Fotolugu: Lilia Li-Mi-Yan “Isandad ja teenijad”

Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”

Seeria “Isandad ja teenijad” on mu diplomitöö Rodtšenko nimelises foto- ja multimeedia koolis Moskvas. Õppisin seal dokumentaalfotograafiat ja uurisin erinevaid sotsiaalseid teemasid. Sündisin ja kasvasin NSVL-is, kus kõik olid võrdsed, vähemalt nii deklareeriti. Oli mõeldamatu, et keegi võiks teise inimese teenija olla. Tänaseks oleme teinud läbi drastilise muutuse sotsialismist kapitalismi ja igaüks, kellel on raha, võib endale lubada teenijaid. Uurisin seda dramaatilist muutust “totaalsest võrdsusest ja vendlusest” tänase “ma olen “orjapidajani””.

Minu suhtumine “Isandatesse ja teenijatesse” on ambivalentne: ühest küljest olen ma autor, teisest küljest – ma olen üks selle projekti tegelastest. Loomulikult aitas insideriks olemine mul pääseda oma peategelaste kodudesse. Inimeste juurde, kelle ringkondades lastakse koju pigem klantsajakirjade toimetajad kui ajakirjanikud ja fotograafid sellise eesmärgiga, nagu mul oli. 

Mind usaldati, aga kas ma väärisin seda usaldust jääb ikka veel küsimuseks, mille vastust ma ei taha kuulda. Minu projekt muutus visuaalseks läbi lavastatud portreefotode. See on minu tõlgendus ja minu visioon olukorrast. Juba enne pildistamisega alustamist olid kõik need kaadrid mul peas olemas. 

Jõudes oma tegelaste juurde koju, veetsin kõigepealt päris palju aega nendega rääkides. Minu jaoks oli oluline mõista, kuidas nad tunnevad ennast tööandja või siis teenindaja rollis. Projekti lõppversiooni juurde kuuluvad tegelaste lühibiograafiad, mis ei sisalda privaatseid detaile. 

Projektis osalejaid ei olnud raske veenda osalema. Nad poseerisid ja vastasid mu küsimustele päris hea meelega. Ehkki pärast tööde avaldamist palusid mõned neist oma foto seeriast eemaldada.

Tagantjärele olen ma ka ise üllatunud, kuidas nad dokfoto projektiga üldse kaasa tulid ja lubasid ennast pildistada, sest tegemist ei olnud ju glamuurse ettevõtmisega nende jaoks.  

Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”
Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”
Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”
Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”
Lilia Li-Mi-Yan, seeriast “Isandad ja teenijad”

Fotode autor Lilia Li-Mi-Yan (Venemaa/Turkmenistan) on fotokunstnik, kelle töid näeb kuni 23. veebruarini Pärnu Fotofest 2019 näitusel “Tulevik oli eile” Pärnu Linnagaleriis Raekojas.

Grupinäitus “Tulevik oli eile” koondab kokku fotokunstnikud, kellest kõik mõtisklevad omal moel aeg-ruumi ja sellele omaste ilmingute üle. Nende loomingu ühisosaks on ajalugu, mälu ja sotsiaalsed konstruktsioonid, mille järgi me igapäevaselt elame ja ümbritsevat defineerime.