Podcast “Ausad Mehed”Peep Vain: kuidas leida tasakaalu?

Podcast “Ausad Mehed” keskendub isiklikule arengule läbi eneseteadlikkuse ja iseenda analüüsimise. Seekordse saate külaline on Peep Vain.

Peep on hiljuti avaldanud raamatu “Keset elu” ja sellest tulenevalt kutsutud mitmesse vestlusaatesse enesearengu teemadel mõtteid jagama. Antud vestluse ja saatejuhtide kohta on Peebul vaid häid sõnu: “Mulle meeldis nende siirus ja innukus, samuti küsimused. Mulle meeldis, et nad pöörduvad oma juttudega just nooremate poole. See on omalaadne valgustuslik tegevus – ja väga vajalik.

Mõtteid vestlusest:

Kumb on sinu meelest olulisem, kas meie vaimne areng või materiaalse vara kokku ajamine? Kui kumbki pole neist olulisem, siis kuidas leida elus tasakaal, sest inimesed kipuvad langema ühte või teise äärmusesse? Kuidas tasakaal leida?

  • Tark tõesti ei küsi, kas see või teine. Tasakaal on tähtis. Kuidas saab olla, et toimetulek materiaalses maailmas ei ole tähtis? Ja veel rumalam oleks arvata, et vaimne (tõsi, esialgu küll isiksuslik ja psühholoogiline) areng ei oleks tähtis.
  • Mulle meeldib sama asja vaadata veidi teise nurga alt. Kas panna jõuga asju juhtuma (materiaalse maailma moodus) või lasta asjadel juhtuda (justkui vaimse maailma moodus) – õigemini kuidas nende kahe vahelt tasakaal leida.
  • Tasakaalu aitab leida minu arvates enda võimete ja võimekuste arendamine – nii seesmiste kui väliste. Nooremana on suisa kohustuslik arendada endas võimekust erinevaid tulemusi saavutada (alustades akadeemilistest tulemustest koolis ja ülikoolis). See on ka otseseim tee materiaalse heaoluni.
  • Võimed, mida igal juhul tasub endas välja arendada on enda kirjalikult JA suuliselt selgelt, täpselt ja veenvalt väljendamise võime. Samuti võime otsustada ning julgelt tarku riske võtta.
  • Materiaalse heaolu loomiseks tasub õppida teiste jaoks väärtust looma, kasulik ja abivalmis olema.
  • Sisemaailma arendamine võiks käia käsikäes materiaalses maailmas paremini orienteeruma õppimisega. Selle all pean silmas sedasama sisemist tööd endaga. Lisaks isiksuslikule arengule tasub püüda näha ja asjade varjatumaid pooli. Vaimsus pole selles kontekstis mitte kõrgkunsti hingamine ega ülim intellektuaalsus, vaid vaimu ja vaimse ühtsuse märkamine eri olendites. Selline vaade liidab ja ühendab, tekitab hoolimist ja kontakti.
  • Materiaalses mõttes edukas olemine, kuid ilma seesmise arenguta ning vaimse aspekti tajumiseta ei ole võimalik pikas plaanis väga heasse kohta välja jõuda.

Podcasti Ausad Mehed eesmärgiks on motiveerida ja inspireerida kuulajaid, olemaks ausam enda vastu ning võtma suuremat vastutust enda isikliku elu ees. Kasvatada eneseteadlikkust, õppida end tundma ja saada vabaks! Podcasti saadete teemad on kõik väga elulised ja igapäevased, millega tihtipeale tegeleda ei viitsita või ei soovita, kuid mis piisava tähelepanu korral toovad ellu olulisi ja soovitud tulemusi. Saatejuhid on Chris Kala ja Martin Pukspuu.