Lenna: olen oma rütmis katsetaja, õppija ja looja

Lenna I Foto: Maiken Staak

Öeldakse, et kõigile meeldida ei saa. Mul on tunne, et Lenna saab. Naisega on koostööd teinud nii Vaiko Eplik kui nublu ning Lenna on oma kindla sõudmisega siinsel muusikamerel jõudnud enamuse kohalike kuulajate sadamasse. Sündmusterohked aastad on pannud artisti end oma kolmandal kauamängival, eelmise aasta viimasel kuul avaldatud, “3X” plaadil, varasemast pisut enam avama. Uue alguse valguses vaatasime hetkeks koos Lennaga tagasi tema heliminevikku.

Kas sinu karjääri jooksul on olnud hetki, mil sa ei tea, kas ja kuidas edasi minna?

“Kas” pole olnud kunagi küsimus. Aga “kuidas”, jah. Neid küsimusi ilmneb iga plaadi valmimise lõpus, kui justkui üks etapp läbi saab, et kuidas ja kellega edasi. Õnneks olen leidnud üles õiged inimesed, kellelt nõu küsida ja jõudnud seeläbi soovitud eesmärkideni.

Mis sulle Eesti muusikaareeni juures kõige rohkem meeldib ja mis on olnud suurimad väljakutsed?

Mulle meeldib, et kõik tunnevad kõiki ja lihtne on kontakti saada ning koos luua. Suurimad väljakutsed on olnud pigem sisemised. Kuidas ennast artistina järjepidevalt arendada, viia enda muusika järgmisele tasemele, ajas muutuda, jäädes samas truuks oma olemusele, et olla tänapäeva muutuvas ühiskonnas enda muusikaga eluline.

Kuidas lapsed sind loominguliselt muutnud ja mõjutanud on?

Ma usun, et emaks saamine overall muudab palju. Uuel albumil on mitmed lood kas otseselt või kaudselt inspireeritud minu lastest. Näiteks lugu ”Siirad silmad” on pühendatud minu lastele. Samuti on lugu ”Ajavool” justkui jutustus minult mu lastele, kuid sõnade autoriks on hoopis Reket.

Mida arvad mõttest, et kõige valusamatest kogemustest sünnib kõige kaunim looming? Kas oled seda ka ise kogenud?

Emotsionaalselt kurvad ja valusad kogemused inspireerivad kirjutama küll. Selliste lugude puhul kumab läbi teistsorti aus ja ehe emotsioon ning kriibib seeläbi ka hinge. Mingi tõetera selles ütluses tõesti on. Aga loomulikult võib sündida kaunis looming ka rõõmsatest momentidest.

Oled öelnud, et „3X“ on sinu siiani kõige isiklikum looming. Millest otsus end enam avada?

Ma olen tahtnud alati ise olla loomise ja oma plaatide tegemise ning sünni juures. Varasemalt olid teised kokkulepped autoritega ja läks nõnda, et minu panus just kirjutamise juures oli pigem ainult tekstiline. Sel korral sain juhtida kogu protsessi täpselt nii nagu olin seda oma peas alati ette kujutanud ja unistanud, seega olen väga õnnelik. Need on minu lood, minu elust.

Kas uue plaadi materjali on publiku ees seepärast ka raskem esitada?

Kindlasti mitte, otse vastupidi!

Mis su enda lemmik lugu plaadilt on ja miks?

Ei oskagi ühte lemmikut valida… Aga tõstaksin esile näiteks “Kaasa tuleksin”, “Kolm korda”, “Õnneloos” ja “Helendan”. “Kolm korda” on plaadi esimene singel ja minu jaoks justkui uue teekonna algus. Tegu on erilise ja isikliku looga, samuti oli mul suur rõõm koostööd teha Ewertiga (Sundja – toim). “Kaasa tuleksin” ja “Helendan” on mõnusa kulgemisega lood, mis loovad helgust ja kergust. Kujutan juba ette soojal suveõhtul nende esitamist mõnel festivalil, kus inimesed saavad mõnusalt kaasa tiksuda. “Õnneloosi” ajal vaatasime Rauliga ära kõik James Bondi filmid ja ilmselt on selles loos ka seda mõju kuulda ning minu jaoks on tegu teistsuguse ja põneva looga.

Kes on sinu suurimad eeskujud laulukirjutamises ja muusika loomises?

Mul on olnud suur rõõm ja au oma karjääri jooksul teha koostööd väga andekate laulukirjutajate ja muusikutega: Vaiko Eplik, Mihkel Raud ja Raul Ojamaa. Nende kõigiga on olnud meeldiv koos töötada. Eeskujusid otseselt ei ole, pigem olen selline omas rütmis katsetaja, õppija ja looja.

Millise žanriga tahaksid tulevikus kindlasti eksperimenteerida, mida siiani puudutanud pole?

Seda on hetkel raske öelda, naudin väga arengut, mille oleme läbi teinud koos Rauliga uue albumi loomisega, kus rokilik saund on läinud enam kokku popi ja elektoonikaga. Kindlasti oli põnevaks kogemuseks ka elektroonilisema muusikaga katsetamine koos NOËP’iga, millest sündis “Dance Alone” EP.

Millised artistid sind ennast möödunud aastal kõige enam üllatasid?

Minu jaoks oli väga huvitav avastus nublu, mis jõudis minuni tunduvalt hiljem kui teisteni. Üleüldse räpi uus laine on omamoodi huvitav, aga minust üsna eemalseisev nähtus. Ainsaks seoseks jääb ilmselt plaadil olev lugu ”Keeruta’‘ koos nubluga.

Mida soovid, et uuel aastal sinu elus rohkem ja vähem oleks?

Soovin, et saaksin rohkem keskenduda ühele tegevusele ja ei peaks samaaegselt mitme asjaga korraga askeldama. Veel soovin rohkem aega veeta maal.

Kuula Lenna uut albumit “3X”

Lenna tegemiste ja kontsertidega saab end kursis hoida siin.

***

Edasi ankeet

Iga usutluse lõpus saab intervjueeritav Edasi ankeedi, kus palun vastata viiele küsimusele.

1. Esimene ja viimane helikandja mille ostsid?

Esimest ei mäleta, viimasena ostsin Dua Lipa “Delux Edition” plaadi.

2. Lugu, mis on sinu jaoks aegumatu?

Oh neid on väga palju, aga näiteks Uuno Loop “Mis värvi on armastus”.

3. Sinu lemmik paik maailmas?

Minu Setomaa kodu.

4. Kui saaksid ajas rännata, mis aega ja kuhu reisiksid?

Mulle meeldib olla hetkes.

5. Hetk elus, mil muusika on üleliigne?

Olles looduses.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (63)