“Tark annetaja”: kuidas targalt annetada?

Kuidas targalt annetada? | Foto: Unsplash.com

Eestis on keskmine brutokuupalk 2018. aasta lõpu seisuga ligikaudu 1300 eurot. Pärast makse jääb sellest kätte umbes tuhat eurot. See tähendab aastas ligikaudu 12 000 eurot sissetulekuid. Kui sellised andmed sisestada heategevusorganisatsiooni Giving What We Can veebilehele “Kui rikas ma olen?” kalkulaatorisse, selgub, et keskmine eestlane on maailmas 9% kõige rikkamate inimeste seas. Kui ta otsustaks annetada oma sissetulekust 10% heategevusele, jääks ta ikkagi 10% kõige rikkamate sekka. 

Eestis on aga inimesi, kelle sissetulekud on palju kõrgemad ja kes saavad mõelda isegi suuremahulisemast heategevusest. Ja seda mitte ainult Eesti piires, vaid vaadata avaramalt ja panustada kogu maailmas oluliste teemade lahendamisse. Selleks on olemas mõjusad rahvusvahelised annetusvõimalused. Aga annetada pole mõtet mõtlematult. Käesolev “Targa annetaja” rubriigi artikkel keskendubki annetusvõimalustele maailmas.

Annetamine lihtsaks ja efektiivseks

Kahjuks on targalt annetada väga raske, sest see võtab palju aega ning eeldab keerukaid oskusi ja teadmisi. Hea võimalus on annetada Efektiivse Altruismi Fondile, kus eksperdid suunavad raha sinna, kus sellest kõige rohkem kasu on.

Valdkonnad, millele see fond praegu keskendub, on efektiivse altruismi edendamine, kaugtulevik, loomade heaolu ning üleilmne tervis ja areng. Eksperdid on valinud need valdkonnad välja selle põhjal, kui suure ulatusega, kõrvalejäetud ja lahendatavad nende valdkondade probleemid on. Nad leiavad, et nendele valdkondadele keskendudes saab aidata kõige suuremal määral ja rohkem inimesi ja loomi, kõiki häid annetamisvõimalusi ei ole veel ära kasutatud ning täiendavad ressursid võiksid tuua kaasa väga suuri muudatusi.

Efektiivse Altruismi Fondile, mida haldab Suurbritannia heategevusorganisatsioon Centre for Effective Altruism, saab annetada tulumaksuvabalt. Kui tahad tulumaksu maha arvata oma annetuselt, tuleb tuludeklaratsiooni tabelis “Tehtud kingitused ja annetused” esitada annetuse tõend.

Sellele fondile annetamiseks tuleb alguses kasutajaks registreeruda ning teha ühekordne annetus või vormistada püsiannetus. Viimane ja kõige raskem osa on otsustamine, mis valdkondadele annetada, aga mõned lihtsad mõtted on selles artiklis võimalik edasi anda.

  • Efektiivse altruismi edendamisele võiksid annetada juhul, kui tahad toetada efektiivse altruismi kogukonna arengut, ülemaailmsete prioriteetide alast teadustööd ning kasvatada annetajate hulka ja panust. Sellisel juhul toetaksid näiteks organisatsiooni 80,000 Hours, mis jagab tasuta karjäärialast nõu ning suunab talendikamaid inimesi mõjusamatele karjääriradadele.
  • Kaugtulevikule võiksid annetada juhul, kui tahad aidata kaasa sellele, et inimkond näiteks tehisintellekti- või tuumaohtude tõttu välja ei sureks ja tulevased põlvkonnad saaksid nautida kõikvõimalikke hüvesid, mis loodetavasti kaasnevad suurema tehnoloogilise arenguga. Sellisel juhul toetaksid näiteks organisatsiooni The Centre for the Study of Existential Risk, mis teeb Cambridge’i ülikoolis teadustööd, et eksistentsiaalsete ohtude tõenäosust vähendada.
  • Loomade heaolule võiksid annetada juhul, kui väärtustad farmiloomade heaolu ja nõustud, et see valdkond on kõrvalejäetud ja suure ulatusega. Sellisel juhul toetaksid näiteks organisatsiooni Mercy for Animals, mis tegeleb farmiloomade kaitsega tehes selleks korporatsioonidele suunatud kampaaniaid, salajasi uurimisi tööstusfarmides ja muud sellist.
  • Üleilmsele tervisele ja arengule võiksid annetada juhul, kui tahad päästa ja parandada elusid kõige vaesemates riikides. Sellisel juhul toetaksid näiteks organisatsiooni Schistosomiasis Control Initiative, mis tegeleb parasiitussidest põhjustatud haiguse skistosomiasise ravimise ja ennetamisega.   

Võimalus on annetada ka sinna, kuhu annetab juba mõni Sinu tuttav, kes mõtleb ja uurib palju annetamise mõju üle.

Nii ei pea Sa ise sellele palju aega kulutama, vaid saad usaldada kedagi teist. Sellisel juhul on küsimus lihtsalt selles, kui palju usaldad selle tuttava otsuseid.

Lisaks Efektiivse Altruismi Fondile on teisigi ekspertrühmasid, kelle soovituste järgi annetada. GiveWell uurib, millised on kõige tõhusamad heategevused ülemaailmse tervise ja arengu valdkonnas. Animal Charity Evaluators hindab, kuidas loomi kõige tõhusamalt aidata. Effective Altruism Foundation keskendub organisatsioonidele, mis püüavad vähendada suuri tehnoloogiatest tulenevaid kannatusi.

Efektiivne annetamine Eestis

Eestis ei ole hetkel efektiivne annetamine väga põhjalikult uuritud, seega on väga raske anda siin kindlaid soovitusi. Üks võimalus on toetada neid organisatsioone, kes tegelevad probleemidega, mis on rohkem kõrvalejäetud, suure ulatusega ja lahendatavad.

Näiteks Nähtamatud Loomad tegeleb põllumajandusloomade kaitsega, Mondo tegeleb humanitaarabi ja arengukoostööga ning meie organisatsioon, Efektiivne Altruism Eesti, tegeleb efektiivse altruismi uurimise ja edendamisega.   

Kui tahad mõnele organisatsioonile annetada, aga ei leia internetist nende kohta piisavalt infot, saada organisatsioonile kiri ja küsi seda, mida teada soovid. Sa võid küsida näiteks, millised on organisatsiooni täpsed tegevused ja mida nad lisarahastusega teeksid.

Andmislubaduse tegemine

Novembri lõpus korraldasime andmislubaduse ürituse, mis algas maailmatuntud moraalifilosoof Peter Singeri vestlusega. Singer ja tema naine annetavad umbes kolmandiku oma sissetulekutest organisatsioonidele, mis tegelevad maailma kõige vaesemate inimeste ja farmiloomade heaolu parandamisega. Nende järgmine eesmärk on hakata annetama pool oma sissetulekust kõige efektiivsematele heategevustele.

Õhtu lõpus vormistasid kaks meie ürituse osalejat andmislubaduse, millega nad lubavad anda oma karjääri jooksul vähemalt 10% oma sissetulekust kõige efektiivsematele heategevustele. Kuna need inimesed on 20ndates, võib see eluaja jooksul tähendada vähemalt 100 000 eurot annetusi kõige efektiivsematele heategevustele. Mõlemad üritusel osalejad annetavad vähemalt osa oma annetustest Efektiivse Altruismi Fondi.

Kui Sa sooviksid samuti andmislubadust teha, siis mine veebilehele Giving What We Can, et selle kohta rohkem lugeda.

Kui 10% annetamine ei ole sinu jaoks jõukohane, siis on ka võimalik fikseeritud perioodiks valida endale sobiv protsent ja annetada see Sinu meelest kõige efektiivsematele heategevustele. Kui oled õpilane, siis võid vormistada andmislubaduse, millega annad 1% oma igakuistest sissetulekutest kõige efektiivsematele heategevustele.

Andmislubaduse tegemine aitab annetamisele tõsisemalt pühenduda.

See suurendab eeldatavasti tõenäosust, et annetame järjepidevalt, teeme seda planeeritult, mõtestatult ja annetame rohkem.

Samuti loob see võimaluse teiste annetajatega suhelda ja üksteist toetada. Ei maksa ka alahinnata kogukonna mõju laiemale ühiskonnale – see võib inspireerida ka teisi inimesi efektiivsemalt ja rohkem annetama.

Detsembrist kuni jaanuari alguseni toimub Giving What We Can lubaduse kampaania. Sellega on liitunud praeguseks ca 4000 inimest. Kui teema kõnetab, aga tahaksid enne veel kellegagi rääkida, siis võta meiega ühendust. Oled teretulnud ühendust võtma ka muudel annetamisega seotud teemadel!

***

“Tark annetaja” on rubriik, kus soovime lugejani tuua ideid ja andmeid, mille abil oma heategevuskäitumist läbi mõelda ning aidata niimoodi kaasa sellele, et Eesti oleks ühiskonnana õnnelikum, jõukam, targem ja tervem. Kaastööd ja ettepanekud on oodatud rubriigi toimetaja Urmo Kübara e-posti aadressile urmo@heakodanik.ee.

Rubriiki “Tark annetaja” toetab Swedbanki annetuskeskkond “Ma armastan aidata”.

Risto Uuk

Risto Uuk on MTÜ Efektiivne Altruism Eesti asutaja ja eestvedaja. Ühingu eesmärk on aidata suurendada inimeste arusaamist efektiivsest altruismist selleks, et nad saaksid efektiivsemalt annetada või mõjusamaid karjäärivalikuid teha. Ühing viib läbi mõjuanalüüse, arutelusid, karjääriseminare, üks-ühele vestlusi ja annab välja stipendiume. Loe artikleid (1)