Tõnis Niinemets on “Tagasi”: mis saab endistest riigikogulastest ja millal lõpeb dopinguskandaal?

Elu ja iseennast ei maksa liiga tõsiselt võtta. “Tagasi” on Edasi rubriik, milles näitleja Tõnis Niinemets vaatab nädalale tagasi ning jagab oma ühiskonnakriitilisi ja huumoriga vürtsitatud tähelepanekuid Eesti elu kohta.

Endiste riigikogulaste uus elu

Seekordne parlamendi valimine tõi endaga kaasa olukorra, kus paljud teenekad ja pikaaegsed riigikogu liikmed enam valituks ei osutunud. Aga pole mõtet lasta pead norgu, vaid õigem oleks vaadata asja positiivsest küljest. Kui nad praegu poleks sellest nõiaringist välja saanud, siis hiljem poleks sellega enam suudetud üldse toime tulla, nii et praegu ongi õige aeg proovida midagi uut või meenutada hästi õpitud vana. Tagasi toimetus võttis osade endiste riigikogulastega ühendust ning küsisime, mis väljavaated nüüd ka elule on?

Foto: Õhtuleht

Eiki Nestor (SDE) alustab tööd vikerraadio hommikuprogrammis koos Taavi Libega. Eiki tunneb hästi helipulti, on rahulik ja väga haritud mees. Tema hääl mõjub rahustavalt ning nagu ta ise ütles: ”Olen niigi varajase ärkamisega, mõistlik oleks seda hommikust värskust ära kasutada.”

Mart Nutt (Isamaa) vastus oli lühike ja konkreetne:” Ma vist võtan vaheaasta. Peale keskkooli polnud võimalust, nüüd on.”

Indrek Saar (SDE) aga on lausa põnevil kevade suhtes, sest juba ammu tahetakse “Õnne 13” seriaalis Are ja Raimi liini taaselustada, kuid Indreku hõivatus pole seda lubanud teha. “Nüüd kui Allan on parlamendis, siis on vaja fookus mujale suunata. Ma ei tee hetkel midagi, nii et nädala keskel saab nüüd puhata ning nädalavahetused olen Õnnel,” kommenteeris Indrek ise olukorda.

Ain Lutsepp (Vabaerakond) aga asub tagasi tööle teatrisse. Kuna Eesti Draamateater on oma mängukava ja tööplaanid sättinud paika juba kuni 2020 aasta kevadeni, siis Lutsepp alustab tööd värske lehena värskes teatris – Kellerteatris. “Konkreetsetest rollidest pole juttu olnud, aga nii palju sain ikka aru, et peaosad,” ütles Lutsepp.

Foto: Kanal 2

Heimar Lenk (Keskerakond) alustab tööd Tallinna TVs koos Anu Saagimiga, kes samuti valituks ei osutunud. Ilmavalgust näeb Tallinna TV esimene suvesaatesari “Suvi , juhhei!”. Nimelt hakkavad Anu ja Heimar olema iga hommik kellegi inimese kodus, kus nad juhivad 5,5h otsesaadet elust-olust. “Alguses lootsin, et ka õde Maarika Tuus Laul ei saa valituks, oleks hakanud koos “Knopkat” taastootma, aga kui Anu helistas, siis olin kohe nõus. Muidu oleks küll peata olek olnud. Nii et – suvi, juhhei!”

Märt Sults (Keskerakond) aga asub täiskohaga tööle lausa kahel ametikohal – Mäsu Galerii kuraatorina ja tema enda ideena sündinud Kasiinosaare saarevahina. Õnneks on mõlemal juhul tegu loomingulise tööga, kuna ka saart, mida veel pole tuleb looma hakata. “Võib olla alustab sügisel ka Mäsu Galerii poksi – ja kitarriring, aga seda on veel vara kommenteerida,” jäi Sults salapäraseks.

Edu kõigile, ka neile, kes vastasid me ankeedile, et “ei tea, mida tegema hakkan, ei oskagi nagu muud”. Olgem positiivsed, küll elu midagi hambusse viskab, olgu see siis kasvõi hädine Tallinna Transpordiameti juhi koht, mille palk on suurem kui ministritel. Keegi peab ju seda ka tegema.  Peagi on ju kevad, juhhei!

Seni avaldamata faktid dopinguskandaalist

Nädala jagu on räägitud peaasjalikult igas uudistesaates dopingust ning hetkel tundub, et lõppu sellele ei tulegi. Tagasi toimetuse käes on seni avaldamata infot selle kohta, kuidas see kõik tegelikult alguse sai ning millal see saaga täpselt lõppeb.

Foto: geneticliteracyproject.org

Et saada selgust, mis oli dopinguloo algus tuleb minna aastasse 2012, kui nägi ilmavalgust teleseriaal “Alpimaja”, mis osutus üpriski populaarseks televaatajate seas. ERRile oli see tookord suureks tunnustuseks ning kordaminekuks. Suur rõõm rauges aastal 2015, kui episoodid polnud enam kordusnäitamistes sedavõrd populaarsed. ERR otsis erinevaid võimalusi sarja taaselustamiseks, kuid tulutult. Kuni 2016. aasta alguses leiti lahendus. Hangiti Mark Schmidti kontaktid ning saadeti need edasi treener Alaverile, kes omakorda saatis need edasi oma poistele ning tulem, palun väga, on teie ees. Sellest kõigest tõukununa, alustas ETV seriaali “Alpimaja” näitamist nädal peale dopinguskandaali. Ja tegu on taaskord vaadatava teletööga. Soovitame.

Samuti on Tagasi toimetus saanud infot, millal ometi see skandaal lõpeb. Pea iga päev saab lehelugeja otsida infot, kas on selge, millal Veerpalud astuvad kaamerate ette, et saaks loole punkti panna. Et selline haiglaselt pingeline olukord ei tekitaks meie ühiskonnas kaost, saab Tagasi toimetus lausa kuupäevaliselt kinnitada skandaali lõppu. Nimelt leiab 22. mail aset pressikonverents, kus Veerpalud ja Alaver räägivad omapoolse loo juhtunust.

Peale seda avaneb täpset 1-kuu pikkune ajaaken, mil erinevad komisjonid ja organid saavad teha lõplikud otsused, millised medalid ja saavutused ja diplomid alles jäetakse ning millised mitte. 22. juuni varahommikul tehakse lõplikud otsused ning peale seda loetakse lugu lõppenuks. “Inimesed tahavad ikkagi stressivaba jaanipäeva ja seda me neile ka pakume. Lisaks on siis ka juba talihooaeg läbi ja eesti inimesed ei suuda suvel lugeda jutte suusatamisest. Lihtne. ” kommenteeris kuupäevade paikapanekut Eesti Suusaliit.

Samuti annab Tagasi toimetus teada, et patenteerisime järgnevad reklaamlaused:

– “Veri on vahetatud, aeg rehve vahetada.”
– “Kõik ei sõidagi Mercedesega, võta Dacia.”
– “Tule doonoriks, me ei paku teenust auto tagaistmel.”

Kuna need laused on nüüd patendeeritud ja Tagasi toimetus omab nende autorlust, palume ettevõtete reklaamiosakondadel midagi muud välja mõelda. Edu ja ilusat kevadeootust!

Tõnis Niinemets

Tõnis Niinemets on vabakutseline näitleja, Kinoteatri liige, Stand-up teatri POINT esimene power-up koomik, kahe lapse isa. Kiire mõtleja ja lõputult kõrge energiatasemega artist, kellele läheb väga korda, mis saab ja kuidas saab edasi. Talle on oluline, et edasi läheks aina paremaks. Loe artikleid (23)