Mar Kase: kommunikatsioon ja transport – kaks teemat, mis maaelus on muutunud

Ilm on väljas niru või tähendab tegelikult ei ole niru, ca 15 sentimeetrit paks lumi sulas ära ning kuna lumi tuli enne maha, kui maapind ära külmus, siis on nüüd hea hakata kitsedele jälle ristikut niitma ning õunapuude alt viimaseid õunu korjama. Ristik pole veel vastu maapinda vajunud ja õunad niivõrd mõnusalt küpsed, et pistan isegi õunapuu all. Metsikult vahelduvad on need Eesti kaheksa aastaaega. Aga mõtlen siis täna mõnede suurte teemade üle, mis olid maaelus teisiti ca 30 aastat tagasi, siis kui ma päris väike olin.

internetlypsipingil

Interneti võlu

Ma ei kujutaks praegu ette, kui mul maal poleks internetti. See on suhtlemise ja kirjatöö tegemise alus. Ma mäletan seda, kui vanaema ja vanaisa said maal endale lauatelefoni, see oli suur, aga rahulik muutus kommunikatsioonis. Said varemgi inimesed elatud, aga telefon tõi lapsed, lapselapsed ja sõbrannad vanaema lähemale. Prouade pikad jutud on alati maailma osa.

Ma arvan, et kui praegu ei oleks internetti ja telefonisidet, siis ma ei elaks maal.

Internet loob täieliku vabaduse olla osa suurest maailmast oma väikeses elus. Muidugi, kui Eesti põlismaainimesele, ma mõtlen inimesele, kes pole kunagi linnas elanud ning internetti eesmärgipäraselt kasutanud, pista kätte nutitelefon, milles on internet, siis see võib lõppeda katastroofiga.

Ma tean lugu, kus maamehel jäid sel suvel õues kõik põllutööd tegemata ning hoovil kasvas muru metsaks, sest ta istus kõik ööd ja päevad internetis ning tegi pakkumisi kõikvõimalikel osta.ee oksjonitel. Internet on ohtlik, aga kui seda eesmärgipäraselt kasutada, siis see hetk, kui lööd laia maailma oma elutuppa toova seadme kinni ning astud õue ning hetkega oled tagasi oma turvalises mõnusas rahulikus elus – see hetk on alati meeletult ilus. Vice News’ist vaikusesse sekundiga.

Mul on mobiilne internet, mis siis muutub ruuteri abil wifiks ning see on suhteliselt stabiilne lahendus. Internet on tavakasutaja jaoks kiire ning ma tegelikult ei saa aru, miks mul oleks vaja püsiühendust. Ma ei tea, kas mobiilse neti lained kahjustavad mõistust ja majaseinte palke, kuid hetkel ei näe küll mingisugust põhjust, miks tahaksin sonkida teeäärset põldu ning kaevata majja püsiühenduse kaabli. Las jääda õhku mu ühendus välismaailmaga.

Ühesõnaga, internet muudab mu elu maal võimalikuks.

Autode vabadus

Ma olen sellega nõus, et rongiga sõitmine Eesti ühest otsast teise annab võimaluse rongisõidu ajal tegeleda raamatu lugemise või kirjutamisega, mida ei saa teha roolis olles. Aga tänapäeva elu on selline, et kuna miljon asja on kogu aeg teha, siis elu raamidesse surumine maakonna bussiliinide sõidugraafiku järgi, et jõuda rongi peale – see kõik on suhteliselt keeruline.

Veel võimatum tundub muidugi see, et tegusal maainimesel on tänapäeval väga palju asju, mida vaja transportida. Autod on nõnda palju paremad kui vanasti, et kahjuks või õnneks ei tule keegi selle peale, et rongiga talvekartuleid pealinna sugulastele saata. Ise kohale asju viia on märksa aega ja raha kokkuhoidvam ning sotsiaalsem, kui kasutada transporditeenust.

Teistpidi jälle, see on äärmiselt mugav, kui tellid netipoest loomakrõbukaid või suure kanistri nõudepesuvahendit ning kuller toob järgmisel päeval selle sulle hoovi peale ära. See on vabadus, mida vanasti ei olnud ning selle vabaduse aluseks pole ainult internet, vaid ka see, et transport ja logistika on läinud palju mugavamaks.

Ühesõnaga, tegelikult pole Eestis ükski koht liiga kaugel, et elada täisväärtuslikku elu. Lihtsalt tuleb ilu liita vabadusega, millest elementaarsed osad on internet ja transport. Neid võimalusi polnud meie esivanematel.

Loen nüüd oma e-kirjad läbi ja lähen panen siis Twitteris paar säutsu ning siis õue puid saagima.

Mart Kase

Mart Kase elab Valgamaal Karula vallas Kaagjärve külas ning kasvatab oma talus kitsi. Mart on eelnevalt pealinnas töötanud nii teatris kui reklaamiagentuuris, nüüd lihtsalt vajas elu uut väljakutset. Mart kirjutab Edasile, kuidas paistab Eesti elu väljaspool Tallinnat. Mardi taluelust räägib blogi www.metsikelu.ee/blogi. Loe artikleid (150)