Peeter Koppel: midagi on õhus!

Peeter Koppel

Augusti lõpul sai kirjutatud sellest, kuidas investoritel oleks aeg riske vähendada, sest kokkupõrkekursil olid eufoorilised meeleolud Ühendriikides ning samal ajal kuhjuv probleemistik ülejäänud maailmas. Kui sellele mõttele tagasi vaadata, siis võib väita, et suund oli õige, kuid veidi puudu jäi mastaabi tunnetamisest. Samuti tunduvad tulevikku vaatavad seisukohavõtud tagantjärgi vaadatuna alati naiivsetena. Samas on hästi, kui suunaga õnnestub täppi panna.

Oktoober ja november kujunesidki riskantsete varade jaoks nimelt vägagi problemaatilisteks. Seda peamiselt sellepärast, et globaalse majanduse kasvuväljavaade jätkas halvenemist. Kui kaubandussõjas (USA vs Hiina) kuulutati välja vaherahu, siis Euroopa probleemistik püsis jätkuvalt aktuaalne ning mingeid selgeid samme ei astutud, mis oleks loonud mingeidki eeldusi olukorra paranemiseks pikemas perspektiivis. Seega veel käesoleva aasta suvel hellitatud lootused kasvukeskkonna jätkumise või isegi paranemise osas on tänaseks kustumas. Peamiseks probleemiks on kujunenud asjaolu, et üheaegselt kasvavad võlakirjade tootlused (laenamise hind) ning nagu juba mainitud – on selgeid probleeme ka (globaalse) majanduskasvuga.

Peeter Koppel

Peeter Koppel on on varahaldur, kes kommenteerib sageli Eesti meedias majandusteemasid, eriti finantsturgude käitumist ja seda mõjutavaid tegureid. Peeter on Redgate Wealth’i investeeringute valdkonna juht. Loe artikleid (79)