Mood: üks kleit, mis päästab terve detsembri

Kleit: Ellen Richard

Musta Reede oste mõni nädal hiljem analüüsides tõdevad ilmselt paljud, et uued riided ei sobi tegelikult ei väljakujunenud stiili ega vajadustega. Eriti detsembris, kui vabalt võib juhtuda, et iga tööpäeva lõpus tuleb vahepeal koju jõudmata minna mõnele üritusele, tuleb tunnistada, et kapselkollektsiooni kontseptsioon sündis põhjusega – sest siis on kindlasti olemas see üks väike must kleit, mis päästab kõik töö- kui seltskonnaüritused.

Kapselgarderoob (capsule wardrobe) on termin, mille tõi moemaailma Londonis asunud legendaarse butiigi Wardrobe omanik Susie Faux 1970ndatel. Tõeliselt populaarseks kontseptsiooniks muutus see aga alles 80ndate keskel tänu Donna Karanile, kes tuli välja seitsmest esemest koosneva kontorirõivaste kollektsiooniga, mida kõike omavahel kombineerida sai.

Samast loogikast lähtuvad oma kollektsioone luues ka  Eesti moedisainerid Kristi Pärn (Ellen Richard), Mariliis Pikkar (Marimo) ja Piret Ilves, kes viskavad läbi oma loomingu õhku moemaailma kõige intrigeerivama küsimuse.

Mis juhtuks, kui riidekapis olekski vaid mõned rõivaesemed?

Ja ehkki äriloogikale räägib vastu klientide veenmine, et nad ei vaja mitut kleiti, ühte väikest musta kleiti saab kanda edukalt alustades hommikust ja kliendikohtumistest kontoris kuni õhtusöökide, näituste ja festivalide avamise ning kõikvõimalike muude ürituste avamiseni välja, toetab see kindlasti mõtet vastutustundlikust tarbimisest ning kvaliteetsete asjade ostmisest.

80ndatest saadik on vähem-on-rohkem mõtteviis ja kapselkollektsioonid saanud palju tähelepanu ning Pinterest ja moeajakirjad on täis õpetusi, kuidas luua endale igaks hooajaks 37 esemest koosnev garderoob.  Ikkagi vaevleb meie planeet ületarbimise käes ja sellele vaatamata pole garderoobiust lahti tehes ikkagi kunagi midagi selga panna. Kui keeruline väiksema arvu riideesemetega elamine siis päris elus olla saab?

Lisa kleidile kampsuneid ja pluuse

Omanimelise moebrändi looja Piret Ilves võib pidada Eesti moemaailma esiminimalistiks, kes tänaseks uuendab ka oma brändi valikut kapselkollektsiooni loogikast lähtuvalt. Ta ei too igal hooajal enam välja uut täiskollektsiooni vaid täiendab olemasolevat “klassikutest” koosnevat kollektsooni mõne esemega – selleks võib olla nii sportlik pusa, mantel kui ka sel sügistalvel valikusse lisandunud hõbesõrmus.

Ilvese jaoks ei ole midagi keerulist isegi vaid 30 esemest koosneva garderoobiga hakkama saada läbi kogu hooaja ja ikkagi alati väga stiilne välja näha. Väga tihti oma loomingut kandev naine on aga üllatunud, kui harva tulevad inimesed selle peale, et näiteks kampsuni või pluusi jaoks ei ole vaja alati seelikut, neid võib edukalt kanda ka käisteta musta kokteilikleidi peal, nii et kleit ei mõju kontoris liiga pidulikult. Ta ise kombineerib tööl olles ja klientidega kohtudes kleiti tihti kampsuniga, üritustele minnes asendab selle pluusi või jakiga ning õhtusöögi ajaks vahetab lihtsalt madalad kingad kontste vastu.

Kapselkollektsiooni olemus seisneb väikeses arvus rõivaesemetes, mis ei jälgi hetketrende – ja ei saa seega ka ühe hooajaga moest minna – ning mida on võimalik kanda läbi aastate. See ei välistanud igal hooajal mõne eseme väljavahetamist või mõne aksessuaari lisamist.

Piret Ilves ei pea isegi meie kliimas vajalikuks kogu oma garderoobi vaadata hooajalisena. On materjale ja lõikeid, mis sobivad nii suvesse kui ka talve, kui külmal ajal lisada riietusse veel mõni kiht.

Kihte saab lisada ka lahtise seljaga kleidi alla

Mariliis Pikkari loodud väike must kleit on hea raamistik ühte päeva mahtuvate erinevate ürituste riietusele. Kõik selle tagasihoidlikumaks või silmapaistvamaks muutmiseks mahub käekotti ära.

Lahtise seljaosaga kleidi all saab tööl kanda kinnise seljaosaga body või õhukest polo. Casual-stiili eeldavale üritusele minnes saab selle lihtsalt ära võtta ja kleiti kombineerida nii pika säärega saabaste kui madalate kingadega, šikimal õhtusel üritusel saab kinnitada lahtisele seljaosale aga pilkupüüdva keti ning tõmmata jalga efektsed kingad – korrektsest kontorirõivast saab minutiga pilkupüüdev kokteilikeit. Mariliisi enda garderoobis on sama lõikega kleit erinevates värvitoonides igal hooajal ning pidevas kasutuses.

Mäng käistega

“Minu jaoks on ülimalt oluline, et tänases asjadest ülekuhjunud maailmas saame soetada endale toote, mida on võimalik vastavalt vajadusele või meeleolule kohandada ning mis täidab enam kui ühte eesmärki,” rääkis brändi Ellen Richard looja ja disainer Kristi Pärn.

Ellen Richardi kollektsiooni üheks märksõnaks on mäng käistega.
“Käistega mängimise idee tekkis praktilisest vajadusest kanda ühte kleiti mitmeti. Nii varrukatega kui ilma, olenevalt ilmast või sündmusest,” ütles Kristi. Kui suvistel linastel kleitidel oli käiseid vaja pigem õhtul, kui ilm läks jahedamaks, siis talvel töötab see väikese musta kleidi puhul vastupidi. Tööl olles saab olla sõrmeotsteni kaetud ning kombineerida kleiti kitsaste või laia säärega pükste ning madalate jalanõudega, päevastel üritustel lisada pilkupüüdva, ent siiski väga casual-stiilis bareti ja vöö, õhtul peole minnes käised ära võtta, vööga selja taha siduda ning šikk kokteilikleit on valmis.

Käistega mängimise ideed võimendas Kristi Pärn hiljutisel Disainiöö moeetendusel, kus ta presenteeris veelgi rohkem erinevaid kandmise ideid.

Huulepulk mahub igasse käekotti

Lisaks erinevate kleitide kaasas kandmisele ei ole reaalne enne tööpäevale järgnevat üritust leida aega piduliku meigi jaoks – veel vähem kõike selleks vajalikku päev otsa endaga kaasas kanda. Looduskosmeetikapoe omanik Marili Kõivu nipp on kasutada efektset tumedat huulepulka, mis ei võta käekotis ruumi.

Marili Kõiv teeb päevameigist õhtumeigi vähem kui minutiga. Kleit: Ellen Richard.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)