Kadri Kroon: suvine tiir väikesadamates ehk ehe eine mere ääres

Mine sa meritsi paadiga või maad mööda autoga, sind ootavad sadamates uudsed maitsed ja omanäolised hingega toidukohad. Suvi on ju selleks, et aeg maha võtta ja lasta kohalikul toidul, meretuulel ning päikesel end paitada.

Artikkel on esmalt ilmunud Edasi paberajakirjas, saadaval kõigis suuremates lehekioskites. Selles on mõnusat ja kasulikku lugemist terveks suveks. Ostes paberajakirja, aitad muuhulgas kaasa uue ajakirja jätkusuutlikuks muutumisele.

Saare- ja Muhumaa

AGAR-AGAR

Saaremaal Triigi sadamas tegutsevad juba mitu aastat sõbrannad Hannaliisa Uusma ja Teele Vares. Vanemate suvekodu lähedal sadamas tühjana seisnud piletiputkast on võrsunud naudingu ja armastusega tehtud omanäoline söögikoht ja lisaks ainulaadne suvine kultuuriprojekt Triigi Filharmoonia. Nimi Agar-Agar pandi kohvikule inspireerituna kohalikust punavetikast. Menüüs figureerivad toidud, mis perenaistele endile meelt mööda. Ole valmis põnevate täidistega pitade ja grillitud võikude manustamiseks. Magustoiduks on isetehtud koogid. Kuumal suvepäeval vali muidugi vana kooli vahvlid jahutava jäätisekuhjaga. Toidu kõrvale pakutakse saaremaiseid käsitööjooke.

Facebook: Kohvik Agar-Agar

HAFEN

Nüüd on merelinnas Kuressaares lõpuks omanäolise mekiga sadamarestoran Hafen. Kokad Mikko Laaster ja Kaupo Raaper eristuvad kogu ülejäänud saarel pakutavast trende järgiva lähenemise poolest. Saadaval on nii taimseid roogi kui ka kalasaaki, oma leiavad veganid ja gluteenitalumatudki. Menüüd kirjeldama sobiks aurukukkel pikalt hautatud seakõhu ja kimtšiga, paiksema toidu austajale läheks peale räim tomatis ja kala(s)näkk.

NOODAKUUR

Esimest korda tuleb ette, et pean kirjutama enda loodud söögikohast. Koguva kalurikülla ajaloolisse noodakuuri meie pere rajatud lihtne rannarestoran pakub kohalike kalurite Jüri ja Endli püütud värsket saaki, otse ahjust suitsukala, Muhu veiste ja lammaste liha ning naabrinaiste aedade ande. Iga päev teevad usinad kokad ja mõned agarad kokandushuviga noored teenindajad valmis hulga koduseid kooke. Atmosfäär on tõeliselt õdus ja vaba.

Eelmisel suvel juhtus, et mõni külaline sulpsas kuuma eest toidukordade vahel vette või jäi peale sööki ennastunustavalt pikalt otse merre laskuvat punast päikeseketast külalistemaja Bottengarn terrassile nautima – ikka grower-šampanja, värske rosé või hoopis Käspri Maie rabarberinapsi saatel. Meie jaoks oli suur üllatus, kui rahvusvaheliseks Koguva suvel muutus – külalisi saabus absoluutselt igast ilmakaarest nii ratta, paadi kui isegi deltaplaaniga. Rahvarohkeks muidugi ka, eriti Muhu džässifestivali “Juu jääb”, I Land Soundi ja Big Green Eggi Muhu kalagrilli ürituste ajal.

Facebook: Noodakuur

Hiiumaa

HÕBEKALA KALAKOHVIK

Kalana idüll puitterrassil kesk jändrikke mände ja kiviklibu on täiesti ebamaine. Iga kord tundub, et see on maailma kõige päikeselisem koht, või on meil lihtsalt ilmaga vedanud. Võrkkiiges või patjadel lebotades unustad end lummatuna merd vaatama ja aeg peatub. Märkamatult on seltskonnaga ära joodud pudel kerget mullijooki ja ära pugitud lugematu hulk Siimu suitsuahjust tulnud ahvenaid. Päeva suurim dilemma on, kas võtta veel lõpetuseks kodust Napoleoni kooki või jätta see järgmise päeva programmi. Nüüd on Hõbekala kalakohvikul neil ka moodsas võtmes minimalistliku sisekujundusega külalistemaja, nii et peale sulgemist saab seal edasi mõnuleda.

UNGRU RESTO & KÜLALISMAJA

Suursadamas pesitsevas Ungrus toimetajad ei ole päris kindlasti majakapetturist Ungru krahvi järeltulijad. Nende noorte meeste hing on puhas ja toit aus. Menüü kubiseb kohalikest teadlikest valikutest. Eesmärk on pakkuda soul food’i – üheaegselt midagi hingele, kehale ja vaimule. Firmaroog vürtsikas chorizo on igati krahvi suvise aiapeo vääriline.

Ungrus ootavad sind Hiiumaa talunikelt pärit roheline kraam, kala otse paadist, kohaliku maheveise tartar.

Joogikaardist leiab isetehtud taimsed limpsid ja väikse alkosisaldusega eliksiirid. Kõiges, mida taldrikul näed, on ühtaegu nii keerulist gurmee hõngu kui ka äärmiselt kahe jalaga maa peal olevat lihtsust. Et seda toredust täiel rinnal nautida, tasuks reserveerida üks viiest külalistoast. Nii avaneb võimalus maitsenaudingut hommikusöögi võrra pikendada. Ungru poiste “Krahvi õhtusöökide” infol tasub samuti silm peal hoida; ka pealinna on neil mitu korda kokkama asja olnud, näiteks Tallinn Music Weeki raames ja 50 meetri kõrgusel Tallinna Vanasadama kohal Dinner in the Sky taevaresto egiidi all.

Läänemaa

DIRHAMI KALAKOHVIK

Noarootsi kroon Dirhami asub justkui maailma lõpus. Sealt edasi enam kuhugi ei saa, ainult merd mööda. Dirhami Kalakohvikus trotsitakse tuuli ja tormi aasta ringi. Pretensioonitult lihtne interjöör annab juba aimu menüüst. Kõik on aus, ilma ilustuste ja mängimiseta. Saab süüa eestimaist kala. Valik on sinu: kas räim, suitsukala, kilu või hoopis heeringas. Üks on kindel: Tippi ega Täppi siinkandis kunagi nähtud ei ole, ja jumal tänatud. See-eest avaneb terrassilt võimalus jalad otse rannaliivaga kokku teha.

Põhjarannik

WÖSE

Võsu hakkab tasapisi nõukaaja-järgse mahajäetud kuurordi varjusurmast väljuma. Täiesti uue hingamise on Võsule toonud jahisadam. Sadamahoones kostitab külalisi juba kolmandat suve Wöse imeliste päikeseloojangute taustal Põhjamaadest inspireeritud söökidega. Taldrikule pandu pakub rohkelt silmailu, suurema isuga meesterahvaste jaoks on ehk toidukogused mitte väga kõhtu täitvad, ent maitsed on rafineeritud ja hästi paigas. Õues on restoranil kogukas terrass, kus päikeselise ilmaga mõnus veini või kokteili nautides tiksuda. Suve jooksul leiavad mitmeid kordi aset meeleolukad terrassifestid tuntud muusikutega, seda sõna otseses mõttes jahtide rüpes.

Facebook: Wöse

RUHE

Neeme sadamast lühikese jalutuskäigu kaugusel asub Ruhe. Maja maast laeni akendest ja suurelt terrassilt avaneb unikaalne vaade kalalootsikuga. Õõnestatud puulootsik on ühtlasi andnud restoranile nime. Teisalt tähendab ruhe saksa keeles rahu. Seda selles väikses kalurikülas jagub. Kõik valmistatakse restoranis otsast lõpuni ise. Pearõhk on kalal ja mereandidel, kohalikku võiks ehk menüüs rohkem olla. Suuremate pidude tarvis on kõrvale püsti pandud Rannamaja.

TULIVEE

Aasta ringi avatud väikesadama-restoran Tulivee asub Liimala rannas Purtse jahisadamas. Neile, kellele kaks eelmainitud kohanime midagi ei ütle, olgu lahti seletatud, et tegemist on Ida-Virumaaga. Boonuseks on hunnitu pikk liivarand. Vägesid juhatavad ja sadamat arendavad siin ettevõtlikud vennad Pritsid. Juunis saavad nad valmis tutika hotelli, lisanduvad veel rannakalurite peredesse rikkuse majja toonud salapiirituseveost pajatav muuseum ning välilava muusikaürituste korraldamiseks. Peakokk Margo Larionov ühendab restoranis taldrikul vene ja eesti traditsioonid. Poeetiliste toidunimedega menüüst ei puudu salaviina kõrvale igati passivad sakuska, boeuf à la tartare ega klassikaline borš. Proosit!

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)