Fotolugu: Eesti 2000 – pilk minevikku

Foto: Sinan Çakmak

Tänavad on nagu linna veenid. Vooluga kaasa minemine viib selle südamesse. Selleks võib olla suur väljak vanalinnas või hoopis kitsas tänav, mis on kaardil vaevu nähtav. Muuseumid ja raamatud annavad inimeste kohta vastuseid küsimustele “miks” ja “millal”. Aga nendega koos liikumine aitab mõista, “kuidas” inimesed elavad ühes või teises maailma otsas.

Fotograafia on oluline meedium koha olemuse tabamisel. See nõuab siiski, et fotograaf ei oleks raamidest piiratud, et seda olemust näidata või dokumenteerida.

Kui ma 1999. aastal esmakordselt Eestisse tulin, näis, et enamus noori inimesi lahkub. See polnud põgenemine, see oli entusiastlik soov avastada ka teisi paiku maailmas. See peegeldus tänavatel. Vana keskaegne linn, mis polnud veel turistidega üleujutatud ja kus oli veel palju kohalikke – kes ei olnud osa lahkuvast põlvkonnast – see oli väga eriline koht. See oli mulle kui fotograafile teema, mida mõne aja pärast ei oleks enam saanud käsitleda.

Minu Tallinna sõitmise põhjus oli kohtumine minu tulevase abikaasa vanematega. Kui mul õnnestus saada tööülesanne Türgi ajakirjalt Atlas, võisin ma tulla ja jääda pikemaks. 

Samal ajal, kui Eestis toimusid suured muutused, elasin mina läbi väiksemaid oma isiklikus elus.  Entusiastliku fotograafiatudengina vaimustasid  mind nii selle meediumi tehniline kui ka visuaalne külg. Ma katsetasin kõikvõimalikku tehnikat, mis mulle kätte sattus. Aga saabudes Eestisse oma isa vana SLR (Pentax MX) kaamera ja üheainsa 50mm objetiiviga, pidin ma sellest parima võtma. Ma ei ole sellest ajast saadik kasutanud ühtegi teist objektiivi. Kõik mu olemuslood erinevatel teemadel erinevatele ajakirjadele ja raamatutele on pildistatud ühe 50mm objektiiviga.

Sinan Çakmak on Türgi fotograaf, kel õnnestus heita pilk Eestile aastal 2000 –  heita pilk minevikku riigis, mida olid kaua rebinud ajastu superjõud, samal ajal kui riigile pakuti helget tulevikku, võimalust pöörata pilk Euroopasse. Tema töid näeb R-L 24 tunni (13.00-13.00) vältel Solarise aatriumi suurel digiekraanil.  Projekti kureerib Juhan Kuusi Dokfoto Keskus.