Vice Versa: Duo Ruut vs. Puuluup

Puuluup vs. Duo Ruut

Folk, (hiiu) kannel, elektrooniline kosmos – Duo Ruut ja Puuluup. Ülierilised artistid, mõlemad lähenevad kandlele väga huvitaval moel.

Puuluup, koosseisus Marko Veisson ja Ramo Teder, mängib hiiu kannelt, lisades elektroonikat ja esinemistel originaalset koreograafiat; Duo Ruut loob muusikat samuti kandlel, aga vaid ühel ainsal, mis asetseb kahe liikme Katariina Kivi ja Ann-Lisett Rebase vahel. Puuluup pärjati sel aastal Eesti Muusikaauhindadel Aasta Folkalbumi ja Duo Ruut Noortebänd 2018 konkursi võitja tiitliga. Vägevad artistid ja vägevad esitused, nüüd uurivad need vägevad üksteise muusikat lähemalt.

Duo Ruut Puuluubist: “Puuluup on oma humoorikate tekstide ja kaasahaarava muusikaga Eesti absurdiartistide lipulaev”

Foto: Taavi Arus

“Nad on suutnud luua vaimuka terviku, minemata kordagi labaseks, sealjuures säilitades muusikalist väärtust. Sellist asja on kerge üle võlli ajada, aga Puuluup ei ole sellega kordagi libastunud ja on suutnud kõndida maitsekuse piiril, jäädes alati õigele poolele. Võiks arvata, et hiiu kannel on pill, millest on raske selle väheste võimaluste tõttu midagi erilist välja võluda, aga Marko ja Ramo tabasid sele potentsiaali ja kasutasid seda meisterlikult ära, võttes abiks luuperi ja erinevad efektiplokid. Neid kasutavad nad väga julgelt, aga saavad ka aru, millal nende kasutamine vajalik ei ole. Hoolimata luuperile omasest kordamisest, püsivad nende lood huvitavana ja köidavad alati publikut. Oma kaasakiskuva muusikaga on nad oma publiku komplekteerinud väga erineva maitse ja muusika kuulamise harjumistega inimestest. Kõige selle edu taustal on nad jäänud muhedateks ja vahetuteks inimesteks. See siirus, millega nad inimestega suhtlevad, kumab läbi ka nende muusikast,” kirjeldab Duo Ruut Puuluubi olemust.

“Saime vabad käed kirjeldatava loo valiku osas ja valisime loo ,,Riisalus” albumilt ,,Süüta mu lumi”, sellepärast, et selles loos on palju tahke, mida avada. Lugu on kildudest kokku pandud kollaaž. Võiks oodata, et osade kokku klapitamisel selgub loo tervikmõte, kuid selle loo lõpuni kuulamisel on pilt sama segane kui keskmisele kooliõpilasele matemaatika. Selle loo esteetika peitubki pealtnäha juhuslike juppide järjestamises, nende kokkusobivuses ja suvalisusest lähtuvas vaimukuses. Lugu hõlmab igapäevaseid teemasid, sealhulgas: inimsuhted, sotsiaalmeedia, ostuharjumused, kulinaaria ja joobes olekus mootorsõiduki juhtimine. Kuna lugu puudutab väga erinevaid teemasid, sobib seda kuulata pea igal pool. Puuluubi lood on õiged ainult nende enda esituses, sest need on kirjutatud sobima nende häältega ja esinemisstiiliga. Oleks lahe olla ise selle loo kirjutanud, aga peab nentima, et kuna lugu on niivõrd Ramo ja Marko näoga, on see sellisena kõikidest võimalikest variantidest parim,” analüüsib Duo Ruut oskuslikult ja kujundlikult Puuluubi pala.

Puuluup Duo Ruudust: “Pole ammu näinud sellist kontserti, kus bänd suudab haarata publiku tähelepanu peaaegu kordagi rahva poole vaatamata”

“Duo Ruut on kahtlemata eriline ansambel. Ja väga tõsiseltvõetav lavanähtus. Hoolimata sellest, et nad mulluse Noortebändi konkursi võitsid. Pealtnäha igasuguse teadliku produtsendi orkestreerimiseta on neil kuidagi möödaminnes õnnestunud omandada kõik atraktiivse bändi tunnused. Ilma, et turunduse traagelniidid bändi usutavust varjutama hakkaksid.

Meil oli au detsembris ühel kontsertõhtul Pärnus Duo Ruudu järel esineda. Pole ammu näinud sellist kontserti, kus bänd suudab haarata publiku tähelepanu peaaegu kordagi rahva poole vaatamata. Nad ei flirdi publikuga, ei tee eriti nalja, ei ülbitse, ei püüa üldse kuidagi publikuga suhestuda. Ruudu tüdrukud istuvad vastastikku ümber kandle, vaatavad üksteisele silma ja … ja nii see kestab kuni live läbi saab. Muidugi on põnev vaadata-kuulata, mis trikke nad kahepeale ühest kandlest välja võluvad. Enim ent võlub mind Ruudu sünkroonsus. Pill on neil üks, aga ka duo kokkulaul toimib justkui üks instrument. Arutasin Duo Ruudu vastamisi istuvat formatsiooni ühe maailmamuusikas hästiorienteeruva sõbraga ning ta juhtis mu tähelepanu Inuiti kõrilaulule. Vaatasin siis Youtube’st kordamööda Inuiti naiste kõrilaulu ja Duo Ruudu videoid. Ning tõepoolest – sarnasust leiab! Ka Inuitid laulavad sageli just duona. Kannelt neil küll pole, ent lauljad seisavad lähestikku, vastamisi, hoiavad kätest kinni ja laulavad pea-aegu et suust suhu. Ning moodustavad justkui ühe kahekõrilise instrumendi. Ma pole küll kuulnud kogu Duo Ruudu loomingut, aga näib, et neil praktiliselt puuduvad soolod. Kokkulaulmine ja kokkumäng on lakkamatu ja totaalne. Miks ei julge teised duod nõnda laulda? Miks me Puuluubiga veel nii pole teinud? Tuleks proovida, aga vist ei julge. Ja muidugi on nad oma kandle ümber väga fotogeenilised ning sobivad suurepäraselt illustreerima mistahes etno/folk/maailmamuusika festivalide reklaamplakateid. Seega, tellige Duo Ruutu kiiresti oma pidudele ja festivalidele. Sest varsti on nad kaugetel maadel tuuritamas ja kättesaamatult kallid,” mõtestab Puuluup Duo Ruudu kui artistide olemust.

“Selle seade ajalugu ulatub 2017. aasta Mooste Folki, mille rahvamuusikatöötluste võistlusel võitis Ruut peapreemia. Aga mulle näib, et Duo Ruut on üks neist etno/folk ansamblitest, kes meeldib ka folgipõlguritele. Muuhulgas vist ka seetõttu, et nende folgikäsitlus on vaba paatosest ja mõjub isiklikult, intiimselt. Kindlasti ka värskelt ja kaasaegselt, ent see tulemus on saavutatud üsna väheste tehniliste vahenditega.

Laul räägib sellest, ​kost laaluq saaduq. Aga ausõna – kuulasin seda kümneid kordi ja ei olnud tunnet, et küsimusele “millised sõnumid selles loos on?” vastust on vaja. Lugu kulgeb ja kannab ja laul räägib millestki, mis tundub hea. Nii, et polegi väga vaja teada, mis see hea asi on. See Moisekatsi Elohelü võidulugu võiks vabalt sobida kasvõi indiemuusika festivalile. Või ka tantsupeole. Ja autosse, apteeki ja toidupoodi kindlasti ka. Kui oleksime ise loo autorid, oleks hea meel, et Moostest 1000 eurot auhinnaraha saime. Duo Ruut on umbes nagu Puuluup, ainult musikaalsem, atraktiivsem ja muidugi ka kolm korda noorem ja parema mäluga. Me ilmselt ei suudaks rohkem sõnu meelde jätta kui paar rida. Ja siis laulaksime neid vaheldumisi ja oma sõnu juurde improviseerides,” mõtiskleb Puuluup Duo Ruudu loo eripärade üle.

Lähiaja esinemisi: Duo Ruut ja Puuluup esinevad Eesti ainsal rändaval kultuurifestivalil Võnge, mis toimub 14.-15. juunil looduskaunis Altja kalurikülas. Lisainfo ja piletid leiab festivali veebist – vonge.ee.

Vice versa on Edasi rubriik, kus artistid kirjeldavad vastastikku teineteise muusikat.

Liisi Voolaid

Liisi Voolaid toimetab igapäevaselt muusika- ja kommunikatsioonivaldkonnas, toetades kodumaiseid artiste, ettevõtmisi, üritusi ja teeb kaastööd meediaväljaannetele. Suure osa oma ajast veedab Liisi ka DJ rollis, mängides mõnusatele inimestele enda lemmikmuusikat, mille ühisnimetajateks on soul, funk, mahe värskus ja maailma tummiseima gruuvi aluseks olev pill – basskitarr. Liisi kirjutab Edasile muusikast ja sellega seotud inimestest, püüdes tuua nende olemust lugejatele lähemale. Ja inspireeruda. Loe artikleid (80)