Cannes Lions parimad reklaamid: Unilever. Gene Project 90”

Väga julge lähenemisega reklaam, sest lauale on toodud geenitestimisega seotud hirmud ja müüdid. Kas ennast testides olen ikka kindel, et saan, mida otsin? Kas tahan ikka teada, kes ma olen või mis mind ees ootab?

Pean tunnistama, et esimest korda seda klippi nähes vaatasin suu ammuli, et tohoh, mis sealt siis tuleb? On ju teada, et inimese isiksuseomadused on geneetikast sõltuvad – kas oled loomu poolest rõõmsameelne või siis kinnisem, oled seiklushimuline või enesesse süübija – selle määravad suures osas tõesti geenid.

Aga päriselt ka – “I am hater”?! Vihakõne ja kurjus on siiski keskkonnast tingitud tegurid ja geenitestimise reklaami see sisse tuua tundus ikka väga veider – päriselu, inimeste ootused ja meie elus omandatud teadmised, kõik on segamini nagu puder ja kapsad. Kas tõesti selline lähenemine peaks inimesi kuidagi kaasama?

Puändini jõudes venib loomulikult suu kõrvuni ja saabub selgus. Mõningate maitsete puhul on tõesti nii, et sa kas armastad või vihkad seda ja vahepealset varianti pole (nagu ka Marmite’i puhul). Nii lihtsalt on ja see ongi geneetikast sõltuv.

Kokkuvõttes on tegemist lihtsalt geniaalse reklaamiga, sest inimese segadust ära kasutades, sunnitakse see esmapilgul veidi depressiivsema alatooniga klipp lõpuni vaatama ja tekitatakse huvi – kes olen siis mina? Mida mul veel on võimalik enda kohta teada saada? Kas tahan seda teada? Inimesed reklaamis on päris ja ehedad. Mis omakorda viitab sellele, et geenitestimine pole mingi rikaste lõbu, vaid kõigile täiesti kättesaadav. Kui vaid julged!

P.S. Tallinna Teletorni vastavatud näitusel, “Lihtsalt Geeniaalne”, saavad külastajad uurida, kas nad armastad või vihkad brüsseli kapsast. Vastavat süljetesti tehes saad teada, kas sul on üks või teine geenivariant, mis sellega seotud on. Oled lover või hater? Mine uuri järele!

Klipp: GENE PROJECT 90″
Klient: UNILEVER
Teostaja:  adam&eveDDB

Auhinnad: 
Cannes Lions 2018
Gold – Film – Food & Drink
Silver – Film Craft – Casting
Silver – Film Craft – Script
Bronze – Direct – Mailing
Bronze – Film Craft – Direction

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Annely Allik

Annely Allik on Tartu Ülikooli Genoomika instituudi, Eesti Geenivaramu turundus- ja kommunikatsioonijuht Loe artikleid (1)