Fotolugu: kuulus ka kodust kaugel

Ikea "väljastuspunkt" Sansibaril. I Foto: Kaido Haagen

Erinevate asjaolude kokkusattumisena (või nende kokkusattumiste tekitamise tulemusena) olen viimasel ajal päris sageli Tansaaniat külastanud. Kuna veealuse maailma vastupandamatu tõmme ei ole minu seest kuhugi kadunud, siis sageli on pärast pikki fotoretki mööda tolmuseid savanne mu teekond lõppenud Sansibari sinistel randadel.

Lisaks veepinnast allpool olevale põnevale maailmale on mind alati köitnud ka pikad jalutuskäigud mööda mererandu. Sellistel kondamistel võib tihti kogeda nii mõndagi põnevat: näiteks Andamanidel nägin tõusuveega liivaranda aetud ehitusmaterjalidega ookeanipargaste käsitsi lossimist, Filipiinidel ajasin pikalt juttu kõrvalisel rannal sünnipäeva pidavate hotellitöötajatega, Mosambiigis nägin tänu sellele möödaujuvaid vaalhaisid jne. Ja ega viimati Sansibaril olles teisiti ei saanud. Sildimajandus on seal muuseas huvitav. Rannast võib leida palmilehtedest Valentino Rossi ‘’garaaži’’ või Ikea ‘’väljastuspunkti’’, merel seilavad laevad nimedega Whatsapp ja Internet.

Eestiski viimasel ajal palju elevust tekitanud kaubamärgi Ikea Sansibari ‘’poe’’ taustalooks on tegelikult kinnisvaraarendus, mis need illegaalselt ja merele liiga lähedale püstitatud palmilehtedest hütid sealt peatselt minema pühib. Pregune maaomanik, kelleks on üks parlamendiliige, on neil seal seni lubanud tasuta pesitseda, kuni ehitus pihta hakkab. Mis pärast saab, näitab aeg. 

Kaido Haagen on Eesti fotograaf, kes on pildistanud nii arhitektuuri kui loodust vee all ja maa peal. Väikest valikut tema Tansaania ja Sansibari piltidest võib näha veebilehel www.kaidohaagen.com