Disain: Eesti kingatootjad on kliendid värviusku pööranud. Eesti bränd

Militaar- ja matkajalatsitootja Samelin osutus edukaks ka vabaajajalanõude maailmas. | Foto: Shugen, shugenshoes.com

Kui Eesti Disainikeskuse poolt välja antud auhind SÄSI läks möödunud aasta sügisel noorele disainerile Piibe Tombile tunnustamaks tema väljapaistvat disainialast tegevust viimase kahe aasta jooksul, oli see mõnes mõttes võit kogu Eesti kingadisainile. Korraga märkasid kõik, et Eestis on juba mitu firmat, mis tõesti hea disainiga jalanõusid loovad: TOKU brändi tootev Ritico, Samelin Tartus ja Uncle Paul Tallinnas.

Ehkki Piibe Tombi disainitud TOKUd tekkisid Eesti tänavapilti paari aasta eest, on nende tootja, Võrumaal Kirumpää külas tegutseva jalatsivabriku Ritico ajalugu peaaegu 100 aasta pikkune. Rohkem on see küll tuntud brändi OmaKing järgi (mille jalanõude funktsionaalsust hinnatakse kõrgelt, disain auhindu noppima ei pürgi), ent päris alguses oli see tuntud nime järgi Peeter Juhkam – sellenimelise kingsepa jalanõudega käis ringi suurem osa Vastseliina kandi rahvast. Tema lapselaps Rait Tillmann äratas kingategemise traditsiooni sealkandis jälle ellu – ainult et nüüd kantakse neid kingi kogu Eestis, ka Lätis, Leedus, Soomes, Rootsis, Suurbritannias. 

Jalatsi start-up

TOKU kingad, disain: Kristiina Nurk. | Foto: Krista Kattel.

“TOKU brändi ja toodete areng ning turule tulemine oli orgaaniline,” rääkis Liis Tillmann Riticost, kingsepp Peetri teine lapselaps.  “Alustasime mõttest, et teeme ühe uue mudeli. Kuna tuli aga mitu head mudelit ning tundus, et ka sihtrühm vajab veidi erinevat lähenemist kui meie senine OmaKinga klient, siis oli loomulikuks jätkuks, et tuleks mõelda ka uuele brändile. Samas turule tulekuga tegime lihtsalt otsuse ja panime kuupäeva paika, sest muidu võibolla olekski kõik venima jäänud. Pidevalt oli nagu tunne, et ikka saab paremini. Räägime ise, et TOKU on jalatsi start-up ehk lõpliku hinnangu toote headuses annab ikka klient ja tänu temale saame toodet pidevalt paremaks muuta.”

Umbes samal ajal TOKUde linnapilti tulekuga üllatas Tartus tegutsev Samelin, mis on tuntud kui maailma tipptasemel matka- ja militaarjalatsite valmistaja, oma muidu maskuliinse toodangu kõrval väga värvikireva vabaajajalatsite kollektsiooniga.

Leida Kikka, Eesti suurima jalatsivabriku üks omanikest ja tegevdirektor, kes sai neli aastat tagasi oma tegevuse eest ka presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi, ütleb, et värvilised kingad olid puhtalt tema enda idee. Esimese paari lasi ta teha endale ja need on siiamaani ta lemmikjalanõud, millega ta on käinud nii oma igapäevaseid käike tehes mööda Tartut kui ka roninud Indoneesias vulkaani otsa. Palju reisida armastava inimesena on Kikka saanud kingi testida igas olukorras ja veendunud, et see on parim reisijalanõu.

Samelini jalanõud on end tõestanud vastupidavate kingadena neile, kel harjumus rohkem kui 10 000 sammu päevas jalutada. | Foto: Shugen.

Eestlane armastab värve

“Kõik inimesed Samelinis on väga tugevad jalatsite tehnilise poole osas. Mina ei tea kingadest tegelikult midagi, mina olen jurist. Aga mulle ei meeldi kanda musta, ma tahtsin värvilisi kingi! Ma pole enam väga noor, kui ma kannaks musta, hiirehalli ja pruuni – kui vana ma veel siis välja näeks!” viskab Kikka nalja. 

Igatahes oli Kikka sisetunne õige, inimesed ei tahavad kanda värvilisi kingi, igas vanuses. Samelin vahetab ja lisab vabaajajalatsite kollektsiooni värve pidevalt. Pärast jalatsimessidel käimist ning uute materjalide ja mõtetega koju jõudmist peetakse värvide ja tootearenduse osas nõu ka edasimüüjatega, nagu näiteks Tallinn Design House ja Stockmann.

Samelini jalatsid lennutas kingafännide ja pealinna poodide – tänaseks on Stockmannis müügil eksklusiivselt neile valitud värvides kollektsioon – huviorbiiti veebikingapoe Shugeni looja Kersti Ringmets. Leida Kikka kahtleb, kas ilma Kersti tekitatud tähelepanuta jalanõudele nii kiiresti Tartust kaugemale oleks üldse jõutud: “Me oleme väga head matkajalatsite turundajad, oskame müüa militaarjalatseid, aga vabaaja jalanõu müügi osas polnud üldse kogemust.”

Kantakse Lätist Austraaliani

Kersti Ringmets ostis esimese paari endale ja vaimustus kingadest nii väga, et otsustas neid edasi müüma hakata. “Tänaseks on Shugeni kaudu Eestis tehtud värvilisi kingi lennanud nii Austraaliasse kui ka Aasiasse, Euroopa riikidest rääkimata,” ütles Ringmets. “Shugenile on Sameliniga koostöö puhul oluline asjaolu, et kingad disainitakse ja ka toodetakse Eestis. See ei pruugi anda hinna eelist, kuid pikas perpektiivis on see teadlikule tarbijale oluline.”

Samelini matkajalatsite populaarsus on olnud nii suur – tihti sõidetakse Tartu esinduskauplusesse jalanõusid ostma tervele matkarühmale või perele ja harvad pole juhud, kui mõni matkaja ka 20 aastat hiljem on veel üsna heas korras saabastega poodi jõudnud ja lihtsalt vahelduse mõttes uusi tahtnud – et lisaks neile ka julgetes värvides kingade müümise võimalus Eesti turul on olnud positiivne üllatus.

Uncle Pauli kingad.

Eesti esimese disainerkingade brändi Uncle Paul asutanud Paul Vallivere oli värvide osas kindlasti teerajaja ja teeb tänaseks meestekingade turul ilma ka Saksamaal. Selle brändi jaoks on kingade värv kõige olulisem asi. Vallivere erineb ka selle poolest, et tootmise on ta usaldanud kingatehastele Hiinas, kus valmivad ka mitmete maailmakuulsate kinga- ja moebrändide jalatsid. Võimalustevalik on väga suur ja legend on see, et välismaal tootes peab korraga tegema terve konteineritäie kingi. Uncle Paul on oma äratuntavate mudelite puhul pannud endale Eesti turul pannud piiri 100 mudeli juurde. Ehkki vahel on raske mõne eriti populaarse mudeli puhul väga palju eitavaid vastuseid anda, on seni endale kindlaks jäädud. Üks võimalus oma äri tappa on see, et vorbid teha meeletult palju üht poppi asja, teab Vallivere.

Toku valik Eesti disainerite kampaaniasse “Mine metsa”. | Foto: Holger Kilumets

Tegelikult on kõigi Eesti kingatootjate jaoks olnud väga positiivne üllatus, kui hästi kliendid Eesti disainjalatsid vastu on võtnud. Liis Tillmanni jaoks ei ole üllatusi pakkunud see, millised mudeleid rohkem ostetakse, pigem just see, kes neid ostavad: “Algselt, tootearengu faasis, panime vanuserümaks eelkõige 25-40, kuid tegelikult on kasutajate vanus 18-80 ja selle üle on ainult hea meel!”

Ka käsitöökingade ja eritellimuse tegijaid Eesti kingamaailmas aeg-ajalt ikka tekib (et siis väikeselt ja üsnagi hinnatundlikult turult jälle kaduda), ent millegi väga erilise ja Eestis disainitu otsija peab ennast üldjuhul leppima teadmisega, et Eesti disainking ongi midagi väga eksklusiivset ja väikesetiraažilist maailma kingatööstusega võrreldes.  Samelin teeb lisaks oma põhitoodangule ka eritellimusel jalanõusid ning väga suure jalanumbriga inimestel on võimalik endale meeldiv king oma suuruses endale tellida, kui see ka muidu tootmises pole.

Edasi aitab väikestel ja keskmise suurusega ettevõtetel kasvada. “Eesti bränd”on rubriik, kus tutvustame ettevõtlike Eesti inimeste loodud ettevõtmisi, et neil läheks veel paremini.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)