Meelis Kubits: ta tegi seda jälle. Ülestunnistus #31,5

Toomas Luman vs. Nursultan Nazarbajev – šahh ja matt. Eesti suurima ettevõtlusorganisatsiooni, 3200 liiget koondava Kaubandus-ja Tööstuskoja üldkoosolek valis 2019. aasta 30. mail üheteistkümnendat korda järjest organisatsiooni juhatuse esimeheks Toomas Lumani. Kaubandus-ja Tööstuskoja (Koja) liikmete staatus sarnaneb üha enam nimitegelastele Nikolai Gogoli teosest „Surnud hinged“.

Kojale omaste traditsioonide ja esindusdemokraatia ilmekaima näite kohaselt  oli kandidaate juhatuse esimehe kohale üks. See on sisse tallatud rada aastast 1995. Kartell ei soosi konkurentsi.

Päratrust / Vanemõde laulab meile nii:

Võidumees, ma olen võidumees. Võidumees, ma olen Võidumees.  
Seisab mees kui tammepuu, mitte mõni mannetu, kepi najal kannetu, Punk Fu, Punk Fu
Võidumees, ma olen võidumees. Võidumees, ma olen Võidumees

Toomas Luman. Foto: koda.ee

Korrektsuse huvides peab ütlema, et Toomas Luman ei ole läbi Eesti Vabariigi saja ja ühe – aastase ajaloo olnud Kojale ainukene juhatuse esimees. Eesti Kaubandus-ja Tööstuskoja asutamisdokumendid valmistas 1925. aastal ette samuti oma demokraatlike vaadete poolest tuntud, Koja esimene nõukogu esimees Konstantin Päts, organisatsiooni juhatuse esimeheks valiti tookord Joakim Puhk. Okupatsioon ja suur ilmasõda tulid peale ning Puhki aeg jäi Lumaniga võrreldes õite üürikeseks.

Mis on mäda Eesti riigis? (Eesti Ekspress, 2013 november)

„Ettevõtluse Auhindade Galal 2013 tegid riigifirmad eesotsas Eesti Energiaga puhta töö. On riigikapitalismi epohhi alguse aeg. Annad karule trummi, pulgad haarab mesikäpp juba ise. Seda masinavärki enam tagasi ei keera. Kaubandus- ja Tööstuskoja eluaegne juhatuse esimees Toomas Luman esitas sel galal ettepaneku hakata edaspidi valima ka parimat riigiasutust. Loogiline jutt mehelt, kes on õlitanud poliitilist süsteemi peaaegu terve põlvkonna jagu. Lumanit on 17 aasta jooksul Kaubanduskoja juhiks tagasi valitud 9 korda, mida on rohkem kui näiteks Nursultan Nazarbajevit oma ametisse. Kui Nazarbajevil olid varem mõned konkurendid ka, siis Eesti ettevõtjate esindusorganisatsioon pole sellist näpukat veel sisse lasknud. Selle asja nimi on kartell“.

Möödus viis ja pool aastat ning Nazarbajev tuli valge lipuga. Käesoleva aasta 19. märtsil teatas Kasahstani suveräänne liider, et annab oma ameti väärikale järglasele üle. Nazarbajev valiti presidendiks neljal korral. Uueks presidendiks nimetati tagasiastumisele järgnenud hommikul Kasõm-Zhomart Tokajev. Šahh ja matt. Kaks kuud hiljem kinnitati Kaubandus-ja Tööstuskoda uueks juhiks, üheteistkümnendat korda järjest Toomas Lumani.

Vaid päev varem teatas statistikaamet, et Eesti keskmine palk on tõusnud 1300 euroni. Kõrgeim brutokuupalk oli riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes, kus see oli 1705 eurot ning välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes, kus see oli 1601 eurot. Brutokuupalga aastakasv oli esimeses kvartalis kiireim riigile kuuluvates asutustes. Mida külvad, seda lõikad.

Septembri alguses jäävad seisma esimesed siseriiklikku tellimust täitvad autobussid. Mõned lapsed ei jõua kooli ja mõned nende vanemad tööle.

Selle eest saab aga sõita tasuta Lätti viina järele või tiirutada niisama. Paradoks.

Need tublid Eesti mehed, kes ei ole veel Soome tööle läinud, lähevad Tallinna linna maksumaksja poolt doteeritavasse TLT gruppi, omanikuta ettevōttesse kus töömehed hoiavad garaažis moodsaid sportautosid. Neil päevil juhtumisi Kasahstanis visiidil viibiv majandus-ja kommunikatsiooniminister Taavi Aas on lubanud, et uus valitsus hakkab erastama riigile kuuluvad äriühinguid. Mõttel on jumet, alustada tuleks kodusest Tallinnast ja allutada selle ettevõtte, TLT tegevus Konkurentsiametile. Iseenesest mõista ei ole selles riigi möllamises otseselt süüdi Kaubandus-Tööstuskoda või tema eluaegne juhatuse esimees.

Aga kui suurim ettevõtlusorganisatsioon on nii pikaajalises stagnatsioonis, siis mida oodata vabariigi valitsuselt.

Valitsus käitub täpselt nii, nagu ettevõtjad lasevad tal toimetada. Ettevõtjate esindusorganisatsioonidel on suurte maksumaksjatena kohustus poliitilisi otsustajaid hoida sihikul. Läheb vanker kraavi, tuleb vastutust jagada. Kõigi teiste ettevõtlusorganisatsioonide juhtkonnad roteeruvad regulaarselt.

Mul ei ole isiklikult Toomas Lumani vastu mitte midagi. Lihtsalt haledalt naljakas näeb välja.

1976. aastal oli Nõukogude Liidu aasta mees Leonid Brežnev ja aasta naine Alla Pugatšova, 1986 aastal oli aasta mees Mihhail Gorbatšov ja aasta naine Alla Pugatšova, 1996 aastal oli Venemaal aasta mees Boriss Nemtsov ja aasta naine Alla Pugatšova, 2006. aastal vastavalt aasta mees Vladimir Putin ja aasta naine Alla Pugatšova. Sama tandem jätkas võidukäiku 2016. aastal.

Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse esimees on üle elanud presidentide Lennart Meri, Arnold Rüütli, Toomas Hendrik Ilvese (kaks) ametiajad ja elab Kersti Kaljulaiu oma. President Kaljulaiu söakus ja pidev konfrontatsioon Riigikogu enamusega ei jäta talle palju võimalusi teiseks perioodiks ja kas ongi vaja. Sellevõrra julgemalt saab esimesel viiel aastal toimetada. Aga me teame, kelle võimalused aina kasvavad. “Vse mogut koroli”

Meelis Kubits

Meelis Kubits on Kultuuripartnerluse SA juhataja, varasemalt Eesti üks edukamaid suhtekorraldajaid. Viimasel kümnel aastal on ta investeerinud suure hulga ajast ja isiklikest vahendidest erinevatesse tegevustesse, mis mitte ainult ei mahu kultuuridiplomaatia mõiste alla, vaid on seda omal moel laiendanud. Loe artikleid (64)