Johanna Maria Mängel: meelelahutus ja päris elu käsikäes ehk miks kutsuda HBO oma elutuppa?

HBO seriaalid "Veep" ja The Deuce"

Mäletan, kui aastaid tagasi Inglismaal oma ühikatoas ühiskondliku surve all lõpuks murdudes “Troonide mängu” peale panin. Jõudsin üsna kiiresti esimese hooaja 9. osani, kus kuulsa näitleja poolt mängitud keskne tegelane võikalt hukka saab. Sealsamas ühikatoas vaatasin ohjeldamatut äratundmisrõõmu ja -valu kogedes ka teist HBO pärlit “Tüdrukud” (“Girls”), mis oma kibemagusas aususes kõnetas rohkem kui miski muu enne seda. Taolisi riske ei võeta tihti, kuid HBO saab seda endale lubada.

Tänu seriaalidele nagu “Sopranod“, “Seks ja linn“, “Oz“, “Sünge juhtum” (“True Detective”) jne, on HBO telemaailmas kindla gigandi staatuse saavutanud. 1. septembril jõudis nende menüü Telia TV kaudu ka kohaliku vaatajani. Sellest, miks HBO’d meie ekraanidele ja ellu tarvis on ning mis roll seriaalidel üldiselt kultuuris võiks olla, rääkisin Telia tele- ja multimeedia valdkonna sisujuhi Birjo Kiigega.

Kui kaua te HBO-ga koostöö tegemist ette planeerisite? Kust see mõte tuli?

Eeltöö ja läbirääkimiste aeg oli päris pikk, aga tulemus ka täpselt selline nagu lootsime. Septembrist on HBO sisu Telia klientidele kättesaadav mitte ainult Eestis, vaid kõikjal Baltikumis. Miks me seda koostööd tahtsime ja otsisime – eks ikka sellesama sisu tõttu! HBO sarjad ja filmid on kvaliteetsed, hästi tehtud, maailmas palju tunnustust kogunud. On väga hea meel võimaluse üle need nüüd ka Eesti inimesteni tuua.

Miks just HBO? Miks eelistada seda näiteks Netflixile?

Küsimus on ennekõike valikuvõimaluste pakkumises Eesti kliendile. HBO sisu on tarbijaid pikalt enda külge köitnud, pidades ajaproovile vastu oma kõrgete vaatajareitingute ja kvaliteetse pildikeelega. Maailma kõige vaadatum seriaal, “Troonide mäng”, on HBO looming – eks seegi räägib enda eest. Kodumaise tarbija kontekstis on HBO suureks eeliseks ka lokaliseerimine nii eesti kui vene keelde.

Mida inimene tegema peab, et endale see teenus saada ja mis ta seeläbi siis täpsemalt saab?

Teenus on kättesaadav Telia klientidele ja lisandus tasuta kõigile neile televaatajatele, kel on tellitud meie lisakanalite pakett. Kel on Telia TV teenuse baaspakett, saavad HBO juurde osta eraldiseisva teenusena (7 eurot kuus). Ühekuuline tasuta prooviperiood ka. Vastu saab ca 1300 tundi kvaliteetset meelelahutust erinevate filmide ja seriaalide näol, seejuures kogu sisu on reklaamivaba ja seda saab vaadata nii eesti kui vene keeles (eesti keeles subtiitrid, vene keeles audiotõlge). Hetkeseisuga on siinses HBO keskkonnas üle 60 erineva sarja ja enam kui 100 filmi. Sisu loomulikult uueneb ja täieneb pidevalt.

Mis roll telesarjadel inimeste elus tänapäeval on?

Arvan, et päris suur roll. Telesarjad on nii lugude kui teostuse mõttes arenenud äärmiselt kvaliteetseteks. Tegu on tõepoolest tipptasemel meelelahutusega, mis valmistab traditsioonilisele filmi- ja kinotööstusele ka omajagu peavalu, pakkudes teravat konkurentsi.

Laiemast mõjust rääkides teame ilmselt kõik vähemalt mõningaid legendaarseid näiteid sellest, kuidas nn kultussarjad on mingi muusika või muusiku tähena populaarsuse taevasse lennutanud, oluliselt ajastu moetrende mõjutanud või reklaamitööstust ümber kujundanud. Mõelge, milliseid laineid lõid 80ndatel (küll NBCs, mitte HBOs linastunud) “Miami Vice´i detektiivide pastelsed ülikonnad ja ilma sokkideta kantud mokassiinkingad. MV taustamuusikasse kaasatud Euroopa uutele tegijatele oli see suurepärane võimalus USAs kiiret populaarsust koguda ja mõningaid toonastest tunnuslugudest mäletame siiani.

Teine hea näide seriaalide mõjust on näiteks see, millise tõuke andis tervele hulgale brändidele HBO legendaarne sari “Seks ja linn”.

Tänasel päeval tehakse sarju rohkem ja paremini kui kunagi varem. Mõju on ilmselt seda tugevam ja kindlasti mõlemapoolne – elu mõjutab sarju ja sarjad elu. Toon näiteks HBO hetkel ühe populaarsema sarja Tüdrukud (“Girls”), mis räägib põhimõtteliselt sama lugu nagu ka “Seks ja linn”, aga täiesti teises võtmes ja värvingus. Või “Läänemaailm” (“Westworld”), mis laenab ideid tänastelt kiiretelt tehnoloogilistelt arengutelt ja keerab need hüperbooli, lisades olulised eetiliste, moraalsete ja sotsiaalsete valikute dimensioonid.

Kas sarjadel on ka teatud sotsiaalne vastutus või peaksid nad toimima puhta meelelahutusena?

Vastutust näen eelkõige laiemas mõjus ümbritsevale nagu enne kirjeldasin. Esmane eesmärk ja olemus on ikkagi meelelahutus.

Mis on HBO sarjade puhul ühised näitajad?

Põnev sisu ja kvaliteetne teostus.

Mis on need sarjad, mida kindlalt soovitaksite lisaks legendaarsetele seriaalidele nagu “Sporanod”, “Seks ja linn”, “Troonide mäng” jne?

Miks mitte vaadata ära stiilselt 70ndate New Yorki ja sealse pornotööstuse arengut portreteeriv “The Deuce” (Telia TV-s saadaval 2 hooaega) või “Tüdrukud”. Või näiteks start-up maailma lugusid ja karaktereid portreteeriv komöödiaseriaal “Silicon Valley”. Ajaloohuvilistele meeldib kindlasti “Relvavennad” (“Band of Brothers”).

Ma ei propageeri kuidagi piraatlust, kuid miks inimesed peaksid otsustama tasulise voogedastusteenuse kasuks, kui kõik on üsna kergesti kättesaadav ka tasuta?

Sest vargus pole okei.

Milline HBO sarjadest on teie lemmik ja miks? Mis väärtust see/need sari/sarjad teie ellu on lisanud?

Minu hetke lemmik on “Asepresident” (“Veep”). Komöödiasari Ameerika Ühendriikide asepresidendist ja tema igapäevasest elust, poliitika pöörastest telgitagustest tervikuna.

Silmailu pakub “Mildred Pierce” Kate Winsletiga peaosas, mis räägib loo oma restoraniäri püstipanekust 20ndate Los Angeleses ning laiemalt elust ja väärtustest sellel ajastul Ameerikas. Ja kindlasti “Läänemaailm“, mis oma mitmekihilise looga tekitab rohkem küsimusi kui annab vastuseid elule, eksistentsile, eetikale.

Kuidas kohalike sarjade hetkeseis tundub, kas Eesti sarjad võiksid kunagi samale tasemele küündida?

Ei ole meie kohalikel sarjadel hetkel häda midagi. Vaatajaid jagub ja materjali toodetakse rohkem kui kunagi varem. Aga eks alati saab midagi ka parendada. Asjaolu, millest paraku ei saa üle ega ümber, on turu väiksus – eelarved, millega sarja saab toota, on kahjuks võrreldamatud suuremate turgudega. Aga eks siingi, ühelt poolt tehnoloogia areng ja teisalt ühiskonna jõukuse kasv, annavad järjest paremaid võimalusi. Usun küll, et nii meie näitlejad kui režissöörid ei jää muule maailmale kuidagi alla.

Kui HBO mõne täitsa uue sarja lansseerib, siis kui kiiresti see Telia HBO kanalisse jõuab?

Täiesti uusi sarju pole HBO-l kavas lähikuudel turule tuua, küll aga saame näha vanade heade ja sissetöötatud sarjade uusi hooaegu, mida fännid pikisilmi ootavad. Kõige oodatuim tuleva aasta alguses on kindlasti “Troonide mängu” järgmine hooaeg. See jõuab peale esilinastust Ameerikas meie vaatajateni vähem kui 24 tunni jooksul.

Rohkem infot HBO ja Telia TV kohta leiad siit. Viska kindlasti pilk peale ka Edasi sarjasoovitustele, mille hulgas ka palju HBO seriaale siin.

Johanna Maria Mängel

Johanna Maria Mängel on vabakutseline muusikaajakirjanik ja sotsiaalteaduse magister, keda paeluvad eelkõige eri kultuurinähtuste allikad, allhoovused ja mõjud ning muusika äärealad. Loe artikleid (63)