TED Talk. Carole Cadwalladr: pimeduse ootel. Kas vabad valimised on minevik?

Pettuse ja valedega võimule – kas see on see, mida me soovime? Kas see on see, millega soovite ajalukku minna? Küsimus, mille Briti uuriv ajakirjanik Carole Cadwalladr esitas Silicon Valley tehnoloogiagigantidele, aga ka tavalistele inimestele: kas need on arengud, millele soovite kaasa aidata?

Mõtteid ettekandest:

  • Tehnoloogia on imeline, aga hetkel oleme kuriteopaigal ja teil on tõendid. Ja sellest ei piisa, kui öelda, et proovime tulevikus paremini. Muster, millega viha ja hirmu külvatakse on paljudes riikides sarnane ja see põhineb tehnoloogia ära kasutamisel. Eesmärk oli inimesi ühendada, aga nüüd seesama tehnoloogia lõhestab meid, tunnistagem seda.
  • Brexiti kampaania puhul oli tegu suurima pettusega viimase 100 aasta valimiste jooksul, mille käigus rikuti mitmeid seadusi alates andmekaitsest lõpetades illegaalse rahastamisega. Brexit näitas, et liberaalne demokraatia on katki ja teie tegite selle katki. Hirmu külvamine illegaalse rahaga on pööre selles ja teie olete selles kaasosalised.
  • Küsimus ei ole, kas olla “parem” või “vasak”, “Leave or Remain”, “Trump or not”, küsimus on vabades ja õiglastes valimistes. Kui nii jätkub, siis seda pole. Kas see ongi see, mida te tahate? Millega ajalukku minna? Nagu teenijatüdrukud, kes aitavad autoritarismil võimust võtta?
  • Demokraatia ei ole garanteeritud, me peame selle eest võitlema. Meie, inimesed ise, oleme need, kes peavad võtma tagasi kontrolli (tehnoloogiafirmadelt). Või istume auto tagaistmel ja näpime oma telefoni, kuni pimedus saabub?

Carole Cadwalladr

Carole Cadwalladr is a journalist for the Guardian and Observer in the United Kingdom. She worked for a year with whistleblower Christopher Wylie to publish her investigation into Cambridge Analytica, which she shared with the New York Times. The investigation resulted in Mark Zuckerberg being called before Congress and Facebook losing more than $100 billion from its share price. She has also uncovered multiple crimes committed during the European referendum and evidence of Russian interference in Brexit. Her work has won a Polk Award and the Orwell Prize for political journalism, and she was named a Pulitzer Prize finalist for National Reporting in 2019. Of her award-winning work, judge Sir David Bell wrote: She “deserves high praise for the quality of her research and for her determination to shed fierce light on a story which seems by no means over yet. Orwell would have loved it.”