Podacast “Peresaade”: mis on hingehaav ja kuidas seda ravida?

Kehaline haav jookseb verd.  Meedikutel on ravijuhised nii murtud jala kui noahaava jaoks. Emotsionaalsete kannatuste mõõtmine ja kirjeldamine on keerulisem. Haav nagu oleks ja valus on ka, aga mis täpselt valutab ja kus? Ent ometigi teame kõik seda tunnet – hing on haige.

Kas pisarad on hingehaava puhul sama mis veri kehalise haava puhul? Aga iga hingehaav ei ajagi nutma. Mõni hingehaav võib meid teha vihaseks. Või hoopis tuimaks ja tundetuks. Mõnikord on tunne, et nii valus on, et hingata ei saa. Hingevalu võib võtta rõõmsa meele. Hingevalu võib röövida elutahte. Mis on hingehaav ja kuidas hingehaava ravida?

Valu muudab inimesed kergesti ärrituvaks, ärevaks ja agressiivseks. Nii kehaline kui hingevalu. Seega, võib öelda, et nii ärritunud kui kurjade inimeste ühine joon on mingi valu. Hingehaav tekitab tavaliselt kurbust. Kogunenud kurbus võib muutuda kurjuseks. Ja sestap muutuvad ka kurjad inimesed mõistetavaks – neil kuskilt miski valutab.

Hingehaav, mis on sügavale löödud, võib tuletada end meelde kogu elu. Eriti, kui hingehaav on saadud noores eas, võib mingi osa isiksusest, käitumisest, reaktsioonidest ja maalimatajust olla rajatud just sellele hingehaavale.

Selleks, et hingehaavaga saaks teha rahu, peab seda kõigepealt teadvustama.

Mõnikord suudame ise oma hingehaavadega silmitsi olla. Aga mõnikord on need lood nii valusad, et ei tahaks kohe kuidagi meenutada. Inimene vaatab oma hingehaava siis, kui ta selleks valmis on. Või kui sellesse mitte vaatamine enam võimalik pole, sest märkame, et hingehaav ei lase elada, mõjutab käitumist ja suhteid.

Hingehaav on terve, kui selle sündmuse meenutamine ja sellest rääkimine enam nutma ei aja, vihaseks, kurvaks ega pahaseks ei tee. Kui Sul on selle sündmusega rahu.

Enamike hingehaavadega saab teha rahu. Enamus meist ei puutu oma elus kokku suurte katastroofidega ja ränga vägivallaga, mis võib, aga ei pruugi jätta igavest pitserit. Aga siin tuleb mängu subjektiivne tunnetus – eks meile ikka tundub, et minuga juhtunu on Shakespeari tragöödia vääriline sündmus.

Kuula Katrin Saali Sauli ja Peep Vainu vestlust hingehaavadest.

Soovi korral loe eelnevalt Peebu Vainu artiklit Kui hing on haige.

Katrin Saali Saul

Katrin Saali Saul on pereterapeut ja Vikerraadio psühholoogia-alase saate „Peresaade“ autor ja saatejuht. Oma kolumnides uurib ja kirjeldab suhteid, nende toimimise ja mittetoimimise seaduspärasusi. Tema sulest on ilmunud kolm raamatut: "Naiseks olemise kunst. Avasta oma naiselik vägi läbi arhetüüpide maagilise maailma" (2015), kirjanduskonkursi BestSeller aimekirjanduse kategooria võidutöö "Eluterve kärgpere käsiraamat"(2016) ja logiraamat „Aasta eredad hetked“ (2017). Loe artikleid (42)