Mood: kevad toob üllatavad värvi- ja mustrikombinatsioonid koos klassikutega

Ivo Nikkolo värviteraapiline kollektsioon. Foto: Kertin Vasser.

Moelooja Diana Arno võrdleb kevad-suvise moehooaja algust Põhjamaades pulmapäevaga – see on sama oodatud ja emotsionaalne sündmus, milleks juba lumistel kuudel hakatakse ette valmistuma. Tegelikult ei eelda uue hooaja algus sugugi seda, et kogu garderoob tuleks välja vahetada ning kõik eelmise hooaja riided taaskasutusse viia. Lisaks omanimelise brändi loojale Diana Arnole soovitavad moedisainer Britta Laumets (Ivo Nikkolo) ning stilistid Piret Sootla ja Mariliis Niine, milliste värskete valikute poole oma moeuuenduste käigus võiks kiigata.

Moevärvid

Moeekspertide sõnul võiks kõige julgemad moejüngrid endale selga tõmmata roosad rõivad.

Britta Laumets.

“Moes on erinevad roosad toonid – nii heledad pastelsed kui ka jõuline magenta,” annab Ivo Nikkolo peadisainer Britta Laumets suuna kätte. “Kes selle naiseliku tooni austaja ei ole, võib valida mõne muu pastelse tooni – nende comeback tähendab alati kevade saabumist.”

Ka energiast pakatav kollane on sel kevadel trendikas. “See päikesetoon on tõesti paljude moelavade lemmik ning aitab peale pikka sünget talve värviteraapiaga positiivsust tekitada,” leiab stilist Piret Sootla. “Tagasihoidlikumate toonide eelistajale soovitan aga klassikalist beeži, mis ilmselt kunagi moest ära ei lähe.”

Piret Sootla.

“Eriti trendikad on komplektid, mis pandud kokku selle värvispektri erinevatest toonidest – näiteks oranžikas laiaservaline kaabu, veidi punakam pluus ja tumekollased mugavad püksid. Ning aksessuaarid on samuti päikesepai saanud,” lisab Sootla.

Kindlasti tasub garderoobist välja otsida ka igihaljad klassikud – punane, tumesinine ja valge on värvid, mis alati kokku sobivad. “Seda värvikombinatsiooni on näha nii sportlike mõjutustega riietel kui ka igakevadises mereteemas,” tutvustab Laumets. “Kes aga midagi uudsemat ja ootamatumat eelistab, võiks kokku panna hoopis roosad ja punased või tumepunased ja helesinised rõivad.”

Moemustrid

Mustrite osas soovitab stilist Piret Sootla kombineerida omavahel erinevaid ruute ning julgemalt sobitada kokku eritüübilisi lillemustreid. “Värskeks tulijaks on ka nn. kaelarätimustrid ehk siis rõivastel on prindid, mida tavapäraselt oleme harjunud rätikutel nägema,” kinnitab stilist. “Ka triibud on jälle moes – need võivad liikuda igas suunas ning eriti trendikad on nn. beebitriibud ehk ülipeened triibud.”

Diana Arno.

Diana Arno toob välja, et moepilti tugevalt kinnitunud animalistlikud prindid, mis meenutavad kirjusid 80ndaid, kuid ikkagi elegantsemas võtmes.

“Mulle meeldib selle trendi ühendamine korrektse ja naiseliku plisseeriga, sest tulemus jääb värske, ootamatu ning piisavalt eristuv. Selline moekombo ei puudu ka meie uuest kevadkollektsioonist humoorika roosa krokodillimustrit matkiva kanga näol, mida saab juba varsti Tallinn Fashion Weekil näha.”

Suve poole tulevad aga moepilti nööridega kokku tõmmatud kangad ja ülesuuruses kleidid, mis peenikeste nööridega taljel kokku võttes moodustavad huvitava silueti volüümika seelikuosa ning piitspeenikese taljega.

Moestiilid. Taaskasutus kui trend

“Sel kevadel soovitaksin vaadata funktsionaalsete ja omanäoliste mantlite suunas, mis meenutaksid n-ö hübriidi kahest mantlist. Eriti hinnas on nende puhul mahedad beežid ja rahulikud toonid, mida on oma garderoobi väga lihtne integreerida,” soovitab Diana Arno. “Järgmise moeasjana tooksin välja laiemad, mugavust pakkuvad püksid, mis näevad skandinaavialikult moodsad välja nii tavalise T-särgi, kui ka range pintsaku seltsis. “

Ka sel kevadel on moerõivad sportliku joonega. “Mõnda aega domineerinud sportlik stiil ei ole kuhugi kadunud, vaid tänapäeva kiires ja mugavuslembeses maailmas aina tugevamalt kanda kinnitamas,” nendib Laumets. “Sel hooajal iseloomustab seda suunda kerge retrohõng ehk et ilmselt tasub ka taaskasutuskauplustes mõned tiirud teha.”

Taaskasutuse kui ühe trendi Euroopa moes, mis otseselt ei ole ainult selle hooajaga seotud, toob eraldi välja Mariliis Niine, kes eeloleval nädalavahetusel toimuva Moekuulutaja jaoks on kokku pannud erietenduse, kus eksponeeritakse kodumaiste moeloojate üllatavatest materjalidest loodud rõivaid.

“Taaskasutusmoe puhul ei saa selgelt välja tuua mingeid muid hooajalisi trende. Kindlasti on disainereid, kes taaskasutatud materjalidest kollektsioone luues värvi- ja mustritrende jälgivad, aga see pilt ei ole nii ühtlane, pigem luuakse klassikalisi hästi istuvaid rõivaid ja lähtutakse kantavusest. Pigem on taaskasutus kui nähtus ise Euroopas ja ka Eestis tugev trend.” Niine rõhutas Euroopat, sest näiteks trenditeadlikus Aasias on ikka veel tunda tugevat ületarbimist.

Eesti moeloojate puhul saab välja tuua aga üsna tugeva liikumise taaskasutuse poole, mis on toimunud tänu muutustele moeõppekavades ja haridussüsteemis üldiselt, kus sellele teemale tähelepanu pööratakse.

Muidugi ei ole kuhugi kadunud klassika. “Korralik ja kvaliteetne klassika on aktuaalne ka mitmete hooaegade pärast, seepärast tasub sellistesse igihaljastesse rõivastesse investeerida,” julgustab Laumets. “Moemaailmas on täiesti aktuaalsed ka romantilised mõjud ehk siis lillemustrid, liblikapildid ja ülinaiselikud kangad-lõiked.”

Uuesti on pildis smoking –  aga seekord hoopis naiste seljas. Pidulikel üritustel võivad naised sel hooajal pika kleidi asemel endale hoopis smokingu selga tõmmata ning selle klassikaliselt elegantse look’iga kõiki jalust rabada.  “Ja valitud komplekt ei pruugi alati must olla – väga värskelt mõjub ka üleni valge rõivastus. Muidugi on ülikonnad lubatud ka igapäevaselt ning kindel on see, et moodsat energiat kiirgab šikk power suit nii kandjale kui imetlejatelegi,” ütleb Sootla.

Kevadsuviseid moetrende näeb märtsis mitmel moesündmusel: trendikaid kevadkomplektidest saab uudistada 8. ja 9. märtsil Tartu Kaubamaja keskuses Moekuulutaja üritusel, Tallinn Fashion Week toob Eesti moetegijate värskeima loomingu nii Tallinna kui Tartu publikuni ning märtsi viimasel nädalal toimub regiooni olulisim moeüritus Riga Fashion Week, mille 30. juubelihooaja reklaamfotot ehib Diana Arno looming.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)