Kadri Kroon: pikk nädalalõpp Brüsselis

Tervuren park, taamal Aafrika Muuseum

Eestlased arvavad valdavalt, et Brüssel on igav eurolinn.  Vaimusilma ette kerkivad hallid kontorikolossid, mis nädalavahetustel kõledalt inimtühjaks jäävad. Kontoriinimeste armee reaalse linnaeluga väga kokku ei puutu, neil on oma elurütm ja eelistatud liikumistrajektoorid. Peale selle enamus neist ei valda ei flaami ega prantsuse keelt.

Brüsseli päriselu

Päriselus pakub Brüssel huvitavalt mitmekülgset arhitektuuri ning koosneb põneva hinge ja kunstieluga linnaosade kogumist. Siinsed põlisasukad tunduvad kaunikesti egotsentrilised ja omamoodi pilvedes hõljuvad unistajad.

  • Marollesi kvartal

Kindlasti on õige koht kohaliku Brüsseli hinge otsimiseks Marollesi kvartali baarid, looming ja maailmaparandamine geuze’i õlle kõrval on siin pidevalt teemaks. Marolle’ist on pärit ka Toone nukuteater, mille nukud andsid inspiratsiooni Brüsseli sümboli Manneken Pis’i ehk Pissiva poisi riietamiseks. Tänaseks on poisil üle 900 kostüümi…Poiss ei ole enam linnas üksi, lisandunud on pissiv õde ja koer. Neil omi kostüüme veel ei ole.

Marollesis ringi kolades avastad igal nurgal põnevaid antiigi- ja sekkaripoode. Jeu de Balle’i platsil on igal hommikul suur kirbukas. Nädalavahetusel leiab aset antiigiturg kohalike elanike jaoks peaväljaku funktsiooniga Sabloni platsil.

  • Sabloni plats

Sabloni plats jaguneb Grand Sabloniks ja Petit Sabloniks. Nende vaheel jääb kaunis Notre Dame’i kirik. Miniatuurne Petit Sabloni park pakub võimaluse pargipingil istudes nautida lillede rohelust, keskaegseid ametivendi kujutavaid skulptuure ja kuulatada purskkaevu vulinat. Hea õnne korral saate lisaks osaleda kontserdil kuulates aknast kostuvaid konservatooriumi õpilaste harjutusi erinevatel pillidel.

Sabloni väljakule jäävad Belgia šokolaadivõlurite Pierre Marcolini ja Wittameri esinduspoed, uusim on Pariisi shokolaadimeistri Patrick Roger’ pood. Maison Dandoy teeb kuningliku maitsepaleti väärilist speculoosi ehk Belgia ajaloolist krõbedat piparkooki. Nende juures tasub pintsli panna üks Belgia vahvel, valida saab Brüsseli või Liege’i stiilis vahvli vahel. Sabloni platsil einestamiseks soovitan Belgia spetsialiteete pakkuvat Lolat või Belgiast laia maailma levinud kohvikuteketti Le Pain Quotidieni. Esimene on just sobiv koht peekoni ja juustuga gratineeritud endiivi voi hallide krevettidega täidetud Oostende moodi tomatite proovimiseks. Mõrukate endiivide maitsega hakatakse Belgia lapsi harjutama juba lasteaiast saati. Le Pain Quotidieni tugevus on nende suured einevõileivad ja tervislikud salatid.

  • René Magritte’i muuseum

Brüsseli boheemlaslik õhustik lõi omal ajal viljaka pinnase sürrealismi tekkeks René Magritte’i näol. Magritte’ile pühendatud mitmekorruseline muuseum annab põhjaliku pildi kunstniku arengust läbi erinevate loominguperioodide. Kuulsamad tema kreisilt sürridest taiestest on muuseumi seintel väljas. Põhjaliku huvi korral seadke sammud veel Magritte’i koju loodud majamuuseumi.

  • Art Nouveau arhitektuur & Art Deco sisekujundus

Brüsselist sai Victor Horta eestvedamisel tuule tiibadesse Art Nouveau arhitektuur ja Art Deco stiil sisekujunduses. Ehedamad näited linnas on Horta majamuuseum, Hotell Tassel ja Muusikariistade Muuseumi põnev hoone. Selle hoone planeerimise au kuulub Horta kaasaegsele, maja sai algselt loodud Inglise kaubamaja jaoks. Jean-Pierre Cluysenaar poolt projekteeritud Euroopa vanim šoppinguarkaad Galeries Royales Saint-Hubert on Brüsseli kui suurlinna üheks sümboliks. Otsige poodide alleel jalutades üles Tropismes nimeline sõltumatu raamatupood, see on maailma üks kauneima interjööriga raamatupoode.

Galeries Royales Saint-Hubert Brüssel
  • Koomiksid

Tintini ja tema koera Milou seikluste looja belglane Hergé elas terve elu Brüsselis. Huvitav on fakt, et tema koomiksikangelased seiklesid kõikjal maailmas, ise ta aga oma jalga Belgiast väljapoole kunagi ei tõstnudki. Belglased on suured koomiksifännid. Suure valiku leiad näiteks Cook and Book nimelisest kohvikust cum raamatupoest. Koomiksisõpradel on kohustus linnast üles otsida Tintini teemalised tänavakunsti muraalid ja kindlasti külastada koomiksimuuseumi.

  • Vanalinn

Vanalinna keskaegsed munakivisillutisega tänavad ja gooti stiilis kitsad majadefassaadid meenutavad mitmelgi pool Tallinna. Gooti stiil vaheldub vanalinnas barokiga. Täiesti unikaalne barokki ajastu pärl on hingematvalt kaunis Grand Place. Linna peaväljaku ilu pääseb eriti esile kolme märgilise ürituse ajal. Üle aasta suve lõpus laotatakse kivisillutisele maha värvikas lillevaip. Aasta lõpus on väljakul jõulusõim ja jõuluteemaline valgusshow, mis on orgaaniline osa kogu vanalinna hõlmavast jõuluturust. Suve alguses leiab aset keskaegne Ommegang. Siis mängitakse 16. sajandi eeskujul läbi kuninga linna sisenemise protsessioon ja rüütlite võitlus hobustel.

Vanalinn on pungil täis jubedaid turistilõkse, nende vahel leidub õnneks tõeliselt ehedaid restorane. Vincent asub otse kräpprestoranide tänava keskmes. Sisekujunduses domineerivad vanad mereteemalised kahhelmaalid. Zeelandi rannikult püütud sinikarpe tasub hooajal siia sööma tulla küll, ent eriti tõstaks esile Vincenti liha. Väga harva leiab oma lihunikuga restorani, toit on aus ja ilma kõrvaliste ilustusteta.

Fänsima (loe: moodsama) Belgia gastronooomia ja interjoori kogemise jaoks pane kinni laud legendaarsesse Belga Queeni bistroosse. 19. sajandist pärit sammastega pangamaja sisemus on dramaatiliselt kaunis ja sobib hästi värskete mereannikuhjade ja belglaste omandis olevate veinimajade veinide allalibistamise taustaks.

Belga Queen
  • Maroko kogukond

Maroko kogukond on Brüsselis arvukas, head maroko toitu pole aga sugugi lihtne leida. Le Kasbah Rue Antoine Danseartil transpordib sind koheselt Araabia muinasjuttu, sajad värvilised laternad loovad eksootikast õhkuva meeleolu. Mezze, kuskus ja tajine tuleb kindlasti menüüst kamba peale ära tellida. Kala ja mereanniparadiisi nimega La Mer du Nord leiad Püha Katariina platsi nurgalt. Siia pisikesse rahvast täis pretensioonitusse kohta tulevad inimesed nautima krevetikroketeid, austreid, krabisid, kammkarpe ja muud merelist. Koha võlu peitub tooraine värskuses ja lihtsuses. Millal te viimati pakase käes püstijalu õues šampanjat ja mereande nautisite?

  • Jazz ja hilisõhtu

Brüsseli värvika jazzielu kogemiseks sobib Archiduc voi Music Village. Mõlemates esineb muutuv lineup kohalikest ja linna külastavatest artistidest. Brüssel oli ju ikkagi saksofoni leiutaja Adolphe Saxi ja jazzmuusiku Toots Thielemansi kodu.

Mõnusa hilisõhtuse sumina otsingutel minge Place Saint-Gery kanti. Sealsed rahvast pungil baarid hoiavad uksi pikalt lahti ja pakuvad nii kohalikku õlut kui kokteile.

Kesköiseks snakiks peale pikka linnas ringi kolamist valige Börsimaja kõrval paiknev Fritland. Belglased on ju teatavasti friikartulite autorid. Belgia värskest kartulist tehtud friikad on paksud, pealt krõbedad, keskelt pehmed. Neid ei sööda mitte ketšupi, vaid majoneesiga – ikka nii, et sõrmed ja mokad rasvased.

  • Turud

Nädalavahetuse orgaaniline osa kohalike jaoks on toidušopping turul. Pühapäevase Vahemere, Araabia ja Põhja-Aafrika suunitlusega Marché du Midi turu valik on kõige mitmekesisem ja hinnad uskumatult madalad. Sainte-Catherine’i platsi turg toimub laupäeviti. Iga linnaosa keskväljakul on omad müügiplatsid nii nädala sees kui nädalavahetustel.

Pealelõunal sätivad kohalikud ilusa ilmaga end perega parki jalgratastega sõitma või niisama jalutama. Parke ja parkmetsi juba Brüsselis jagub, põlispuud on uskumatult kõrged ja pakuvad suvekuudel mõnusat varju liigse päikese eest.  Metroo ja trammiga saab suht hõlpsa vaevaga linnalähedale Belgia kuninga loodud Tervureni parki. Suur park hõlmab endas ka Aafrika Muuseumi, mis peaks peale pikka renoveerimisprotsessi sel talvel avatama.

Kadri Kroon

Kadri Kroon on paadunud foodie, andunud veinifänn ja tulihingeline reisihull, kellele meeldib kogeda ehedaid hetki puhtast uudishimust elu ja maailma vastu. Tema soovituste järgi suurlinnades seigeldes on reisielamus garanteeritud. Kadri on Edasi toidu-, veini- ja reisirubriigi toimetaja. Loe artikleid (108)