Ühiskontoritest: levinud müüdid ühistöötamise ehk coworkingu kohta

Viimasel ajal on üha enam populaarsust kogunud jagamismajandusel põhinevad teenused Airbnb’st Taxify’ni ressursside efektiivsemat kasutamist otsitakse erinevates eluvaldkondades, sealhulgas ärikinnisvaras, kus üha enam liigutakse jagatud kontorite ning ühistöötamise ehk coworkingu suunas. Kuna ühistöötamine on Eestis endiselt veel üsna uus nähtus, levib selle kohta ka mitmeid müüte.

1. Ühistöötamiskeskused on lärmakad ja mitteesinduslikud, sobides pigem vabakutselistele ja startuppidele ning loomeinimestele

Tänaseks tegutseb Eestis mitmeid ühistöötamiskeskusi, millest mõned on tõepoolest olemuselt pigem inkubaatorid/hubid, kus pannakse rõhku eelkõige mentorlusele ja kogukonna toele see teebki neist sobiva koha eelkõige alustavale ettevõttele. Alternatiivina leidub turul aga ka ühistöötamiskeskusi, kus on kogukonna kõrval rohkelt tähelepanu pööratud kvaliteetsele ja esinduslikule töökeskkonnale, mis võimaldaks ettevõtjal keskendumist nõudvat tööd teha ning professionaalsel moel ka oma külalisi ja koostööpartnereid vastu võtta.

Seeläbi on leidnud tee ühistöötamiskeskustesse ka näiteks mitmed advokaadi- ja arhitektibürood, erinevad finantsnõustajad ja konsultandid ning ka rahvusvahelised korporatsioonid. Kindlasti sõltub töökeskkonna atmosfäär palju  ka sellest, millised majareeglid keskusesiseselt paika on pandud ja sellest, kui tihedalt ja selgelt neid kommunikeeritakse. Kui kõik teavad reegleid ning nendest kinni peavad siis ei esine ruumides valjult rääkimist.

Vastuvõtuala Workland Hobujaamas

2. Avatud kontor = ühistöötamine

Ühistöötamine ei ole oma olemuselt sama, mis avatud kontor. Ühistöötamine hõlmab endas palju muud peale jagatud ruumi hoolt peab kandma selle eest, et keskuses tekiks kogukond ja sünergia, mis igat keskuse liiget toetaks. Selleks on vaja koordineeritud tegevusi keskuse meeskonna poolt ja mitmeid ühiseid üritusi, ühistegevusi, aga ka tööriistu, mis liikmete omavahelist suhtlust toetaks. Samuti on vaja hoolikalt läbi mõelda ruumilahendused, et oleks tagatud see, et ettevõtjal oleks võimalik valida nii vaiksete (ja privaatsete) tööruumide ning avatud networking-alade ning puhkeruumide vahel.

3. Ühistöötamiskeskustes on pidev koostöö ja suhtlemine kohustuslik

Kuigi ühistöötamiskeskused töötavad igapäevaselt selle nimel, et liikmetel oleks omavahel lihtne suhelda ja ka üksteisele oma teenuseid ja ekspertiisi pakkuda, ei ole ühistest üritustest osavõtt kohustuslik. Arukalt planeeritud keskus peab oma liikmetele pakkuma ka privaatse töökeskkonna võimalust. Mõned liikmed kasutavadki ühistöötamiskeskusi pigem selleks, et oma kulusid optimeerida (kasutades ühiseid koosolekuruume ja teenuseid), hinnates samal ajal ka ühistöötamiskeskusega kaasnevat paindlikkust.

Lounge/networking ala Workland Vabaduses

4. Ühistöötamiskeskused ei ole mõeldud suurematele ettevõtetele ja meeskondadele

Kuigi ühistöötamiskeskustesse leiavad tihtilugu tee ettevõtjad, kes pole veel meeskonna kasvatamiseni jõudnud (või ei planeerigi seda teha), sobivad selliste keskuste poolt pakutavad lahendused tihtilugu väga hästi ka suurematele ettevõtetele, kes hindavad ühistöötamisega kaasnevaid networking-võimalusi või soovivad oma töötajatele vaheldust pakkuda. Näiteks broneeritakse keskuses paar töölauda, mida kordamööda meeskonnasiseselt kasutada või ruum tervele müügimeeskonnale. Et oma tavapärasest keskkonnast välja saada, kasutavad ettevõtted tihtilugu ka vaid ühistöötamiskeskuste koosoleku- ja seminariruume.

Võimalus tutvuda inimestega erinevatest eluvaldkondadest, erineva tausta, vanuse ja oskustega, loob ühistöötamiskeskustest inspireeriva töökeskkonna, mida oskavad hinnata nii vabakutselised kui ka innovatsiooni ja koostööd hindavad korporatsioonid.

5. Ühistöötamiskeskused sobivad vaid lühiajaliseks tööks

Kuigi ühistöötamiskeskuste lepingud on tavapäraselt paindlikud, lubades ettevõtjal rentida laua kasvõi vaid üheks päevaks, siis tänu ühistöötamiskeskusega kaasnevale mugavusele ja lisandväärtustele networking’u ja põnevate ürituste näol, jäävad liikmed keskusesse siiski tihtilugu isegi mitmeks aastaks. Paindlik leping lubab ettevõttel ka operatiivselt töölaudu või ruume juurde võtta, kui meeskond peaks kiirelt kasvama (ja vastupidi).

Privaatkontor Workland Hobujaamas

6. Esinduslik büroo südalinnas vajab suurt alginvesteeringut, on kulukas ja käib väikeettevõtjale üle jõu

Turul valitseb endiselt arusaam, et esinduslik büroo südalinnas vajab suurt alginvesteeringut ja käib väikeettevõtjale üle jõu. Tegelikult on täna mitmes ühistöötamiskeskustes võimalik üürida ka päris oma privaatne büroo, mis on juba täielikult möbleeritud ning sissekolimiseks valmis. Samuti on hoolitsetud ka selle eest, et kõik olulised teenused oleksid kaetud (internet, koristus, sekretäriteenus, kohv jms). Selliselt piisabki ettevõtjal vaid oma sülearvutiga kohale tulla ning tööle asuda, jättes kõik igapäevased kontori haldusega seotud mured ühistöötamiskeskuse operaatori kanda.