Urmas Kaarlep: miks on psühholoogiline turvalisus töökohal oluline?

Mis on psühholoogiline turvalisus? Harvardi ülikooli professor Amy Edmondsoni sõnul kirjeldab psühholoogiline turvalisus töökohal isiklike riskide võtmise tagajärgedest arusaamist. Kas saame töökohal välja öelda seda, mida mõtleme ja arvame? Kas saame võtta riske ja teha vigu? Mis on sellise tegevuse tagajärjed?

Mäletan veel PwC aegadest, et kui avastati kellegi tahtmatult tehtud viga, siis nii meeskonnaliige kui ka auditi eest vastutav partner said karistada ja nende sissetulekut vähendati. Hea oli, kui ei palutud otsida uus väljakutseid. Üks mu hea sõber väljendas töökohal oma mõtteid ja arvamusi. Tulemuseks oli palve asutusest lahkuda, kuna tema seisukohad ei läinud kokku juhtide arusaamistega. Milline on psühholoogilise turvalisuse tase? Millist mõju avaldab see ettevõtte/asutuse sisekultuurile? Kas on seos ettevõtte tulemuslikkusega?

Urmas Kaarlep

Urmas Kaarlep on EBSi lektor, coach ja konsultant. Eelnevalt on ta töötanud 21 aastat konsultatsiooni- ja audiitorfirmas PricewaterhouseCoopers. Loe artikleid (3)