Interjöör: 5 trendi sisekujunduses

Velvetkattega tugitool Philippa Bolialt

Ehkki uue aastani on pisut veel aega, toob iga uus algus kaasa uusi mõtteid. Sageli kuulub sinna juurde ka natuke kodus mööbeldamist. Interjöörimessidel nähtu ning värvitootjate ja sisearhitektide ennustuste põhjal võib arvata, et alljärgnevad trendid mõjutavad meie kodusid – ja ka ühiskondlikke ruume – järgmisel aastal kõige enam.

1. Ruumidevaheliste piiride hägustumine

Kodud muutuvad järjest avaramaks ja loftilikumaks. Piir elutoa ja köögi vahel kadus enamuses kodudes juba ammu, siis kasvasid sujuvalt kokku esikud ja elutoad, selgeid ruumipiire on järjest vähem.

Arredokiti sari Bolero kaotab piiri esiku ja elutoa vahelt

Ruumide funtsioonid lähevad märkamatult ühelt teisele üle ja kodu sisekujundus on üha enam üks tervik, kus ükski ruum ei ole surutud tagaplaanile. Näiteks ei hoita ruutmeetreid kokku vannitubade arvelt, need muutuvad järjest samaväärsemaks muude tubadega oma suuruselt, valgustuselt, sisustuselementide poolest. Esiku ja elutoamööbel moodustavad terviku, elutubade materjalid ja värvid kanduvad üle vannitubadesse – muidugi vaid nii palju, kui seda lubab niiskem keskkond.

2. Terrazzo tagasitulek


Terrazzomustriline tapeet

Terrazzo on populaarsust kogunud juba mitu aastat. Selle eelmine meeletu populaarsuselaine oli 1970-80ndatel, ent tegelikult on tegemist igivana materjaliga: see sai põrandastiilina alguse juba Rooma ajastu Veneetsias, kus oli populaarne marmorist mööbel ja skulptuur ning mille valmistamisel tekkis palju jääke – neid hakati põrandatesse valama. Nüüd on see interjööris taas kuum trend, ajaloo loomulik kulgemine pärast mitu aastat kestnud marmoribuumi sisustuses. Tänapäevane terrazzo tuleb nii keraamilise plaadi, tekstiilide kui isegi tapeetide kujul ja lõputus värvivalikus.

3. Velvet astub sameti kõrvale

Sametivaimustus on olnud üleüldine juba paar hooaega. See algas kleitidega ning jõudis kiiresti sametiste diivanite, patjade ja kardinate kujul ka interjööri. Kui moemaailmas oli juba hilissuvel märgata palju velvetit, siis järgmisel aastal tuleb see suuremalt ka sisustusse. Esimesed velvetkatetega toolid ja tumbad on müügil juba praegu.

4. Graafilised seinad

Seinte kujundamisel mängib tapeedi ja värvide kõrval järjest suuremat rolli keraamiline plaat. Uued keraamiliste plaatide kollektsioonid annavad lõputult võimalusi seintest kunstiteoste kujundamisel. Näiteks Mutina graafiline kollektsioon Rombini (autorid Ronan ja Erwan Bouroullec) on täiesti uus lähenemine keraamilise plaadi tekstuurile ning oma silmapaistva disaini tõttu sobib see interjööris erinevaid ruume ühendavaks elemendiks, sobides nii kööki, vannituppa kui ka esikusse ja isegi elutuppa.

5. Haljas betoon kodudes

Skandinaavialik mustvalge värvigamma jääb minevikku ning avatud ruumidega sobiv, loftilik industriaalse stiiliga mängimine toob kodudesse kivist ja betoonist inspireeritud pinnad – seda on järjest enam märgata nii põrandate kui ka seinte materjalina. Betoon, mida on alati peetud pigem jahedaks ja mitte väga kodust atmosfääri loovaks materjaliks, annab väga põnevaid tulemusi näiteks puiduga kombineeritult.

Porcelaingresi betoonist inspireeritud plaat Soft Concrete

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)