Igor Kaasik: kaks soovitust, üks hoiatus. Kooliõpetaja kolumn

Osavad ja liikuvad lapsed leiavad sõpru kiiresti ja palju. | Foto: Unsplash

Ikka juhtub mõni tuttav küsima, kuidas võiks oma last kooliks ette valmistada. Vanaduse lähenedes olen hakanud soovitusi jagama palumatagi. Õpeta selgeks, kuidas teha kukerpalli ja hakka lapsega kaarte mängima, olen öelnud. 

Asi pole muidugi vaid kukerpallis. Võime sel veidral moel edasi liikuda on lihtsalt kehalise võimekuse üks näitaja. Kehaliselt tublidel on aga koolis kergem igas mõttes. Osavad ja liikuvad lapsed leiavad sõpru kiiresti ja palju.
Laste maailm on selles suhtes ebaõiglane, et kehalist tublidust märgatakse kiiremini ja seda hinnatakse tihti enam kui teisi omadusi: intelligentsust, sõbralikkust, kaastundlikkust. Vahest ainult huumorimeelt märgatakse ja hinnatakse kehalise tublidusega võrdselt. Kõik muu hea, näiteks empaatiavõime, aitab samuti ja rohkemgi veel, aga pääseb mõjule hiljem.

Igor Kaasik

Igor Kaasik on eesti keele ja kirjanduse õpetaja varsti juba 40 aastat. Alates 2016. aastast on tal ka õigus õpetada matemaatikat põhikoolis. Kooli kõrvalt on ta 24 aastat tegev ettevõtluses raamatute kirjastajana. Kord kuus kirjutab ta Edasile koolielust nii nagu see klassi eest välja paistab. Loe artikleid (22)