Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – mai

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik hilisekevade vaatamist ja kogemist väärt sündmusi on teie ees.

Kino

10. mail linastub Tartu Elektriteatris Kanada noore ja andeka režissööri emotsionaalselt sügav tragikomöödia “Emme”. Peadpööritavalt lärmaka, sooja huumoriga vürtsitatud ja äärmiselt minimalistliku süžeega meistriteose kolm peategelast maadlevad igaüks oma isikliku närvivapustuse eri staadiumiga.  Raskekujulist ADHD põdev ja ebastabiilset raketti meenutav teismeline Steve, tema pigem õe ja kohati ka tüdruksõbrana käituv ebakonventsionaalne ja täiesti vastutustundetu ema ning nende kompleksides vaevlev kooliõpetajast naabriproua üritavad igaüks toime tulla nii iseenda kui teistega. Paeluva režii ja liigutava stsenaariumiga linateos süüvib emaarmastuse ja keeruliste peresuhete rägastikku, maaalides tegelastest erakordselt inimliku ja sooja pildi. Seda hoolimata nende nõrkustest ja ebatäiustest.

Teater

Rakvere teatris esietendub 24. mail lavastus “Loojanguekspress”, mis räägib kahe vastandlike vaadetega mehe loo. “Rong kihutab. Teine rong kihutab. Rongides on inimesed. Nad kihutavad läbi elu. Üks mees otsustab kihutamise peatada ja hüpata rongi ette. Teine mees on jaamas koristaja ja takistab teda. Ta viib mehe oma koju. Korteris laua taga istuvad vastamisi sügavalt jumalasse uskuv endine vang ja elus pettunud ateistist filosoofiaprofessor. Valge ja must. Aga elu ise on harva mustvalge. Nad vestlevad – usust, elust ja maailmast. Pinev kaikavedu, kus kahe vastandliku mehe vaated põrkuvad. Kui palju on vaja selleks, et enda vaated läbi suruda? Ning kellel üldse on õigus öelda, kuidas tuleb elada ja mida uskuda?”

“Loojanguekspress”

„Loojanguekspress” on filmi „Ei ole maad vanadele meestele” stsenaristi ja paljude  tuntud romaanide autori Cormac McCarthy näidend kahele mehele. Lavastaja Peeter Raudsepp viib tegevuse näidendi sisuga vastavalt Rakvere raudteegetosse. Osades Toomas Suuman ja Tarmo Tagamets, etendused mais ja juunis.

Visuaalselt efektsele lavastustele pühendatud festival visuaalteatrifestival NuQ Treff pakub elamusi nii lastele kui ka täiskasvanutele. Täiskasvanute programmis jõuavad Eestisse äsja Peterburis esietendunud Ruslan Kudašovi “Hamlet. Sirm”, mida nimetatakse postpunk-nukulavastuseks, ning Hijinxi ja Blind Summiti koostöölavastus “See on Fred”, mis tekitas huvi maailma suurimal teatrifestivalil Edinburgh Fringe. Eestisse naaseb Norra lavastaja Yngvild Aspeli, kelle trupp Plexus Polaire etendas eelmisel NuQ Treffi festivalil lavastust “Tuhk”. Pooled festivali rahvusvahelises programmis osalevatest lavastustest on suunatud lastele ja peredele.

Kirjandus

Luuletaja ja koreograafi Sveta Grigorjeva teine luulekogu “American beauty” vaatleb filtrita ja toorelt vabakutseliseks kunstnikuks olemise ilu ja valu tänapäeva Eestis. Napi, ent jõulisena lõikava keelekasutusega suudab Grigorjeva väljendada eestivenelase identiteedi, alkohoolikust mehega kooselamise ja Eesti kodanikuks olemise eri tahke ajal, mil eestivenelaste ja vabakutseliste kunstnike küsimused ka poliitikas päevakorral. Kindel lugemissoovitus kõigile, kes tahavad lugeda ja näha värsket ja vahedat pilku kulunud teemadele.

Vilja Kiisler kiidab Grigorjeva ehedust ja väljendusjulgust oma arvustuses: “Grigorjeva võiks edukalt olla särav kolumnist, just selline, kelle puudumise pärast peaks eesti arvamustoimetajad iga jumala päev silmad peast nutma, aga nad ei nuta muidugi, sest eks ole õpitud läbi ajama sellega, mis on, ja on ikka üks ja seesama. (—) kui Grigorjeva pauer minast välja pääseb, sünnib Eesti luulesse midagi, mida seal pole enne olnud ja mille peale vanakooli kirjandusteadlaste ja tublide kirjandustoimetajate pead lõhkevad.”

Kunst

Eesti üks omanäolisemaid artiste Tommy Cash avab koos moekunstnik Rick Owensiga KUMU-s näituse “Süütud ja neetud”. Näitus on Tommy Cashi manifestatsioon visuaalkunstnikuna, tema varasematest muusikavideotest ja lavavisuaalidest tuntud pildikeel on siin realiseerunud uutes vormides – installatsioonis, skulptuuris, maalis. Kõik näitusel eksponeeritud teosed on uued ning loodud dialoogis näituse kuraatoriga. Cashi ja Owensit seob huvi visuaalkultuuris ringlevate veidrate, marginaalsete või piire ületavate teemade vastu. Mõlema autori loomingut iseloomustab julge ümberkäimine inimkehaga, teadlik fetišikultuuriga mängimine ja mittebinaarne soorepresentatsioon. Tommy Cashi nägemus väljendub jõulises ja ootamatus, mitmevärviliselt teostatud pildikeeles. Sarnaste teemadega töötav Rick Owens on tuntud oma monokroomse ja minimalistliku käekirja järgi, mis avaldub lisaks rõivastele ka mööblidisainis ja aksessuaarides. Näitus on avatud 3. maist 15. septembrini.

Varia

22.-26. maini vallutab Tallinna HeadRead festival, mille raames astuvad üles mitmed tuntud omamaised ja rahvusvahelised kirjanikud, toimuvad jalutuskäigud, arutelud ja ka ööeluprogramm. Festivali eesmärk on, et inimestel oleks võimalik reaalajas, silmast silma näha ja kõrvast kõrva kuulata, mida autor arvab oma loomingust, elust, kunstist, maailmast.

Vestlus autoriga on alates esimesest toimumiskorrast festivali keskne motiiv. sel aastal on esinejate nimekirjas teiste seas Prantsuse-Maroko kirjanik ja ajakirjanik, Concourt’i auhinnaga premeeritud Leïla Slimani, Ian Thomson – Eesti juurtega tõlkija, kirjanik ja ajakirjanik, kes on teinud kaastöid väljaannetele nagu The Guardian, The Independent ja Times Literary Supplement ning mainekas ja armastatud inglise kirjanik Julian Barnes. Kirjandusfestivalile tulevad sel aastal ka nimekad poliitanalüütikud David Patrikarakos ja Anton Shekhovtsov.

Eesti suved sätendavad, sest need on nii üürikesed, ning tundub, et kõik selles tillukeses riigis on pisut väiksem ja märgatavalt eredam kui mujal. Huumor on teravam, ajaloo õppetunnid selgemad, vanad majad terviklikumalt säilinud, publik kütkestatum: kõik tundub palju kontsentreeritum ja intensiivsem, alates valgusest ja lõpetades vestlustega.” kirjanik Jason Goodwin.