Fotolugu: ei ole olemas halba äri

Foto: Peeter Paaver

Kuigi üldiselt üritan liikuda ringi hääletades või muudel eriskummalistel viisidel ja jõuda kohtadesse, kus teised inimesed väga ei käi, siis seekord olin doktorandina põlevkivi konverentsi raames ühes Lähi-Ida kõige turistirohkemas piirkonnas – Jordaanias Petras.

Tegemist on ühe väga võimsa kohaga, mis tähendab ka seda, et Petra on täis telefonidega pilte klõpsivaid turiste ja iga nurga peal üritatakse sulle midagi müüa. Petra ehitistest leidub internetis pilte kõriauguni, mis tähendab, et silma paistmiseks tuleb läheneda teise nurga alt. Selle foto sain Petra kaugemast alast kuhu 80% külastajatest jalutada ei viitsi. Pilt sai tehtud täiesti möödaminnes: 1-2 kaadrit kiirelt pika 70-200mm objektiiviga ja edasi! Reisides nii see käibki.

Kuigi vahel oleks vaja, siis enamasti ühe subjekti juurde kauaks peatuma reisides ei saa jääda. Pigem tuleb elada hetkes ja nautida seda, kus oled. Pildistamine on minu jaoks ikkagi tihti üks põhiline osa reisist ja kogu aeg on ootus, et saaks neid pilte juba Lightroomi töötlema – ent tihti tuleb ka ette päevi, mil ma ei võta kaamerat isegi kotist välja. Kui pidevalt ainult pildistamisele keskenduda, et pärast teistele näidata, kus käisid, jääd ilma kõigist nendest kogemustest ja seiklustest, kuhu muidu võiksid sattuda.

Peeter Paaver on Tartu ülikooli geoloogia doktorant, kellel on oma töö kaudu võimalik jõuda paljudesse erinevatesse ja huvitavatesse kohtadesse reisima ja pildistama. Tema töö “Ei ole olemas halba äri” sai konkursil Tamroni Reisifoto 2019 esikoha.