Sisustus: 90ndate moelavade pöörane värvipalett on nüüd jõudnud interjööri

Särtsakad ja rõõmsad trendivärvid on vastuseks tänapäeva maailma hektilisusele. | Foto: Riitta Sourander / Tikkurila

90ndad on tagasi koos sellele ajastule tüüpiliste erksate värvitoonidega – need domineerivad sel aastal nii moes kui ka interjööris.

Nii suuremad värvitootjad Akzo Nobel (Sadolin) ja Tikkurila kui ka näiteks värvitoonide standardsüsteemi pidav Pantone kuulutavad iga-aastaselt välja oma trendivärvi. Värvitootjad, kes dikteerivad kauplustes saadaolevat valikut, määravad sellega suuresti, kuidas ruumid meie ümber välja nägema hakkavad. Arhitektuuris ja sisekujunduses on väga suur tähtsus värvi- ja valgusteoorial ning uute värvidega katsetamine meeleolu loomisel ning ruumi kujundamisel alati aktuaalne küsimus. Nii teadlased, sisearhitektid kui ka moekunstnikud on ammu teadnud, et värv mõjutab kõike, alustades meie meeleolust kuni selleni, kuidas me näiteks toidu maitset tajume.

Ehkki päris kokku ei ole nn aasta värv trendiloojatel kunagi langenud, on sel aastal selgelt domineerivad roosa erinevad varjundid ja 90ndatest tuttav värvide vastandamine.

Loomuliku valguse väärtustamine

Trendiekspert Susanna Björklund. | Foto: Riitta Sourander

“Hetkel on trendikas kasutada mitmete värvitoonide ja eriti kirgaste värvide julgeid kombinatsioone,“ ütles Soome trendianalüütik Susanna Björklund, kes osales ka Tikkurila aasta värvi valinud žürii töös.  “Värvide sulandamine tähendab traditsiooniliselt vaid mõne väga hästi sobiva värvi ühendamist.  Seda on läbi aegade tehtud. Vastandvärvide kasutamine, mis on hetkel väga trendikas, tähendab värvide vaba ühendamist hoolimata sellest, kas need sobivad kokku või mitte.”

Värvitootja Akzo Nobeli Esteetikakeskuse loovjuht Heleen Van Gent tõi välja, et praegusel ajal väärtustatakse väga naturaalse valguse olemasolu ruumis ja seda püütakse maksimaalselt ära kasutada – see paneb aga ka värvid ruumis teistmoodi mängima kui kunstliku valgusega. Akzo Nobel nimetas oma selle aasta värvitooniks värvi Spiced Honey (vürtsikas meekollane või merevaigukollane – toim.), mille elegantne kuldne toon suudab iga toa soojemaks teha. Soe merevaiguvarjund peegeldab pead tõstvat elujaatavat meeleolu ja soovi lasta ruumi rohkem valgust, põhjendas oma otsust kujundusspetsialistidest ja arhitektidest koosnenud žürii.

Samadele praeguse aja väärtustele tugines ka Pantone Instituudi žürii, mille liikmeks olnud sisekujundajate sõnul on praegusel ajal selge trend tuua kodudesse värvi abil soojust ja ka elurõõmu ning hubasust. Ka Pantone žürii rõhutas vajadust optimismi järele.

Ehkki kuldne on peenetundeline, soe ja maitsekas, toob 90ndate vaibi ikkagi selle kombineerimine muude toonidega.  “Olenevalt sellest, milliste teiste toonidega seda kombineeritakse, võib Spiced Honey olla nii küllastunud, maalähedaselt rahulik kui ka väga esiletükkiv,” ütles Van Gent.

Brändikonsultatsioonibüroo Grow loovjuht Niclas Engsäll, kes kuulus Tikkurila žüriisse, tõi välja, et sisustuses kasutatakse üha julgemalt erksaid värvitoone, sest inimesed tahavad ennast värvide kaudu väljendada.

Roosa võidukäik

Pantone Aasta Värv 2019.

Tikkurila kokku kutsutud värvieksperdid tõstsid selle aasta värviks flamingoroosa (Tikkurila Color Now 2019 kollektsoonis kannab see nime K319 Flamingo), samas kui Pantone palgatud kümnepealine žürii jõudis otsusele, et tänavuse aasta trendikaim värv on living coral ehk roosakasoranž korallitoon.

Tikkurila turundusjuht värvitoonide alal Irina Hanhisalo ütles: “Saime inspiratsiooni Miami kunagisest galmuurist ja ajaloolistest värvidest, millest kujunes välja elav ja jõuline värvikollektsioon. Flamingo tõusis eriti esile.”

K319 Flamingo on üks toon 2019. aasta värvikollektsioonist, kuhu kuulub kokku 16 värvitooni. Žürii poolt koostatud värvikollektsiooni kuulub julgeid ja mahedaid punaseid, kollaseid, rohelisi ning siniseid toone. Toonid on inspireeritud kahest suurest trendist moemaailmas, sulandumine ja vastandumine, mis nüüd on jõudnud ka sisekujundusse. Kui vastandamine julgustab reegleid rikkuma, siis sulandamine annab võimaluse kombineerida omavahel ühe ja sama värvi erinevaid alatoone. “Tahame innustada pühitsema toredust ja isikupära, samuti julgustada kõiki käima oma teed, seda ka kodu kujundamisel,” põhjendas Hanhisalo.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)