Kuhu minna, mida teha? Edasi kultuurisoovitusi – detsember

Marko Mäetamme, Rita Bozi ja Ken Cameroni näitus “Üks kuu Kanadas”. | Foto: Karel Koplimets, Tallinna Kunstihoone.

Kultuurisoovitused on rubriik, kus Edasi pakub “vähem on rohkem” põhimõttel ideid vaba aja veetmiseks. Püüame infotulvast välja noppida mõned omanäolised ja põnevad sündmused, mis võiksid uudishimulikule ja peavoolust kõrvalegi kiikavale lugejale huvi pakkuda. Jõulukuu valik on teie ees.

Arhitektuur

Ingel Vaikla EKKMs.

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis on 16. detsembrini avatud Ingel Vaikla isikunäitus “Sinust on saanud see ruum”, mille kuraatoriks Laura Toots. Vaikla tegustseb mitme kunstivormi – fotograafia ja filmi – piirimail ning on sedakorda võtnud fookusesse arhitektuuri. Näitus lähtub ideest saada osaks meid ümbritsevast arhitektuurist ning seda enda kohalolu ja kogemustega elustada.

Näitusel laotuvad ruumiliselt lahti kaks uut videoteost, mille arhitektuursed lahendused on loodud koostöös arhitektide Laura Linsi ja Roland Reemaaga. Vaikla vaatleb arhitektuuri, filmi ja mälu omavahelisi suhteid ning rõhutab aja möödumist, mis neid kolme mõistet nii seob kui ka eraldab. Nähtamatu pingena on tema loomingus tugevalt kohal aeg, mille loodud ruumilisi ja sotsiaalseid distantse ta filmide tegelased alati analüüsivad. Näitus on avatud teisipäevast pühapäevani kell 12-19.

Kino

Näitlejana tuntud Paul Dano on valmis saanud esimese mängufilmi “Metsik elu” (‘Wildlife’), mille puhul on ta hoopis režissöörirollis. Süžee keerleb ühe perekonna loo ümber: 60. aastate USA-s peab teismeline poiss hakkama saama olukorras, kus tema isa on võtnud vastu ohtliku töökoha perest eemal ning ema, pettununa oma abikaasa valikutes, ei suuda omakorda vastutada koduse olukorra eest ning hakkab käituma ebaadekvaatselt.

Minimalistliku ja puhta pildikeelega film jätab rohkem ruumi tegelaste vahelistele pingetele ja psühholoogilisele raskusele. Pastelne värvigamma maalib vastukaaluna kauni pildi võimsa looduse keskel asuvast väikelinnast ja selle elanikest – taamal möllav tulekahju mõjub metafoorina lagunevale perekonnale. Kõiki kolme peategelast mängivad näitlejad – Jake Gyllenhaal, Carey Mulligan ja noor Ed Oxenbould – teevad äramärkimist väärt rollid. Film vaatleb vastutustunde kujunemist ja suureks kasvamise protsessi keerukas olukorras, kus lapsikult hakkavad käituma hoopis täiskasvanud. Boonusena saadab filmi kaunis ja meloodiline muusikaline kujundus.

Teater

Vastavatud Narva Vaba Lava teatrikeskuses leiab detsembri algul aset etenduskunstide nädal. Nädala jooksul leiab kavast nii loenguid, teatrietendusi kui ka filmilinastusi ja kontserte. Kavas on teiste teatrite külalisetendused ning välja tuleb ka esimene Narva Vaba Laval sündinud teatrilavastus “TRANSIIT. Peatage muusika”.

R.A.A.M I “Transiit. Peatage muusika” trupp.

Etendus põhineb kahe aasta jooksul tehtud intervjuudel ning avab ENSV muusika ja ansamblite rolli Nõukogude Liidus. Lavastuse autorid vestlesid tollal tooni andnud Eesti muusikainimestega –  lauljatega, heliloojatega, muusikutega, produtsentidega, tehnikutega, kriitikutega ning vestluste põhjal on valminud lavastus ajast, mil eestlastest artistid kogusid Nõukogude Liidus viis korda päevas staadionitäie publikut. Ajast, mil lääne süntesaatorid maksid natukene vähem kui nõukogude auto. Ajast, mil punkari harja eest võis miilitsalt rahulikult peksa saada. Ajast, mil kõik ihkasid vabadust. Ajast, mil Eesti sai vabaduse. Ajast, mil vabaduse hind oleks võinud osutuda hirmuäratavalt kõrgeks. Lavastuse loovmeeskond koosneb eri põlvkondade näitlejatest, armastatud muusikutest ja vene-eesti pärotoluga lavastajatest-dramaturgidest.

Tegu on huvitava vaatamisega nii neile, kes ise nooruses Eesti artistidele kaasa elasid kui ka noorematele, kel endal nõukogude aja muusikamaastiku kogemus võõram on. Etendused Narva Vaba Laval 17. ja 18. detsembril.

Kirjandus

5. detsembril kell 18 saavad kõik sõna- ja kirjandushuvilised koguneda Raplamaa Kaasaegse Kunsti Keskuses, et ühes tõlkija, kirjaniku ja kunstniku Mathuraga loovkirjutamist proovida. Sõnaleidmise õpitoas kohtutakse, et leida oma sõna, saatjaks lood ja pildid minevikust ja olevikust. Töötuba sobib kõigile neile, kes soovivad rahulikus ja intiimses keskkonnas katsetada loovkirjutamise eri viise kogenud juhendaja harjutuste ja tagasiside vormis. 

Mathura, kodanikunimega Margus Lattiku, tegemiste, mõtete ja loominguga saab tutvuda siin.

Näitus

Marko Mäetamme, Rita Bozi ja Ken Cameroni uus näitus “Üks kuu Kanadas” Tallinna Kunstihoones räägib Marko Kanadas elanud vanaisa mälestuse abil sõjapagulusest, väliseestlusest, Nõukogude Liidu ja Lääne mentaalsest konfliktist. Paljudele eestlastele tuttav lugu toob kokku kolme põlvkonna maailmapildi, mille kummalistes põrkumistes on ka huumorit. Näitus jutustab videote, installatsioonide ja tekstide abil loo, kuidas kunstniku isa külastas 1978. aastal Torontos elavat vanaisa. See oli nende esimene ja viimane kohtumine pärast 1944. aastat.

„Minu peas on see müütiline vanaisa elanud terve mu teadliku elu. Isa reisist alates said mu elu lahutamatuks kaaslaseks kõikvõimalikud Kanada lood ja sealt kaasatoodud mateeria. Arvan, et isegi joonistama hakkasin ma suuresti nendest imelistest välismaa asjadest ja ajakirjadest inspireerituna,“ kirjeldab Mäetamm perekonnasündmuse olulisust. Austusavaldusena oma isale sündis ka näitus: „Mu isa rääkis oma Kanada lugusid kuni elu lõpuni. Aastast aastasse. Samu lugusid, väikeste variatsioonidega. Ja ühel hetkel tundsin, et ma pean nende lugudega midagi ette võtma.“

Marko Mäetamm astub näitusel üles koostöös Kanada näitekirjaniku ja lavastaja Ken Cameroni ning Ungari juurtega Kanada kirjaniku, etenduskunstniku ja terapeudi Rita Boziga.

Mood

Näitus “Moejoon”.

Suurgildi hoones saab pidudehooajal end kurssi viia piduliku rõivamoega Eesti Vabariigi alguskümnenditel. Marion Laeva kureeritud näitusel saab teada, milline oli jõuka Eesti linnanaise garderoob nendel aastatel ehk ajal, mil maailma moemetropolid oli vallutanud art déco moejoon, mis jättis oma jälje ka Eesti rõivastumiskultuuri.
Näitusega “MOEJOON” seonduvaid erinevaid aspekte avavad teemaõhtud toimuvad igal kuul ja 6. detsembril peab loengu “Mood ja kombed” folklorist
Marju Kõivupuu. Lisaks tasub silmad lahti hoida Marion Laeva kuraatorituuride aegade osas, mis tõelistele moefännidele ajastu moest kõige parema pildi annavad.”

Muusika

14. detsembril vallutab Tallinna Erinevate Tubade Klubi funk-bänd Lexsoul Dancemachine. Tegu on nakatava energiaga  Lexsoul Dancemachine selle aasta viimase live-kontserdiga, mis tõotab tuua tujuküllast ja suvist vaheldust külma aega.

“Nende lavaenergia on rivaalitu. Nende esinemised panevad proovile iga kontserdipaiga konditsioneeri. Nende muusikat mängitakse BBC raadios ja üle Euroopa funk-soul klubiõhtutel. Nende viie tegevusaaasta jooksul on nähtud vaid üht nahktagis meest Lätis, kes kontserdil ei tantsinud. Siiski noogutas ta heakskiitvalt pärast Mr. Crazy Fingersi signatuursoolot. Nad tulevad teevad seda taas paigas, mis saanud armsaks ja ähmaste mälestuste põhjal oli esimese laivi võõrustaja.” /Lexsoul Dancemachine Facebook/

Õhtu kontserdi eel ja järel täidab muusikaga: DJ Rhythm Doctor | MOJO Estonia. 

Rohkem muusikauudiseid: Edasi Helifilter: uut muusikat ja tulevaid sündmusi