Interjöör: kodukontor ajastul, kui kodus töötamine pole enam trend

Ruumi akustikat parandavat ateljé Lyktani valgustit Hood saab tänu moodulitele kasvatada kuni kolme meetri pikkuseks. Sobib hästi pika söögilaua kohale, mis muutub vahel hoopis koosolekulauaks. Eestis müüb Elke Mööbel

Ehkki moodsad kontorid meenutavad oma köökide, puhketubade, raamatukogude ja joogaruumidega järjest enam kodusid, on kontori asemel kasvõi osaliselt kodus töötamine ammu reegel, mitte erand. Või kas ikka veel on?

Paljud sisearhitektid on seisukohal, et koduste töökohtade aeg on läbi. Need, kes suures mahus või ainult kodus töötasid, on leidnud endale koha funktsionaalses co-working space’is, jagatud töökohas. Erinevalt üksi ja tihti pisikeses korteris istumisest ootab ees avar ruum, inspireerivad inimesed, kohvimasin ja printer. Kodus peab lihtsalt olema üks lauanurk, kuhu arvuti toetada.

Ent eriti loomemajanduses on märgatav täiesti vastupidine suund. Kui majanduskeskkond on lõpuks nii julgustav, et saab palgatöölt lahkuda oma firmat looma ja tegevusalast tulenevalt on vaja päris suurt pinda, muutub kodus tööruumiks vajaduse korral kasvõi terve korrus. Rääkimata neist, kellele kaheksast viieni töö hülgamine annab võimaluse maale kolida. Isegi vahetevahel jagatud kontoriruumi sõitmine ei tundu enam üldse ahvatlev. Nii tekivad idüllilistesse aedlinnadesse suured koduettevõtted, mis on sisustatud nii, et saab vajaduse korral kasvõi tootearenduskoosoleku pidada, kliendiga kohvi juua, assistendile töölaua pakkuda.

Ent ükskõik, kas seate oma korteris kontori sisse seinale kinnitatud väikesel laual, mis muutub nädalavahetusel sõprade külla tulles baariletiks, või töötate viis päeva nädalas oma stuudios, kuhu teistel pereliikmetel on siseneda keelatud, on teil vaja väga head tooli, millel istuda ja veel paremat valgustit. Tuju tööd teha ei teki ju kunagi valgetel suveõhtutel, vaid ikka talvel, kui juba lõunast võtab maad pimedus.

Sisustust ja valgusteid väikese kodu pop-up töökoha jaoks

Mööblit ja valgusteid suurde kodukontorisse

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)