Silvia Pärmann: buduaarist tänavale. Eesti pesubrändid nihutavad piire – aluspesu muutub pealisrõivaks

Kriss Soonik

Moetrende on lihtne märgata, kui need puudutavad kingi, mantleid või kleite – selleks peab lihtsalt avama mõne moeajakirja või Instagrami. Pesutrende on hulga raskem märgata. Või vähemalt oli nii väga mitu hooaega – praegused trendid on aga muidu teiste riiete alla peidetud pesu väga nähtavale toonud ning disainerid ise on hakanud arendama oma pesukollektsioonidest edasi pealisrõivaste liini. Kui mitte pikemalt, siis vähemal järgmisel paaril hooajal võib tänavapildis näha kõike pesutootmise “dinosauruse” Marati valikust kuni julgete ja mänguliste noorte brändide Crystal Rabbiti, Kriss Sooniku ja BonBoni kollektsioonideni välja.

Nii Euroopa kui Jaapani turul tegutsev Kriss Soonik Käärmann, kes jagab oma elu Tallinna ja Londoni vahel, esitles mõne päeva eest Tallinnas oma uut rõivakollektsiooni, mis toob juba praegu järgmise hooaja suurimad trendid esimesena just Eesti moesõpradeni – läbipaistvad kleidid ja topid, mille kõrval jätkub sameti võidukäik.

“Sellist sammu pani astuma Jaapani turg, kes soovib minu brändilt eelkõige põnevaid üleriideid. Aasia klient on väga inspireeriv. Ta tahab oma esteetikat nähtavaks teha. Soovime seda võimalust pakkuda ka Euroopas ning nii alustame esimesena ready to wear kollektsiooni müümist just Eestis,” ütleb Kriss.

Ta kinnitab, et Eesti inimene on julgemaks ja moeteadlikumaks muutunud ja Eesti disaini toetatakse ja soetatakse palju, mille üle on tal loomulikult väga hea meel: “Kuna ready to wear suund on meie jaoks täiesti uus, siis Eesti ja Jaapan on valitud peamiselt oma edasimüüjate võimaluste ja kliendi vastukaja järgi esimesteks turgudeks.” Veebipood on omamoodi katselaboriks muidugi kõikidel turgudel.

Eesti pesudisainerite looming on müügil Eestis nii nende enda brändipoodides kui mujal ja valitud poodides piiri taga, aga ka nende veebikauplusted saavad tellimusi kõikjalt maailmast sh Eestist.

“Alguses arvasin, et Eesti naine pigem ei julge pesu veebist osta, kuid aina enam tehakse ostud läbi veebipoe. Ilmselt see oleneb ka palju lõigetest ja näiteks sellest, et mõõtudetabel oleks kiiresti leitav,” märgib Kristel Jänes, kes on brändi Chrystal Rabbit taga.

Chrystal Rabbiti moefoto

Oma osa on siin kindlasti ka inspireerival pildimaterjalil – ja selle aasta Eesti Disainiauhindade jagamisel läks kategooriateülene peaauhind Grand Prix Crystal Rabbit tootefotodele, mille autoriteks olid Kertin Vasser, Kristel Jänes ja Taavet Kohal. Grand Prix valinud rahvusvaheline žürii tunnustas fotosid uuenduslikkuse ja äärmiselt kvaliteetse teostuse eest kategoorias, kus terves maailmas oleks „nagu kõik juba tehtud“.

Et kogu pesumaailmas pole kaugeltki mitte kõik tehtud, kinnitab eesootav moehooaeg kohe kindlasti.

Buduaarist tänavale

“Pesudisainerite rõõmuks on lingerie as outerwear trend jätkunud juba pikemat aega, selle tulemusena on näiteks ka mõned suuremad moemajad ja brändid oma kollektsioonidesse lisanud pesutooteid,” kinnitab Kristel Jänes. Tema loomingus on algusest peale oluline koht olnud body’del, mis on pesu riiete alt välja tulemise “kampaaniat” juhtinud. “Lisaks bodyle oli ka ujumistrikoo täielikult unustusse vajunud ja need kaks on väga suure come backi teinud,” märgib ta.

Kriss Soonik Käärmann ütleb, et nii Tallinnas, Londonis kui Tokyos on inimesed siiski pigem valmis rohkem investeerima riietesse, mis kõigile nähtaval. “Aga pesust rääkides tooks ma välja pigem Prantsuse kliendi ja üldse Lääne-Euroopa kliendi, eriti Belgia, Šveits ja Hollandi omad – nemad on kindlasti nõus investeerima oma pesusse rohkem kui teised rahvused ja saavad aru, kui oluline see esimene kiht on.”

Luksus- ja disainpesu müügi osakaal on üle terve maailma väga kiiresti tõusnud, lisaks on indiebrändid – Eesti globaalses plaanis väga väikeseid ettevõtteid nendeks kindlasti pidama peab – lükkamas troonilt massimoe pesutootjad.

Seda ütleb Kristel Jänes ja lisab: “Kogu üldine teadmine riietumisest on paari aastaga muutunud, inimesed tõesti tahavad teada, kust nende riideid tulevad, kes need valmistab ja millest. See kehtib ka pesule. Väide, et pesu pole nähtav  on jäänud ajalukku! Kui on soov oma pesu veidi välgutada, siis võib seda ilma häbitundeta teha!” Milline aga on see esimene kiht järgmistel hooaegadel, mida “veidi välgutada”?

Pesumoe peidus pool

“Kevad-suve peamised märksõnad on sädelev, kristall, läikiv, peegeldav,” ütleb Eesti teise rahvusvaheliselt eduka pesubrändi BonBon Lingerie turundus-ja kommunikatsioonijuht Triin Randloo. “Sügis-talvine kollektsioon on saanud inspiratsiooni pehmetest samblaaedadest nii värvi kui pehme tekstuuri poolest. Näha on sametist printi ja suuri graafilisi lillemustreid, mis viitab samuraide riiete imelistele mustritele.”

Ta kinnitab, et moetrendid nii rõiva- kui pesudisainis käivad käsikäes, nii värvid kui materjalid. Eesti brändide loodav pesumood pole kiirmood, kollektsiooni jaoks ideede kogumine algab umbes 1,5 aastat enne selle turule tulekut.

“Ja siis hakkab ka protsess peale, alates inspiratioonikavanditest kuni näidiste õmblemiseni,” kirjeldab Triin Randloo. ”Kaalutakse alati erinevate naiste vajadusi alates kehatüübist, kuni siis riiete tegumoeni välja, et milline pesu pluusi, kleidi, jaki alla parim oleks Meie disainime kollektsioone vastavalt naiste erinevatele meeleseisunditele ja me kõik teame, kui palju erinevaid neid ühel naisel kokku tuleb.”

Mitte ainult sotsiaalmeedia etalonidele

Marati ööpesu

Kui õrnad pitsid ja paljastavad lõiked ei pruugi tõesti kõigile sobida, siis avaralõikelisi läbipaistvaid pesu ja kleidi piiril balanseerivaid rõivaesemeid saab konservatiivsem inimene kanda pesu asemel ka särgi ja pükste peal, seda kasvõi kontorisse minnes. Et disainerid arvestavad ka päris maailmaga, kus lisaks linnaelule eksisteerib külaelu ning lisaks sotsiaalmeedia etalonidele on nii pluss kui miinus suuruses kliente, nii kinnitab vähemalt Marati osanik ja tegevjuht Raul Saks.

Marati valikus on pesu ja ööpesu teinud palju ruumi vabaajarõivastele, aga Saks on veendunud, et pesu ja ööpesu on üks osa Marati DNAst ükskõik kui suureks või väikseks ettevõte tulevikus ei saa või ei jää.  Väikesele disainitiimile lisaks on kaasatud külalisdisainereid ja Marati legedaarsed dressid on moepildis juba kindlalt tagasi.
“Proovime Marati äri üles ehitada ebatraditsiooniliselt, me ei tee suve- ega talvekollekstioone, vaid kasutame enda kiiret reageerimisvõimet ja toome uusi tooteid turule iga kuu,” ütleb Saks. Ellu jäävad need tooted, millel on turunõudlust, ütleb ärimaailmas kogenud Saks. Moeturgu vaadates just pesu see praegu nõuab.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (260)