Kristjan Lepik soovitab: nädalavahetuse lugemisnurk. 9.03

Nädalavahetuse lugemisnurk on Kristjan Lepiku poolt Facebookis peetav n-ö raamaturiiul, kuhu ta koondab huvitavaid artikleid erinevatel teemadel laiast maailmast. Kristjan soovitab seda tarbida koos vaikuse, päikesepaiste ja pannkookidega.

Kui riik muutub: kodanike jälgimisest

Olen lugemisnurgas viidanud Hiina sammudele kodanike kontrollimisel, Suur Vend jälgib kodanikke ja loob nende hindamiseks mudeli. Näiteks käitumine sotsiaalmeedias võib tuua reitingu languse. Nüüd on ilmnenud esimesed märgid ka karistustest: Hiina võttis 23 miljonilt kodanikult õiguse reisimiseks pileteid osta. Käitud paremini, saad õigused tagasi.

Päris hirmutav. Ja ei ole mingit kahtlust, et sarnaseid plaane tekib ka mujal, riigid kasutavad sellesuunalisi võimalusi üha rohkem. Vähemalt meie valime ise, millise riigi me saame. Loe edasi: Guardian.

Kuidas tulla toime kriisiga oma karjääri keskel?

Kieran Setiya, MIT professor ja raamatu “Midlife: A Philosophical Guide” autor, kirjeldab hetke, mil ta mõistis, et tedagi on tabanud keskeakriis. See on termin, mille psühhoanalüütik Elliot Jaques võttis kasutusele 1965. aastal ja ta ei rääkinud sugugi mitte keskealiste patsientide abieluvälistest afääridest, vaid just dramaatilistest muutustest loominguliste inimeste tööelus Michelangelost Gauguinini, kes tundsid rahulolematust oma senise tööga. Kohadeda või lõpetada senine töö? Loe edasi: HBR

Nutikellad mõõdavad töötajate tervist

USAs kasutavad tööandjad üha rohkem nutikellasid, et töötajate tervislikku seisu mõõta. Kuigi selle ümber on väga palju võimalusi inimeste tervisega paremini tegeleda, on kahtlemata vaja lahendada ka privaatsusprobleemid – kas tööandja peaks saama inimese igat sammu mõõta? Loe edasi: The Washington Post.

Plastikuta elu võimalikkusest

Kas on võimalik plastik oma elust eemaldada? See on palju raskem, kui me ehk esmapilgul arvame. Oma elus plastikust vabanemise esimeses etapis tundub piisavat sellest, kui loobuda kilekottidest ja joogikõrtest. Siis, teemasse pisut süvenenult, avastavad inimesed, et oma plastikuvabas elus on nad sunnitud tegema ise isegi…hambapastat. Loe edasi: New York Times.

Elektri jõul sõitev Hiina

50% maailma elektriautode müügist toimub Hiinas. Kui automüük Hiinas on üldiselt languses, siis iga teine elektriauto maailmas müüakse seal. Teisel kohal elektriautode müügitabelis on USA. Maailmas on tänaseks üldse 5,6 miljonit elektriautot. Loe edasi: QZ.

Ajakirjanike muutuv maailm

Kas viimane kümnend on ajakirjanduse jaoks olnud ajaloo kõige raskem? Poynter on teinud intervjuud 15 USA ajakirjanikuga. Loe edasi: Poynter.

Pilvedeta taevas

Üks huvitav analüüs kliima muutuste kohta – pilvede tihedus ja hulk on seoses kliima soojenemisega. Kui pilvede vähenemine jätkub, võib see juba sel sajandil suuri probleeme tuua.

Pilvede moodustumine tundub esmaspilgul lihtne: need tekivad, kui soe ja niiske õhk tõuseb üles ning siis jahtuma hakkab.  Blokeerides päikesekiirte maapinnale jõudmist võivad pilved jahutada planeeti paari elutähtsa kraadi võrra. Aga pilt läheb väga palju keerulisemaks, kui mängu tulevad kuumus, turbulents, radiatsioon, tuul, geograafia ja hulk teisi tegureid.  Loe edasi: Quanta magazine.

Vähene uni ja ärevushäired on omavahel seotud

Loe edasi: Psychologytoday

Kristjan Lepik

Kristjan Lepik on majandusekspert. Loe artikleid (42)