Cannes Lions parimad reklaamid: Kasikornbank Public Company Limited. Friendshit

Kindlasti tasub see film ära vaadata. Tegemist on meisterliku mänguga usutava ja mitteusutava, kohutava ja suurepärase näitlejatöö ning lolli komejandi ja hinge kriipiva draama piiridel. Kui huvi kommentaari vastu ka on, siis siit edasi tasuks lugeda pärast klipi vaatamist.

Kaasahaarav on selle klipi kohta vist esimese hooga raske öelda? Aga tegelikult just nii see on. Kui mõelda, mida kaasahaarav sõna-sõnalt tähendab.

Tai koolitüdruk Hui on nii emotsioonitu ja masinlik, et teda on natuke piinlik või õudne vaadata. Tekib umbes sama tunne nagu realistliku humanoidroboti puhul. Pigem on tunne, et ei tahaks edasi vaadata ja just see ongi kaasahaarav.

Vaataja haaratakse mängu, kus ta samastub pigem Hui uute koolikaaslastega, kes teda vältida püüavad. Selleks, et vaatajal Huist kahju ei hakkaks, lisatakse vahepeal ka koomilisi stseene. Mäng kestab seni, kuni peategelane väsib ja hakkab lootust kaotama. Sel hetkel tabatakse empaatiavõimega vaataja otse teolt. Eelneva osa vaatamisel tekkinud emotsioonide pärast hakkab pisut piinlik ja tekib tunne, nagu oleks ise roboti näoga Huile haiget teinud.

Nüüd antakse reklaamitavale äpile kangelase roll. K Plus äpp aitab Huil uute inimestega suhtlema hakata ja positiivseks muutunud emotsiooni foonil viiakse osavalt läbi ka äpi tutvustus: mida sellega teha saab, kui lihtne see on jne… Tavaliselt on see koht, kus reklaamid lõppevad ja pateetilise kõlli saatel tuuakse ekraanile logo – kuid siin on lõpp teistsugune. Hui ainus sõbranna, kes on samasugune nagu Hui, jääb kurvalt lahkuvale bussile järele vaatama. Jah me teame, et K Plus annab ka talle võimaluse, aga emotsioon tuletatakse uuesti meelde ja see aitab klipi palju meeldejäävamaks muuta.

Tootele probleemi lahendaja ja kangelase rolli omistamises pole midagi uut. Tegemist on üsna levinud klišeega. Vahe on selles, et tavaliselt ei ole sellise struktuuriga reklaamid usutavad ega meeldejäävad. Hui loo puhul on asi teisiti, kuna näitlejatöö ja dialoog uitavad tõsiseltvõetava ja absurdi piiril, muutub usutavaks ka väide, et K Plus äpi abil on võimalik vestlust alustada ja uusi sõpru leida.

Loomulikult tekib paljudel turundusega seotud inimestel küsimus, kas selliste raskete tunnetega mängimine on ikka mõistlik? Tavaliselt tahetakse näidata ainult positiivseid emotsioone ja Hui-sarnased stsenaariumist välja lõigata. Vastuse selle küsimusele annavad lihtsad numbrid: esimese kolme tunniga kogus see klipp miljon vaatajat, mis on isegi Tai rahvaarvu juures päris suur number. Lisaks selle tõusis äpi kasutajate arv esimese päevaga 28%. 

Klipp: FRIENDSHIT
Klient: KASIKORNBANK PUBLIC COMPANY LIMITED
Teostaja:  GREYNJ UNITED

Auhinnad: 
Cannes Lions 2018
Gold – Film – Consumer Services
Gold – Entertainment – Online: Fiction
Silver – Film Craft – Casting


Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Ahto Aaremäe

Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht. Loe artikleid (7)