Tõnis Niinemets on “Tagasi”: kohtu mõistmisest, eestlased e-kaubanduse tipus ja tõeline oht Eestile

Elu ja iseennast ei maksa liiga tõsiselt võtta. “Tagasi” on Edasi rubriik, milles näitleja Tõnis Niinemets vaatab nädalale tagasi ning jagab oma ühiskonnakriitilisi ja huumoriga vürtsitatud tähelepanekuid Eesti elu kohta.

Kohtu Mõistmisest

Lõppenud nädal pakkus kodumaal palju põnevat nii pealinnas kui ka väljaspool seda. Eelkõige võib pidada antud nädalat tagasihoidlikult “kohtunädalaks” ja seda eelkõige tänu Edgar Savisaarele ja Varro Vooglaidile. Pikalt puhkuselt enne jõuluaega tööle naasnud Riigikohus oli ka ise avalikust tähelepanust jahmunud, aga ei pidanud seda samas ka esmakordseks meie kohtu ajaloos.

“Kui te mõtlete, et miks on meil just enne jõule selline otsuste- ja lahenditeaeg, siis meile on see olukord tavapärane. Suuri, avaliku tähelepanu all ja meedias kõneainet pakkuvad otsused langetame me alati just enne jõule ja valdavalt on need ka “õigeksmõistvad otsused”. Sest on ju andestamise ja rahu ning perega koosolemise aeg. Me ei pane jõulude ajal kedagi vangi. Vastupidi, me laseme igal jõuluajal koju pere juurde u 400 vangi, kes pole juba viimased 5-aastat välja saanud. Tagasi ootame neid peale uut aastat, hiljemalt 7.jaanuariks.”

Kui Tagasi toimetus uuris just konkreetsemalt Savisaare juhtumi kohta, selgus üks täiesti loogiline ja ilmselge põhjus, miks Savisaar saab osaleda Tallinna volikogu töös, aga kohtus tervisliku seisundi tõttu mitte. “Volikogus on vaja käia kohal kord nädalas 15-minutiks (nii säilib volikogu liikme palk), kohut pole 15-minutiga paraku võimalik pidada.” Nii lihtne see ongi. Mis aga puudutab Varro Vooglaidi, siis tema peab otsust ootama jääma järgmiste jõuludeni. Ilmselt ta ka õigeks mõistetakse. Kas siis selles, mida ta mõtleb või mõtle, seda otsutagu juba Varro ise.  Rahulikke jõule.

Eestlased ja e-kaubandus

Viimaste uuringute kohaselt on eestlased jõudnud järjekordse edetabeli tippu – netipoodidest kauba tellimises. Kuidas õnnestub meid sellisel moel ostlema panna? Palun väga.

Tõeline oht on rahvastiku kasv

Nädala “Mõistusega asja kallal” tiitel (antakse välja toimetuse poolt muide esimest korda) läheb Lääne-Nigula volikogu liikmele Jüri Otile, kes ajal kui kõik poliitikud mõtlevad juba järgmistele valimistele ning aastakokkuvõtetele, rabab ikka tööd teha. Nimelt ütles Ott neljapäeval volikogu istungil, et kliima soojenemine ei kujuta endast erilist ohtu. „Tõeline oht on rahvastiku kasv. Eestisse on planeeritud seitse miljonit pagulast, sest meil on nende jaoks ruumi. Need plaanid on olemas, need ringlevad kuskil.”

Kui härra Ott saaks kuskilt need ringlevad plaanid 7-miljoni paigutatava pagulase kohta (kus nad ringlevad on veel ka Oti jaoks segane) kätte, oleks ilmselt töö tegemine veel hõlpsam. Seniks aga tuleb soovida härra Otile jätkuvat töötahet ja jõudu peagi loodava rahvastikutaaste komisjoni töös, mis peaks tegelema sündimuse tõstmise ja väljarände (töörände) ohjamisega.

Mismoodi härra Ott meie rahvaarvu taastama hakkab, mis rahvaarvuni ja kui kiiresti, see kõik on veel segane ja ka natuke hirmutav, mistõttu ehk polegi hea soovida jõudu, vaid eesmärgi täitumist. Härra Ott, puhake ka ikka.

Pühad on käes ja aastavahetus saabumas!

Tagasi toimetus soovib kõigile rahulikke pühi, mõistlikku alkoholitarbimist ja ohutu teel olemist!

Tõnis Niinemets

Tõnis Niinemets on vabakutseline näitleja, Kinoteatri liige, Stand-up teatri POINT esimene power-up koomik, kahe lapse isa. Kiire mõtleja ja lõputult kõrge energiatasemega artist, kellele läheb väga korda, mis saab ja kuidas saab edasi. Talle on oluline, et edasi läheks aina paremaks. Loe artikleid (23)