Cannes Lions parimad reklaamid: Tourism Australia. Dundee: Official Super Bowl trailer

See Super Bowli klipp sai tegelikult alguse juba 1986. aastal ”Crocodile Dundee” esimese filmiga, kus Paul Hogani kehastatud Mick maalis kinokülastajatele pildi sellest, milline on tõeline austraallane. Tänapäeva ameeriklaste jaoks on tegemist suhteliselt hirmsa inimesega. Tapab loomi, sööb liha, kontrollib katsudes ega tutvust sobitav naine järjekordne transvestiit pole jne.

1988. aastal linastunud “Crocodile Dundee II” pani terve põlvkonna ameeriklaste jaoks paika selle, milline on Austraalia. Metsik maa, kus ellujäämiseks peab olema tõeline macho – nagu Mick.

Nende kahe ülieduka filmi poolt loodud maailm oli see, millega Austraalia turismiarendajad pidid arvestama ka 2018. aastal. Paraku on suhtumine muutunud ja väärtushinnangud, mida Mick Dundee 30 aastat tagasi esindas, vastuolus uue põlvkonna omadega. Crocodile Dundee filmid on neile küll tuttavad, aga koht ja suhtumine, mis sealt vastu vaatavad, kujutavad pigem eelmise põlvkonna unistuste seiklust. 

Siit edasi tundub juba kõik väga loogiline. Kuna legend Crocodile Dundee Austraaliast on nii elujõuline, siis pole mõtet sellega võidelda, vaid tuleb luua uus legend. Legend, mis näitab, et Austraalias on samuti kõik edasi arenenud. Tänaseks 30ndatesse aastatesse jõudnud Dundee poeg on ameeriklastele märksa vastuvõetavam ja mõistetavam karakter. Kuigi ta üritab oma isaga sarnane olla, saame kohe esimestest kaadritest aru, et Mickiga võrreldes on ta ikka pehmo. Kaela ümber rippuv lennukipadi pole just kõige machom atribuut. Ta proovib isa kombel “pühvli trikki” teha, kuid see ei õnnestu. See, kuidas noor Dundee ei ole oma isa vääriline, valmistab ette stsenaariumi järgmise loogilise arengu.

Dundee junior avastab oma Austraalia, lõputud surfirannad, veiniistandused, restoranid… See on maailm, mida Austraalia turismiarendajad tahtsid tegelikult näidata. ”Crocodile Dundee” filmide poolt loodud takistus on ületatud ja ameeriklasest vaataja avastab koos noore Dundeega, et Austraalia on tegelikult tsiviliseeritud, turvaline ja nende ootustele vastav reisisihtpunkt. Kõigi nende kaadrite vastuvõtmist takistas varem sügaval sisemuses olev ettekujutus metsikust krokodille täis mandrist, kus kõige tsiviliseeritum koht on kohalike macho-meeste poolt hõivatud õllekas.

Loomulikult ei tasu selle klipi puhul alahinnata ka viisi, kuidas ta publikule ette söödeti. Filmitreilerina vormistatud klipp jõudis sotsiaalmeediasse enne Super Bowli ja tekitas ootuse tõelisest filmist. Sellest varem loodud buzz’ist oli tingitud ka ehtsa Super Bowli klipi lõpulause: “See pole film, vaid reklaam”.

Kokkuvõttes on tegemist suurepärase näitega, kus takistuseks olev legend kasutatakse ära uue legendi loomiseks, mis teenib turundaja eesmärke.

Klipp: DUNDEE: OFFICIAL SUPER BOWL TRAILER
Klient: TOURISM AUSTRALIA
Teostaja: DROGA5

Auhinnad
Cannes Lions 2018
Silver – Campaign Award Cannes Lions
Online film: Sectors – Travel

Koostöös loovfestivali Cannes Lions Eesti ametliku esindajaga Northern Lights Group tutvustab Edasi igal reedel maailma kõige tuntuma ja hinnatuma reklaamikonkursi tähelepanuväärsemaid töid.

Ahto Aaremäe

Ahto Aaremäe on reklaamiagentuuri Age Creative loovjuht. Loe artikleid (7)