Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – aprill

Ugalas esietendub 27. aprillil põnevusdraama “Etturid”, mis räägib Saksa ja Soome poolel sõdinud ja hiljem metsavendadeks hakanud meeste loo. I Foto: Ugala Teater

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Valik aprillikuu vaatamist ja kogemist väärt sündmusi on teie ees.

Film

10. aprillil linastub Tartu Elektriteatris kultusfilmi maine saavutanud “Tüdruk läheb öösel üksi koju”. Režissöör Ana Lily Amirpour on iraani filmis ühendanud klassikalise õudusfilmi, Ameerika spagetivesterni ja viited tänapäeva popkultuurile. Selle omapärane musta karva maailm tõmbab vaatajat ligi nagu vampiiri suudlus. Ka filmi heliriba on verdtarretav: siin seguneb Iraani underground-rokk düstoopilise Ameerika tööstuslinna kantrimuusikaga. Film kiirgab kurjust, kättemaksu ja suurt igatsust, kuid eelkõige verejanulist iha elu järele.

„Tüdruk läheb öösel üksi koju“ sisaldab ohtralt kõike Iraanis keelatut. Läänelik vampiiriteema, narkootikumid ja nendega kaubitsemine, prostitutsioon, popkultuur, feminism ja kombelõtvus on Iraani avalikus ruumis tabuteemad,” on filmi kohta kirjutanud kriitik Hille Hanso, osundades, et muidu läänelik film osutab paljudele Iraani ühiskonna teemadele.

Arhitektuur

27.-28. aprillil toimub esmakordselt Open House Tallinn. Ühel nädalavahetusel vältava sündmuse raames avaneb üle 40 nii ajaloolise kui kaasagse hoone ja objekti Tallinnas.

Noblessneri linnak on üks piirkondi, mille juba valminud ja veel valmivatesse hoonetesse Open House’i ajal sisse pääseb.

Open House Tallinn annab hea võimaluse siseneda hoonetesse ja ruumidesse, kuhu tavapäraselt ei pääse. Külastuse teevad eriliseks ekskursioonid, mida viivad läbi vabatahtlikud.

Ekskursioonid on külastajatele tasuta ning eelnevat registreeruda ei ole vaja. Registreerumine on vajalik ainult Soome ja Rootsi suursaatkondade ja Radisson Blu Sky Hotel külastamiseks.

Teater

Ugalas esietendub 27. aprillil põnevusdraama  “Etturid”, mis räägib Saksa ja Soome poolel sõdinud ja hiljem metsavendadeks hakanud meeste loo. Eno Raua romaanil põhinev lavastus on lugu kolme noore mehe võitlusest iseendaks jäämise nimel, samal ajal kui ümbritsev tegelikkus seda üha vähem võimaldab. Ideaalide kuhtumise ja purunemise lugu, mis sunnib paratamatult küsima: kuidas käituksime ise, kui satuksime samasugustesse oludesse? Lavastaja Taago Tubin, kunstnik Kaspar Jancis, osades Karl Robert Saaremäe (külalisena), Ringo Ramul, Martin Mill, Laura Kalle, Ilo-Ann Saarepera, Janek Vadi, Aarne Soro, Vallo Kirs, Jaana Kena, Gerda Sülla ja Siim Saarsen.

„Me ei taha tajuda praegu olevikku, sest et see on nii inetu, nii vastik, nii ilge, nii haisev. Meie unelmalised elamused on praegu vaid minevik ja tulevik. Meie elame vaid selleks, et oleme kunagi elanud ja et saame kord jälle elama. Minevik ja tulevik on meie elu naeratus, olevik surma irvitus.” Jaan Roos, kirjandusloolane, bibliofiil, õpetaja ja metsavend (16. november 1945)

Kirjandus

„Saja ühe aastane, kes mõtles liiga palju” on iseseisev järg rootsi kirjaniku Jonas Jonassoni menuromaanile saja-aastasest Allan Karlssonist.

Kirjanik lahkab taas inimkonna puudusi ja teeb seda oma kordumatu stiili, huumori ja soojusega. Eelmisest, menukiks kujunenud, raamatust “Saja aastane, kes hüppas aknast alla ja kadus” vändati ka kriitikute hinnatud mängufilm.

Romaani sündmustik käivitub, kui tuul ja asjaolud viivad eakad sõbrad pikale õhupallireisile läbi hullunud maailma. Selle keskpunktis on tuumavõidurelvastumine, maailma liidrite vaheline kukepoks, inimlik lollus ja salakavalus. Nende teele jäävad Kim Jong-un, Donald Trump, Vladimir Putin, Angela Merkel ja Rootsi välisminister, kes ei jõua ära imestada, kas see, mis toimub, juhtub ikka päriselt.

Kunst

Alates 18.aprillist näeb Fotomuuseumis Venemaal Pihkva oblastis tegutseva ikoonikunstniku ja fotograafi Anna Kudriavtseva  näitust “Vaikuse ruum”, mille fotodelt vaatab vastu muinasjutuliselt müstiline mets ning selle läheduses paiknev inimasutustus.

Anna Kudriavtseva “Vaikuse ruum”.

Ehedalt argine külalelu, kus vaatajale võib jääda mulje, et fotodele talletunud inimesed tegelevad jätkuvalt oma igapäevaste toimetustega ega märkagi, et nad on mähkunud pehmesse hapnikurikkasse udusse, mida hingab välja neid ümbritsev põlislaantega kaetud maastik. Näitus räägib metsast ja metsamaastikust, mille mets on ise oma äranägemise järgi kujundanud, ning igapäevaselt juhuslikest inimese-metsa vahelistest kohtumistest.

Varia

4.-7. aprillini toimub Viljandis komöödiafilmide festival “Wilkom”, mis toob vaatajateni viimase aasta komöödiafilme paremiku ning mitu eriprogrammi.

Kolme päeva jooksul linastub “Wilkomi” põhiprogrammis kaheksa uut filmi ja vanemast klassikast prantsuse legendi Pierre Richardi eriprogramm.

Sel aastal on programmis ka killuke Eestit. 5. aprilli õhtul leiab aset retrohõnguline vanade reklaamfilmide õhtu legendaarse tele- ja reklaamimehe Olav Osolini juhtimisel. Publikuni tuuakse valimik Eesti Reklaamfilmis toodetud nõukogudeaegsetest telereklaamidest, mis tänapäeval üpris humoorikalt mõjuvad.