Mart Kase: ilus kuu see november

Mart Kase I Foto: erakogu

November ei ole kindlasti masendav pime kuu. Pigem on see roheline sügise pikendusaeg, mil on paslik teha aiatöid. Päevad on küll lühikesed ja hommikud niisked, aga loodus on roheline, maa on pehme ning sademeid on vähe. Järgmise aasta küüslauk ja varajane sibul on paslik maha panna kõige varem alles novembris, sest elu on näidanud, et kuni jõuludeni jätkub ebalev soe ilm.

Kolm enam-vähem talvekuud on jaanuar, veebruar, märts. Ma muidugi loodan, et eksin, et detsembri alguses läheb ikka külmaks ja ilus külm ilm on kestev, siis saaksin jää peale kalale ja jõulud oleks jõulude nägu, aga paar viimast aastat pole nii läinud.

Aga eile õhtul oli nii, et sõime praekartulit sibulaga. Tomatihooaeg oli mega sel aastal, toasoojusel lähevad need kenasti punaseks kuni jõuludeni ja need oma tomatid on megahea mahlase tugeva maitsega. Kliima muutub ja tuleb ka tomatihooaega pikemaks tõmmata. Kui vanasti oli see kõige magusam lihtsa kasvuhoone tomati aeg september, siis nüüd on september kuni november.

Novembris on metsas väga palju lehti maas. Kohe mõnus on metsakuiva küttepuudega vaikselt nokitseda. Küttepuude varumine on pigem mulle sportlik eluviis, kui see, et teen viis suurt koormatäit ükskord aastas ära. Oma metsa ülevaatamine ning lihtsalt metsas olemine, on küttepuude tegemise oluline osa.

Oktoobri lõpus ja novembri alguses sai koos Liivimaa Maitsed võrgustikuga käidud väikekalatööstuste- ja restoranide reisil Lätis. Lätlased röstivad silmu samamoodi nagu eestlased. Samuti kasutavad populaarsed restoranid välismaalt sissetoodud kala, sest tahavad oma valikut hoida huvitava ja uuena.

Sellele ma loomulikult vaidleksin vastu, kas restoranid jms peavad alati oma valikut hoidma huvitavana või teha kõige lihtsamat asja värskena ja maailma kõige paremini.

Aga ma pole restoraniekspert, ma söön kodus praekartulit ja tomatit ning talvel enda püütud ahvenaid. Samas aeg-ajalt peab reisil käima, siis tekib mõtteid.

Siis oli meil siin ka üks jõuluajakirja pildistamine, kus näitasime erinevaid roogasid. Fotokaadrites peavad ju kõik nurgad ja taustad paslikud olema, see oli hea põhjus kiirendada puude ladumist sauna ette ja küljele. Pildistamiste ja muu promoga on ka see asi, et see kõik on huvitav, aga ka koormav.

Ei saaks öelda, et november on kõle ja kole maal, eriti kui inimesed tahavad järjest tulla ja muudkui meist pilte ja lugusid teha. Aga sellega tuleb piiri pidada, sest maal peab olema aega vaikuses oma praekartulit ja tomatit nautida. Samas, elu on lugu ja oma lugu peab rääkima. Ilus kuu see november.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (151)