Tõnis Niinemets on “Tagasi”: mida arvavad tavalised inimesed möödunud aastast?

Aasta on läbi ning aeg teha kerge kokkuvõte ka Tagasi toimetuse poolt. Kuna meid huvitab, kuidas asjad on päriselt, siis suunasime oma tähelepaneliku pilgu rahva poole ning uurisime juhuslikelt Eesti inimestelt, mida nemad möödunud aastast mäletama jäävad. Juhuvaliku printsiibil osutusid kõikide eestlaste seast valituks neli (4) kodanikku ja palusime neil saata oma aasta TOP3 momenti, olgu siis kas isiklikus või ühiskondlikus plaanis. Õnn naeratas seekord Paul Piigile, Henrik Kalmetile, Karl Kermesele ja Triin Niinemetsale. Nali naljaks, aga sellised vastused me saime nagu allpool kirjas.

Paul Piik

  • Tiitlid, auhinnad

10. meistritiitel squashis, 1. meistritiitel saalihokis, 1. teatriaasta auhind dramaturgitöö eest. Ei oskagi ühtegi neist eelistada. Aasta kõrghetk olnuks ka üks neist kolmest.

  • Isa surm

Ei olnud aastaid isaga suhelnud, sest lihtsam oli mitte. Sel aastal loksus endal miski paika, pöördusin ta poole ja veetsime koos aega nagu lapsepõlves. “Hakkasime jälle suhtlema” on vist parim sõnastus. Mõned nädalad hiljem tekkisid tal terviseprobleemid ja kui varasemalt tekitas see stressi, siis sel korral hoolitsesin hea tundega. Selleks polnud keegi valmis, et see on viimane hoolitsemine. Minu jaoks täiesti uus kogemus avastada, kui palju armastus võib kasvada, kui kedagi enam pole.

  • Oma kodu

Pole varem kodu omanud ega remonti teinud. Aastaid sättisin, et see saaks võimalikuks ja sel aastal õnnestus kogu krempel: ost, kapitaalremont ja sissekolimine. Ehkki vahepeal ajasid nutma sõnad laenuintress, tarneaeg ja amperaaž, siis tänaseks on olemas miski, mille kohta saab öelda kodutunne. Ilmselt järgmise aasta üks kõrghetkedest saab olema “kardinad”. Seniks häid elamusi naabritele.

Henrik Kalmet

  • Jalka MM

Ajaga ununevad Trumpid, Dansked ja Savisaare protsessid (loodetavasti), aga MMi aastast jääb kindlasti pinnale just see emotsioon ja mälestus – näiteks nähes kaadreid eelmistest finaalidest kangastub  kohe detailideni, kus siis viibisin, mis tundsin jne, halvad mälestused neist aastatest on õnneks samas ununenud. Ju läheb selle aastaga samamoodi, et Modric ja Horvaatia varjutavad lõpuks isegi Danske võtmemängijad.

  • EV100

Hea peo puhul on minu meelest kvaliteet ikka palju olulisem kvantiteedist – nii kingitustes, külalistes kui organiseerimises. EV100 läks kahjuks suuresti kvantiteedi peale, iga valgusfoori või parkimisplatsi avamine oli vormistatud suureks kingituseks Eesti Vabariigile. Juubilari olulisust saab välja lugeda ka kingitustest, mis talle tehakse: vaevalt lendab keegi oma kaasale suure juubeli puhul peale sokipaariga, isegi kui neid oleks siis 100 komplekti.

Aga nagu paljude suurte pidude korraldamisega ikka, et rahulolu ja rõõm saabub sünnipäevalapse jaoks järgmisel päeval, kui stressirohke pidu on lõpuks selja taga ja saab puhata. Nii et varsti varsti.

  • Isiklik kordaminek

Road-trip Amsterdamist Tallinna, crossfiti avastamine, reis Madeirale, Kendrick Lamari kontsert Flowl, Lake Tahoe ja San Francisco.

Karl Kermes

  • Lõppev aasta oli selgelt enim iseendaga (taas)kohtumise aasta

Kuskil minu sees elab pidev vajadus mõjutada ümbritsevat elu positiivses suunas. Panustada kuskile, kus tundub, et panustamist vaja võiks olla.
Veebruaris lõppenud Tõnis Niinemetsa HOT 100 power-up turnee oli suur panustamine läbi huumori. See töö oli 1,5 aastat tihedat kontakti meedia, poliitika ja avalikus ruumis toimuvaga. Kui see lõppes, tekkis soov panustada natuke teise nurga alt.

Rannap on tänaseks olnud 50 aastat laval. Reinuga kohtumine ja tema aastapäeva kontserdi lavastamine oli meeldejääv protsess. See kontsert ise oli suur, ilus ja kirgastav. Aga enim jäi meelde vist Rein Rannap…Tema power, töötahe ja -võime. On mille järgi elus latti seada…

See oli võibolla numeroloogia aasta. Niinemetsa “Homme on Täna” 100 etendust sai täis, Rannap 50 aastat laval, Kermes 40, Alo 10 episoodi sai ekraanile toodud.

Jah Alo seriaal oli võimas kogemus, teledebüüt ja võib öelda, et õnnestunud.
Ühiskondlikus ja poliitilises plaanis on tulemas selline aasta, et vaadates tulevat märtsi, siis poliitilist nalja ei taha justkui teha. Hetkeseisuga ei tundu naljakas. Kui tahaks nalja teha, siis ühiskonna ärevus ning äkilise ja negatiivse reaktsiooni tõenäosus on väga suur…Aga tõenäsosus, et miski läbi selle nalja ka tegelikult muutuks on väike.

On selline tunne, et kannatame selle aasta ära ja siis uuest aastast kohe peale valimisi leiaks uue nurga, kuidas neid teemasid käsitleda. Sest käsitlema peab, aga ikka nii, et oleks POINTi. Ja kuna meedia ja inforuumiga ei ole väga pointi olnud tegeleda, siis ongi olnud parim aeg tegeleda iseendaga ja isiklike teemade kaudu maailma parendamisega: pere, suhted, eneseareng. Paremaks isaks, abikaasaks, coachiks, produtsendiks.

Paremaks inimeseks. Selles vallas jäi meelde Ingvar Villido koolitus, mille eesmärk oli vabaneda liigselt läbielamist pakkuvatest emotsioonidest.
Urme Raadiku ja Sille Jõgeva workshopid, Teekond soovitud armastuseni ja Unelmate suhteruum, et osata juhtida oma isiklikku ja pereelu paremini. Oli palju kirgastavaid äratundmisi.

Ja kokkuvõteks, tahad Sa või ei taha, aga saabunud 40 pani mitmele asjale teisiti vaatama…See võib olla juhus. Aga no vaevalt 🙂

Iseeendast tõukununa tõin lavele Peeter Oja, Sepo Seemani ja Tomi Rahulaga; Koolitus-Kontsert-Kabaree KÄRBSED. Positiivne, kui hea meelega publik selle vastu võttis…Mis veel?

  • Filmielamused olid head

Seltsimees laps, Bohemian Rhapsody, Eia jõulud Tondikakul. Ja tead, on asjad, mis läbi aja ja inimeste ikkagi ei muutu…Ole Sa lapsena Leelo Tungal Nõukogude Liidus, Frederic Bulsara Zanzibarist või väike Eia Tondikakul…Inimesed vajavad armastust…Üksindus ja hoolimatus teeb inimese hinge õnnetuks. Nii, et täiskäigul edasi, rohkem positiivseid elamusi, rohkem õnnelikke inimesi, parem kodu, parem maailm.

Triin Niinemets

  • IDA Raadio

Nauditav rutiin, mis tulenes üle nädala toimuvast saatest, tõi mu 2018. aastasse sagedast elus-olemise-rõõmu. Küllaldaselt OH-hetki nii enda kui kuulajatest sõprade jaoks.

  • Kass Käpik

Olugugi, et ta meile kolimine jäi 2017. aasta lõppu on ta kindlalt AASTA elusolend. Kõige toredam väike paks kass, kes oma olekuga südameid võidab. Kõige laisem, armsam, isukam ja lojaalsem sõber sel aastal.

  • Õppida eluga rahul olema

Ehk siis soov suures plaanis ikka ja jälle, päevast päeva ja aastast aastasse olla rahul sellega, mida elu pakub ja leida endast indu osa saada parimast ja seeläbi kasvada paremaks inimeseks.

Tõnis Niinemets

Tõnis Niinemets on vabakutseline näitleja, Kinoteatri liige, Stand-up teatri POINT esimene power-up koomik, kahe lapse isa. Kiire mõtleja ja lõputult kõrge energiatasemega artist, kellele läheb väga korda, mis saab ja kuidas saab edasi. Talle on oluline, et edasi läheks aina paremaks. Loe artikleid (23)