Cannes Lions parimad reklaamid: BMW Group Mini Brand Management. The Faith of a Few

Tegemist on tõsiselt ägeda retroklipiga, kus erinevalt tavalistest autoreklaamidest näeme uut ja säravat mudelit ainult hetkeks üllatuskülalisena lõpukaadris. See pole küll päris tavapärane lahendus, aga Cannes nii edukaks esinemiseks on vaja midagi enamat. 

See midagi enamat, mida Mini kasutas, on kõige töökindlam ja võimsam reklaamitööriist läbi aegade. Kui tahad endast muljet jätta, siis ära ütle, milline sa oled, vaid tee midagi päriselt ära ja näita, mis selle mulje loob. See töötab alati ja antud loo puhul tehti midagi suurt ära juba 1960ndatel. John Cooper sai hakkama sellega, mis ka kõige paremini sõnastatud või filmitud reklaamis oleks omal ajal mõjunud naeruväärsena. Ta näitas maailmale, et väike ja odav Mini on parem kui Saab, Porsche või Mercedes.

Kui Mini 1964., 1965. ja 1967. aastal Monte Carlo Rally võitis, siis oli ta kogu maailma tähelepanu keskpunktis. Minist sai läbi aegade kõige rohkem müüdud Briti auto, Mini sai omale tänaseni tegutsevad tulihingelised fännid jne… Seda, kui palju Mini tänapäeva terminoloogias selle trikiga teenitud meediat sai, on nähtavasti võimatu kokku arvutada.

Aga fakt on see, et ta tekitas kultuurilise fenomeni ja muutus üleöö 1960ndate popkultuuri ikooniks, millega sõitis ka The Beatles. 

Seega võib minu arvates julgelt öelda, et kampaania algas 1964. aastal. Kampaania algusperiood läks lihtsalt nii edukalt, et unustati case study teha. Loomulikult oli selles oma osa ka faktil, et loovjuht Cooperil polnud õrna aimugi, et ta viib ellu ühte maailma ajaloo efektiivseimat ja emotsionaalsemat turunduskampaaniat. Aga sellest pole midagi hullu. Kui kampaania on piisavalt hea, siis tasub alati teha väike ekstra pingutus, case tagantjärgi uuesti lavastada ja Cannes’i saata. Antud juhul jõuti selleni 54 aastat hiljem.

Nagu näha, on millegi tõeliselt võimsa ärategemine turunduse seisukohast nii ajatu ja toimiv, et sellega võib ka pool sajandit hiljem Cannes’i ära võita.

See mõttekäik ei tähenda, et ma eelmisel aastal auhindu saanud agentuuri tööd alavääristaks. Õige lugu üles leida ja usutavalt taaselustada on samuti vägev saavutus. Ka teostuse poolest on tegemist tõelise pärliga. Pildi eheduse saavutamiseks filmiti õigest ajast pärit kaameratega 16 mm lindi peale, kaadrites olevad vanad reklaamid on originaalsed museaalid jne… Aga ilma John Cooperi geniaalse tööta oleks see film sündimata jäänud.

Klipp: THE FAITH OF A FEW
Klient: BMW GROUP MINI BRAND MANAGEMENT
Teostaja: JUNG VON MATT

Auhinnad:
Cannes Lions 2018
Gold – Film Craft – Cinematography
Gold – Film Craft – Sound Design
Silver – Film Craft – Production Design / Art Direction
Silver – Film Craft – Direction

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Ahto Aaremäe

Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht. Loe artikleid (7)