Disain: minimalism taandub lillemustrite ees

Foto: Marimekko

Eelmine aasta oli sisustuses marmori ja metallide aasta, mida võis tõesti näha igal pool ja igal kujul. See aasta on kargetesse toonidesse ja materjalidesse ning minimalismi toomas selget pööret. Ehkki kevad toob alati kodudesse helgemad toonid, julgemad värvid ja mustrid, näib selle kevade muutus mustrite poole olevat pikema trendi algus.

Värvid mõjutavad meie meeleolu ja emotsioone ja pärast pikka talvist minimalismi ümbritsevad meid sel kevadel eriti optimistlikud ja elujaatavad mustrid. Mitte ainult moedisainerid ei vaata varasematesse kümnenditesse, ka sisustuses domineerivad tugevad värvid ja graafilised mustrid. Eriti silmatorkav on lillemustrite pealetung, mille ees isegi skandinaavialikes kodudes on minimalism taanduma hakanud. 

Reaktsioonina poliitilisele kliimale maailmas ning televisiooni mõju vähenemise tõttu, mis ühesuguseid malle peale sundis, on kogu sisustuspilt isikupärasem ja individualistlikum kui kunagi varem. See võtab väga erinevaid kujusid, ent soojemad toonid, iseloomuga mustrid ja üldine rõõmsameelsem atmosfäär domineerivad. Õnn on ihaldusväärsem kui kunagi varem ning see on ilmselt põhjus, miks rõõmsad lillemustrid nii tugevalt tagasi on tulnud. 

Marimekko juhib lillerevolutsiooni

Pole üllatav, et just mustritega disainiajalugu kirjutanud Marimekko veab Skandinaavia sisustusmaailma lillerevolutsiooni. Iseenesest ei ole lillelised tekstiilid, tapeedid ja keraamika sisustuses midagi täiesti uut ja seega on arusaadav, et paljuski taasavastatakse klassikat. Selle kevade üks silmatorkavamaid on Unikko 191 kollektsiooni uuestisünd punarohelises värvigammas.

See Marimekko klassik sündis ajal, kui – nii uskumatult kui see ka ei kõla – oli Marimekko rajaja Armi Ratia keelanud firmas lillemustrite loomise. Kunstnik Maija Isole astus keelust üle ja sündis muster, mille Marimekko nüüd taas kord on arhiividest üles otsinud ja värskendanud. 

Teine silmatorkav kollektsioon sel kevadel on veel märkimisväärsem, sest selle taga on kahe suure minimalismimaa – Soome ja Jaapani – tegijad. Marimekko selle kevadsuve magamistoakollektsiooni Onni mustrite autor on Jaapani disainer Fujiwo Ishimoto, kelle muretud lillemusrid meenutavad 1980ndate suvesid.  Kollektsiooni täiendavad ümara vormiga dekoratiivpadjad ja tatami matid põrandatele. 

Lilled massidesse viiel kontinendil

Sisustushiid IKEA, kelle kauplusi leiab igal kontindendil, toob tagasi 1960ndate stiili. Seda aga põhjamaises võtmes. Graafilised mustrid ja 1960ndatest inspireeritud värvivalik väärtustavad igapäevaseid suvel nii tavalisena tunduvaid asju nagu pärast tööd ujuma minemine või pulgajäätise limpsimine – ja loomulikult suvelilli kõikjal meie ümber. Kollektsiooni autorid on Lotta Kühlhorn, Malin Unnborn ja Textilgruppen & Papperian.

Kiirmood kodule – jälle lilled!

Skandinaavia kiirmoebränd H&M on oma märgiga H&M Home järjest enam jõudmas garderoobist kõikidesse teistesse eluruumidesse. Kevadkollektsioon keerleb lillede ümber, olgu need siis erepunased moonid taldrikutel või terve niidutäis õisi voodipesul. Värvieelistuseks on roosa nüansid, naturaalsed värvid ja väike värvisüst kollase näol. Mustrite osas aga tõesti ainult lilled, lilled ja lilled. Väikest vaheldust pakuvad vaid mõned geomeetrilised jooned.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)