Priit Kallas: oma loo jutustamine on jõukohane kõigile. Eesti bränd

Eesti on oma arengus jõudnud sinnamaale, et odava tootmise aeg on läbi. Kuidas edasi? On selge, et jõukuse jätkuvaks kasvatamiseks on vaja osata luua ja müüa suuremat väärtust, selleks on aga vaja tegeleda brändi loomise ja müümisega. Ka kõige n-ö elementaarsemate toodete juures aitab bränding kaasa.

Saunasid tootev Viljandimaa ettevõte Iglucraft näiteks on võtnud eesmärgiks vallutada oma toodetega ei rohkem ega vähem kui terve maailm ning panustanud väga tugevalt brändi loomisse. Kirsiks tordil senisel teekonnal on olnud David Beckhami sotsiaalmeediapostitus, mis aitas muuta ettevõtet tuntumaks ning on hindamatu väärtusega edasistele tehingutele. Küsisimegi ettevõtte juht Priit Kallaselt, miks on mõtet ka kõige elementaarsemate toodete juures brändiga tegeleda.

Brändist räägitakse tihti, kuid on jäänud mulje, et pigem pööratakse tähelepanu selle välistele aspektidele, nagu logo või ilus pilt. Mis asi on sinu jaoks bränd? Miks seda vaja on?

Väga lühidalt võiks öelda, et bränd on võimalus müüa oma tooteid kallimalt. Kuid laiemalt vaadates on igal tootel kaks väärtusvälja: ratsionaalne ja emotsionaalne. Ratsionaalne on toode ja tema omadused ning see väärtus kujuneb lihtsustatult valmistamiskuludest ja konkurentide samaväärsete toodete hinnast turul. Emotsionaalne väärtus on bränd ja selle hinna kujundad ise.

Mis brändi minu jaoks eriti huvitavaks teeb, on see, et see on su tootel alati olemas, kuid asub teiste peades. Siis ongi lihtne valik, kas sa tegeled sellega ehk juhid oma kuvandit ja lood seeläbi suuremat väärtust või lased oma brändil igaühe peas olla omasoodu.

Kuidas see emotsionaalne väärtus kajastub iglusauna juures?

Ratsionaalselt võttes on saun koht, kus saab puhtaks. Sellel väärtusväljal on meil palju konkurente üle maailma ja on selge, et mida suurem konkurents, seda madalama hinnaga saad müüa.

Puhtaks saamise kontekstis oleks meie konkurendid isegi dušikabiinid.

Just sel põhjusel ei müü me inimestele saunu. Müüme aega. Võimalust võtta hetk iseendale ja korrastada oma mõtteid ning puhata. See on Iglu emotsionaalne väärtus ehk brändikontseptsioon. Ja kogu meie turundus ning müügitegevus lähtub just sellest aspektist.

Ehk et bränd annab teile unikaalsuse?

Mõnes mõttes jah. Inimesed rahuldavad tooteid ostes tegelikult oma emotsionaalseid vajadusi. Samale tootele võib mõelda väga erinevaid kuvandeid, meie valisime ajavõtmise kontseptsiooni.

Tundub, et see kontseptsioon töötab, arvestades, et teie brändi saadikuks on hakanud ka David Beckham. Kuidas te just sellise brändi sisuni jõudsite?

Eks see on olnud protsess. Praegune brändikontseptsioon ei ole meiega olnud algusest peale. Kuid hetkel, mil mõistsime, et meie eesmärgid saavad täituda vaid juhul, kui lisaks heale tootmisele ja tootele on meil ka hea bränd, hakkasime selle nimel väga sihikindlalt tööle.

David Beckham on aga hea näide brändi jõust. Meie bränd on ehitatud mõttetarga arhetüübile ehk kõik lood, mida jutustame, lähtuvad inimese individuaalsuse vajaduse rahuldamisest. Ning nüüd vaadake, missuguses poosis ta endast pildi tegi. Meie seda ette ei öelnud, see mõtleja poos oli tema enda alateadlik valik.

Foto: Iglucraft Instagram

Mida sa soovitaksid teistele, kes ka tunnevad, et toode on hea, toota ka nagu oskaks, aga see miski on veel puudu? Kuidas alustada teadlikult brändi loomist?

Alustama peaks kindlasti täiesti algusest. Nagu öeldud, bränd ei ole lihtsalt logo või ilus pilt. Brändi loomisse ja ehitamisse tuleb investeerida ning kaasata parimat oskusteavet. Ei piisa sellest, et kellegi tuttava tuttaval on hea kaamera.

Brändide loomiseks kasutatakse mitmeid tehnikaid. Meie valisime arhetüübid, sest see võimaldab inimestega suhelda kultuurideüleselt alateadvuse tasandil. Oluline on mõtestada ja välja töötada just sinule omased väärtused, neisse uskuda ja need ka ettevõtteüleselt fookusesse tõsta. Bränd on nagu usk. Ja ettevõtte juht peab olema nagu usujuht. Meie müüme inimestele aega iseendaga, aga selle saamiseks peavad nad ostma meie sauna või maja.

Jutuajamisest käis läbi mõte, et absoluutselt igal tootel on bränd olemas, aga küsimus on selles, kas seda endale teadvustatakse ja hakatakse sellega tegelema või mitte. Kas sinu meeelest saab brändi ehitamisele mõelda iga tootja?

Kindlasti. Väide, et hea toode müüb ennast ise, pärineb siiski ajast, mil inimestel ei olnud valida kümnete või sadade samalaadsete toodete seast. Kas Coca-Cola on maailma parim pruuni värvi sidrunimaitselise suhkrujoogi tootja? Pimetestid seda tõenäoliselt ei kinnitaks. Coca-Cola müüb inimestele hoopis õnnetunnet ning nad on parimad selles. Seega, ikka edasi. Oma loo jutustamine on jõukohane kõigile ning täna saame seda teha ükskõik millises maailma otsas. Meil on samasugused võimalused kui maailma suurimatel.

Foto: Iglucraft

Edasi aitab väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel kasvada. “Eesti bränd” on rubriik, kus tutvustame ettevõtlike Eesti inimeste loodud ettevõtmisi, et neil läheks veel paremini. Loodame, et nende lood ja teod mõjuvad lugejatele inspireerivalt.

Janeck Uibo

Janeck Uibo on Edasi.org asutaja ja peatoimetaja. Loe artikleid (261)