Reijo Väljak: kuidas jõuda oma unistuste eluni?

Foto: Unsplash.

Millisena näed oma tulevikku? Kirjanik Lewis Carrolli ütlus raamatust Alice Imedemaal: “Kui sa ei tea, kuhu lähed, siis viib iga tee su kohale” sobib kokku suure osa inimeste eludega. Kuhugi  jõudmine erineb kindlasse sihtkohta maabumisest. Ühel juhul oled hulpinud huupi ja teisel puhul majakatule järgi plaanitud reisisadamasse randunud.

Meist paljudel on olemas ettekujutus, millisena oma elu näha soovime ja mida selleks teha vaja oleks, kuid vahe reaalsuse ja tõotatud maa vahel tundub kättesaamatuna. Põhjus on lihtne: puuduvad unistusteni viivad harjumused. Meie päev koosneb aga 95% just nendest. Ehk see, milline meie elu on praegu ja tulevikus, on neist üheselt ning otseselt sõltuv.

Tihti unistatakse lotovõidust  kui ainsast väljapääsust, ent selle võitmine on väikse tõenäosusega. Ja pealegi on teada, mis lotomiljonäride varandusega järgnevate aastate jooksul juhtub – see sulab kui kevadine lumi ning kaob viimaks jäljetult. Kiirelt rikkaks saajatel lihtsalt puuduvad eduka elu kombed. Kui lotovõit on muutus, mille nimel ise pingutama ei pea, siis harjumuste ülesehitamine nõuab kestvat pühendumist ja on püsima jääv.

Ole oma tuleviku arhitekt

Mõtle korraks oma kutse, töö või eneseteostuse sihtidele. Ilmselt tead neid päris täpselt, sest oled neid oma kollektiiviga seadnud, kohendanud ja tõenäoliselt ühisel koosolekulgi arutanud. Kas oleme samamoodi aga kogu oma elu peale mõelnud? Kui tööeesmärgid on kirjas näiteks Exceli tabelis, siis iseenda elu plaanide tegemisse võib täiesti vabalt suhtuda niisamuti. Mõeldes järgneva viie aasta peale, ei pea meie eesmärgid või unistused olema jäigad, vaid pigem teenäitajad. Kuidas elamiseks raha teenime, kus elame, kellega suhtleme, kuidas oma vaba aega veedame jms info, mis meile oluline.

Olen ise endale töö- ja eraelu plaani teinud. Olen läbi mõelnud ja tean, mis on need väärtused ja tunded, mida kogeda tahan: vabadus, areng, reisimisega seonduv uudsus ja eneseteostus. Olen oma osaoskused (õpetamine, coaching, kirjutamine) iseenda jaoks lahti mõtestanud: tunnen nende arendamise vastu huvi, tajun huvitavaid väljakutseid ning tean, et saan nende baasilt oma üha tärkavaid ideid ellu viia.

Minu nägemus ja soov on töötada vabakutselisena ja teha koostööd põnevate inimeste ja ettevõtetega, kes pidevalt arenevad. Igal aastal plaanin paar kuud elada ja töötada ka väljaspool Eestit, et saada välja tavapärasest mugavusest ning õppida võõrsil olles midagi uut, näiteks kohalikku keelt. Samuti tahan tutvuda kohalikega, ning sealsest eluolust ja oma kogetust kirjutada. Seega: reisimine, õpetamine, coaching ja kirjutamine. Töö ja vile koos.

Harjuta harjumuste kujundamist

Nüüd, kui meil on teada visioon, tuleb tegutseda. Teades, kuhu soovime viie aastaga välja jõuda, on vaja läbi mõelda, millised harjumused meid sinna viivad. Harjumuste kujundamine on oskus nagu iga teine, harjutades saab paremaks ja osavamaks. Kui see aga selgeks saab, on võimalik seda rakendada iga elu valdkonna arendamisel kogu ülejäänud elu. Vapustav!

Aga peame korra kinni. Kui uute harjumuste kujundamine oleks lihtne, oleks õnnelikke inimesi meie ümber oluliselt rohkem. See on keeruline! See nõuab oma seniste elukommete asendamist uutega ja mis peamine: tuleb olla ülimalt kannatlik ja järjepidev. Üldjuhul saavad esimesed nädalad proovijaile saatuslikuks. Tüüpviga, mida suurem osa teevad – harjumusi soovitakse omandada kiirelt ja hakatakse suure hooga pihta, et siis teise nädala neljandal päeval tõdeda, et toss on väljas ja kogu plaanist on kõrini.

Esimesed nädalad on hoopis uue harjumusega harjumiseks ning oma muude igapäevaste tegevuste vahele sättimiseks ja lihtsalt üle elamiseks.

Arvestama peab ka sellega, et kõik ei lähe kunagi päris nii kui soovitud. Alles pärast esimest kuud võib mõelda, kas eesmärki võiks ka suurendada. Ja harjumuste tekkimisest 21 või 66 päeva jooksul võime samuti ainult unistada. Pärast nende päevade möödumist, tuleb ennast ikka edasi pingutama sundida, õppides märkama väikeseid edusamme. Tõeliseks harjumuseks saab see aga alles siis, kui see on meile sama loomulik kui igapäevane hammaste harjamine.

Hea viis oma harjumusi harjutada on ka läbi igapäevaste baasharjumuste: lifti asemel kasutada treppe, süüa igapäevaselt puu- ja juurvilju, juua regulaarselt vett ja leida pool tunnikest värskes õhus olemiseks. Tegevused, mis hoiavad meid igas mõttes vormis. Nende püsiharjumusteks muutmine aitab ka suuremaid harjumusi lihtsamini kujundada. Sellest saab elustiil.

Lõpetuseks

Tulevikku saab luua. Meie igapäevased väikesed harjumused annavad sellele aluse. Päevadest saab nädalad, nädalatest kuud ning kuudest aasta. Me teame, et need aastad mööduvad kiirelt. Arendades vaikselt oma harjumuste kujundamise oskust, märkame juba õige pea, et soovitud eluviis liigub meile aina lähemale.

Motivatsioonikoolitaja Napoleon Hill on kunagi lausunud nii: “Mida meie alateadvus suudab välja mõelda ja uskuda, suudame me ka ellu viia”. Elu on mulle näidanud, et nii see tõesti ka on. Ühe vahega, reaalsus kujuneb esialgsest unistusest veelgi paremaks. On, kuhu poole püüelda!

Reijo Väljak

Reijo Väljak on ettevõtja, coach ja õpetaja. Ta teeb koostööd Noored Kooli programmiga ja õpetab enesejuhtimise kursust Pelgulinna Gümnaasiumis. Koostöös eri valdkondade ekspertidega aitab ta luua ja arendada isikubrändi. Reijo artiklid sisaldavad lühikesi ja praktilise sisuga nõuandeid enda elu paremaks juhtimiseks. Loe artikleid (18)