Piia Ausman: paradiis & põrgu meis endis

“Viimane Kohtupäev” Marten de Vos.

Paradiisi ja põrgu teema on läbinud kunsti sajandeid. Inimese kõlbelisuse ja moraali küsimused on leidnud peegeldamist alati. Ajast, mil kristlik maailmavaade läbi kunsti kõnelema asus, on loodud lõputult pilte piibli teemadel. Kunstnikud maalisid õndsate taevast või patuste karistust. Süžeed kaevusid fantaasiasse ja põimusid tegelikkusega – loodusega, ürgse stiihiaga, meelte võimetega tajuda nähtavat ja nähtamatut, jumalikku ilmutust ja ilmalikku hukatust.

Põrgu ja paradiisi sürreaalsus elab kunstis tänaseni. Mitte ehk nii selgel kujul nagu seda provotseeris omaaegne kristlik doktriin, ent maailma kahene olemus, selle kaunis pale ja varjatud vead on kunstis loetavad üle ajastute.

Piia Ausman

Piia Ausman on Eesti ühe esigalerii Haus Galerii juht ja omanik, kuraator, kunstikonsultant. Edasi kunstirubriigis tutvustab ta lugejatele tähelepanuväärseid sündmusi ja kunstiteoseid nii ajaloost kui kaasajast. Eesmärk on avada kunsti rolli ühiskonnas, vaadelda ja mõtestada maailma läbi kunsti, tuua kunst inimestele lähemale. Loe artikleid (12)