Feliks Mägus: turismimaksust – kes lüpsab keda?

Hiljuti Tallinna linnavolikogu eestvedamisel korraldatud Visioonikonverentsil esinedes ütles sõber Janek Mäggi (kes hetkel on Eesti Vabariigi regionaalminister), et välismaalaste käest tuleks kogu raha ära võtta. Seda siis turismimaksu kehtestamise kontekstis. Vabariigi Valitsuse liikme suust oli seda üsna üllatav kuulda. Eraisik Janek Mäggi või isegi PR-guru selline avaldus poleks suurt imestust tekitanud arvestades asjaolu, et Janek on oma esinemistes ikka intriigi armastanud. Janeki avaldusega on nimelt see probleem, et 1/3 majutusettevõtetes ööbijatest ehk turismimaksu subjektidest on eestimaalased. Seega siis ütleb regionaalminister, et võtame rohkem raha ära ka omadelt.

Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart rääkis oma ettekandes, et kuna turismimajandusel on läinud hästi, ööbimiste arvud kasvavad ja tõusnud on ka ööbimiste keskmine hind, siis on põhjendatud ka turismimaksu kehtestamine. See on huvitav lähenemine, et täiendav maks tuleb kehtestada sektorile, kellel justkui läheb hästi. Tõsi, hästi läheb vaid teatud näitajate järgi. Krediidiinfo andmete kohaselt on majutus- ja toitlustussektor koos ehitussektoriga kõige suuremate maksu- ja maksehäiretega sektor. Statistikaameti statistika ütleb, et majutus- ja toitlustussektori poolt toodetud lisandväärtus on üks madalamaid riigis.

Feliks Mägus

Feliks Mägus on Tallinna aukodanik. Ta on turismitöötaja alates 1989. aastast ning Nordic Hotels OÜ osanik. Loe artikleid (1)