Podcast “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis”Kaidi Peets: reeglina pole juhtidel vaja juurde tarkust, vaid selgust iseendas ja mõtteviisi muutust

Psühholoog ja koolitaja Veiko Valkiaineni juhtimisblogi ja podcast’i seekordseks vestluskaaslaseks  on superviisor, coach ja koolitaja Kaidi Peets. Teemaks on coaching mitme nurga alt. Kaidi ütleb, et igast inimestevahelisest kontaktist võiksid jääda maha õnnelikumad inimesed, et iga kontakti järel võiksime tunda, et oleme sellest kokkupuutest kasvanud ja uut jõudu saanud.

Mõtteid vestlusest:

  • Mulle meeldib metafoor, mille ma kunagi ühelt Harvardi Ülikooli kursuselt “Immunity to Change” kaasa võtsin: “Me mõnikord seame endale mingid uued eesmärgid ja vajutame sellega nagu gaasipedaali – öeldes sellega endale selgelt, et nüüd on muutust vaja, et me tahame areneda ja me soovime teatud teemadega edasi liikuda. Kuid paradoksaalselt samal ajal vajutame teise jalaga pidurit ning me ei vii seda oodatud muudatust ellu. Me leiame mustmiljon erinevat ettekäänet või vabandust, miks me sellega ikkagi ei saa tegeleda.”
  • Mulle meeldib ka meeskondadega töötada. Nende dünaamika on erinev. Vahel on meeskond nurka surutud, nad enam ei toimi, see põhjus võib olla nii sisemine kui väljastpoolt tulev.
  • Nauditavad on olukorrad, kus tippjuht tuleb ja ütleb, et mul on toimiv juhtide meeskond ja me tahaksime koos juhtidena kasvada. Nad usaldavad täiesti, on juhtidena väga küpsed, teavad, mis on coaching  ning tahavad edasi jõuda.
  • Miks me siis hakkame iseendale vastu töötama? See on minu arvates nii huvitav küsimus. Sellesamaga me üpris palju coachingus tegelemegi. Kus kohas asub see konks, mis hoiab meid kinni? Näiteks, miks ma juhina ei delegeeri piisavalt või miks ma kipun teatud otsustega venitama, kuigi selleks nagu otseselt põhjust ju pole või miks ma ei pane teatud olulisi kuid ebamugavaid teemasid lauale? Miks ma nii käitun ja lasen sellel ahvil oma kukil edasi elada? Mis pidur mul peal on?
  • Inimesed tahavad kõik areneda. Lihtsalt igaühel on vaja leida õige partner, kes selle soovi esile tooks, kellega tekib hea õhkkond.

 

Veiko Valkiainen

Juhtimisblogi ja podcasti “Juhtimiskvaliteet on konkurentsieelis” eestvedaja Veiko Valkiainen on psühholoogia ja psühhoteraapia alase hariduse ning üle 15-aastase juhtimise arendamise alase töökogemusega professionaal, kes keskendub oma töös meeskondade tulemuslikkuse kasvatamisele läbi juhi ja tema tiimiliikmete mõtte- ja käitumismustrite muutmise. Loe artikleid (81)