Fotolugu: turg maagilise realismi sünnilinnas

Foto: Laura Toomlaid

Iga kultuuriruumi kõige ausam ja vahetum peegelpilt on turg. See on koht, kus inimene heidab iga viimsegi kihi oma fassaadist ja on täpselt selline, nagu ta on.

Olen pildistanud turgusid Aafrikas, Lähis-Idas, Euroopas ja Lõuna-Ameerikas. Pealtnäha drastilistest erinevustest riietuses, kauplemiskommetes jne, on kõikidel kultuuridel miskit ühist. Oma piltidega tahan tuua lähemale neid kultuure ja ühiskondi, mis esmapilgul on niivõrd kauged ja erinevad, kuid sisimas üllatavalt sarnaseid meile endile. Usun, et igaüks suudab neilt piltidelt leida mingeid sarnasusi omaani kitsemüüjate või uganda vürtsikauplejatega.

Antud pilti sündis Colombias, Cartegenas. Hirmujutud turu ohtlikkusest ning soovitused sellest ringiga mööda minna tekitasid vaid suuremat hasarti, et hommikune vaatlusretk ette võtta. Kulus vaid kaks minutit, et eelarvamused ümber lükata. Hommikune kalaturg oma aroomide ja värske kaubaga tõmbas mind tundideks oma embusesse. Pole ilma asjata Cartgena linn, mis maagilise realismi isa Gabriel García Márquez inspireeris. Avasüli naeratavad ja rõõmust rõkkavad müüjad olid pea iga leti taga. Pildil olevate noormeeste energia ning rõõmsus võtab kõige paremini kokku selle, et elurõõm ja headus on universaalsed omadused kõikidele inimestele.

Fotograaf Laura Toomlaid on Tartu Ülikooli ajaloo ja rahvusvaheliste suhete 3. kursuse tudeng. Pildistamisega on ta tegelenud seitse aastat. Laura Toomlaidi näitust “Market, souq, mercado” näeb aprillikuus Solarise aatriumis oleval ekraanil. Näitust kureeris Juhan Kuusi Dokfoto Keskus.