Podcast “Armastusest”Tanel Toom: muutuste tõttu ühiskonnas oleme hapramad ja haavatavamad kui paar aastat tagasi

Armastus – sõna, mis ühest küljest on ülekasutatud klišee, teisalt aga tunne, mida liiga vähe väljendatakse. Jutusaade Armastusest puudutab pigem seda teist poolt. Saatejuhid Elina Naan ja Veiko Tubin vestlevad koos külalistega armastuse erinevatest vormidest ja sellest, mida see sõna kellegi jaoks tähendab.

Seekordses episoodis on külas filmi “Tõde ja õigus” režissöör Tanel Toom, kes räägib talle omasel soojal ja humoorikal kombel nii lapsepõlvemälestustest kui ka sellest, kust sai alguse tema huvi lugude vastu. Millised olid tema lemmikfilmid, mis moodi suhtus ta kohustuslikku kirjandusse ja kui palju on “Tõde ja õigus” Taneli enda lugu? Ja mis on ikkagi see kõige olulisem teadmine, mis peab armastusega kaasas käima?

Mõtteid vestlusest:

  • Olen lugude vastu huvi tundud nii kaua, kui ennast mäletan – ja ka selle vastu, kuidas neid läbi piltide rääkida. Ja olen alati kirjutanud parema meelega lugusid kui esseesid. Koolis kirjutasin essee asemel pigem tempoka ja kütkestava loo või midagi täiesti absudrset, nii et õpetaja hoidis kahe käega peast kinni. Lugemisega ei olnud mul kunagi hästi.
  • Filme on mulle alati meeldinud vaadata. Lapsena vaatasin põhiliselt Van Damme filme. Ja haikala-filme.
  • “Tõde ja õigust” tehes hakkasin endas iga päevaga järjest rohkem Andrest nägema. See hirmutas, aga aitas muidugi teda psühholoogiliselt mõista, enda jaoks põhjendada. Oma tegelast ei tohi kunagi hukka mõista.
  • Kurjad inimesed täidavad oma tegudega enda jaoks mingit lünka. Neilt on kunagi lapsena midagi ära võetud ja nad tahavad oma nn võimu tagasi.
  • Kui keegi võtaks minult ära võimaluse filme teha, siis ma ei oskaks mitte midagi muud teha. Olen nii teadlikult ja jõuliselt ainult sellega tegelenud.

Vestlussaade Armastusest uurib, kuidas armastus meid puudutab ja mõjutab ning millised tunded sellest rääkides meid valdavad. Saadet juhivad joogaõpetaja, brändi Kuu Ruum looja ja luulekogu autor Elina Naan ning näitleja ja luuletaja Veiko Tubin.