Iivi Anna Masso: 2017 – kuidas edasi? Euroopa

Pariis

Aasta lõppedes on meediast tulevad ennustused järgmisele kõike muud kui helged. Kogu aastat on varjutanud muuhulgas Süüria sõda ja selle kiirgus Euroopasse pagulaskriisi ja terrorismi näol. Aastasse mahub Brexit ja Donald Trumpi võit USA valimistel. Meeleolud Euroopas on 2016. aasta lõppedes selgelt süngemad kui aasta tagasi.

Üks süngust lisav tegur on endiselt idast kummitav oht. On eksperte, kes ennustavad algavale aastale suisa suurt sõda. Seda ei tahaks väga uskuda, aga samas on seda raske ka välistada. Mäletan hästi kõrgeaulisi eksperte, kes enne 2014. aasta sündmusi väitsid kaljukindlalt, et mõte Krimmi anastamisest või Venemaa tungimisest Ida-Ukrainasse on absurdne. Sestap teame siinkohal vaid, et me ei tea, mis on võimalik ja millised võimalused teostuvad. Absurdsed plaanid on ennegi teoks saanud.

Iivi Anna Masso

Iivi Anna Masso on riigiteaduste doktor, õpetanud poliitilist filosoofiat Helsingi Ülikoolis, töötanud ajakirja Diplomaatia peatoimetaja ja Eesti Vabariigi presidendi nõunikuna, kirjutanud mitmetele väljaannetele Soomes, Eestis ja kaugemal. Edasi lugejatele kirjutab Iivi Anna Masso digituleviku väljakutsetest, Euroopa tulevikust ja üldhumanitaarsetel teemadel. Loe artikleid (16)