Paul Varul: õigushariduse tõmbetuuled

Tartu Ülikool.| Foto: Flickr.com

Riik ei saa toimida ilma õiguseta. Õigusnormide kaudu kehtestatakse seadustes üldkehtivad käitumisreeglid, et tagada ühiskonna normaalne funktsioneerimine, sh määratledes kodanike õigused ja kohustused.

Nende üldkehtivate käitumisreeglite järgimine tagatakse riiklikult läbi õiguslike institutsioonide nagu kohus, prokuratuur ja politsei, advokatuur, notariaat, õiguskantsler jm. Nimetatud institutsioonide tegevuse edukus ja kvaliteet sõltub eelkõige nende juristide professionaalsusest, kes seal töötavad.

Paul Varul

Paul Varul on juhtivalt osalenud enamuse Eesti eraõiguse uute seaduste väljatöötamisel, ta on olnud pikemat aega TÜ tsiviilõiguse korraline professor, 1995 – 1999 oli Eesti Vabariigi justiitsminister. Praegu TÜ emeriitprofessor ja Advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat ja vanempartner. Kord kuus kirjutab ta Edasi lugejatele õiguse teemalise kolumni, milles lahatakse erinevaid õigust puudutavaid küsimusi, kolumnides selgitatakse uue õigussüsteemi kujunemise põhimõtteid ja kommenteeritakse aktuaalseid juriidilisi probleeme. Loe artikleid (18)