Modell Kersti Pohlak lõi moebrändi: kasutasin oma tööd Pariisis kui võimalust õppida

Ennos

Moe keskel üles kasvanud ja viimased kaheksa aastat Pariisis modellitööd teinud Kersti Pohlak tuli oktoobris välja oma rõivabrändiga Ennos. Eesti hetkesisuga noorim moebränd on märkimisväärne nii oma stiilitunnetuse kui ka tiimi poolest – tegemist on moemaailma proffidest koosneva perekonna ühisloominguga, kus moelooja mõtted aitab vormistada tehnilisest konstruktorist ema, kampaania modelliks on Kersti muusa – tema õde – ning brändi visuaalse poole eest aitab hoolt kanda Kersti videokunstnikust abikaasa.

Kuidas leidsid julguse alustada oma brändiga?

Julgus on väga õige sõna selle otsuse kirjeldamiseks. Olen moemaailmas olnud väga kaua tänu emale, kes on tehniline disainer. Tal on kodus alati olnud oma stuudio ja ma olen selles üles kasvanud. Inspireeritult tema tööst läksin kõigepealt õppima Tallinna Tehnikakõrgkooli disaini. See oli tehniliselt väga põhjalik, aga minu jaoks nii väga-väga-väga kuiv! Huvi kadus, kolisin Pariisi. Hakkasin seal tegelema ja tegelen siiani modellindusega. Pariisis töötamine avas mulle moemaailma tegelikult.

Pariis on linn, kus moeelu tegelikult juhtub. Kas modellitöö ongi mõnes mõttes kõige parem töö, kui tahad seda maailma tundma õppida?

Mul on olnud väga palju õnne, kohtusin seal õigete inimestega. Seal on tegelikult väga lihtne õppida moemaja toimimise praktilist poolt, kui töötad näiteks fitting-modellina – siis näed ühe kollektsiooni sünni kõiki erinevaid osi. Alustades algmaterjali valikust kuni kampaaniafotode tegemise, turunduse ja müügini.

Ja olen kasutanud seda tööd kui võimalust õppimiseks. Olen kogu aeg tahtnud midagi oma brändi loomise suunas teha ja nüüd lõpuks olin valmis, tundus olevat õige aeg. Tööd selle kollektsiooniga ja brändi loomisega alustasin vaikselt juba eelmisel aastal.

Miks eelistasid lansseerida Ennose Eestis?

Ennos on väga paljus Eestist inspireeritud. Kui vaadata selle esimese kollektsiooni värve, meie esimest fotoseeriat – see kõik tuleb Eesti loodusest.

Eesti on väga hea koht katsetamiseks, Eesti inimesed on tegelikult väga moeteadlikud.

Kogu kollektsioon on valminud siin ja selles on väga suur osa minu emal, kes on mind tohutult aidanud oma oskustega. Kindlasti tahame sellega Parisiis ka välja tulla. Meil pole seal veel ühtegi kindlat kokkulepet müügikohtade osas, aga see on eesmärgiks.

Mida Ennos tähendab?

Nime mõtlesime väga pikka aega, see oli üks keerulisemaid asju brändi loomise juures tegelikult. Ehkki lahendus oli meil kogu aeg silme ees – minu vanaisa nimi oli Enno. Ta oli arhitekt (Enno Pohlak – toim.). Veetsin kõik oma lapsepõlvesuved tema tehtud suvilas, see on selline Alvar Aalto stiilis maja, kuhu olen toonud ka kõik oma välismaalastest sõbrad ja ka oma abikaasa. Nad kõik on sellesse täiesti armunud. Ma ise polnud varem osanud seda maja sellise pilguga vaadata, olin sellega nii harjunud, sellega kogu aeg koos elanud. Ja sellest tuligi nimi Ennos – ükskõik, kas loed prantuse või inglise keeles, loed selle välja. Ja see on selline unisex nimi, sobib nii naiste- kui meesterõivastele.

Kes või mis on sulle veel eeskujuks moes, inspiratsiooniallikaks? Või kelle kohta saaksid öelda, et teil on samad väärtused?

Kindlasti Phoebe Philo, ehk siis “vana” Céline. Just see esteetika kampaaniate visuaali juures. Elin Kling ja see, kuidas ta Totême on ainult mõne aastaga üles ehitanud. Samuti inspireerivad tugevad persoonid nagu Pina Pauch, Georgia O’Keeffe, Alberto Giacometti, Sofia Coppola, mitte ainult nende töö – just nemad kui inimesed.

Inspiratsioon tuleb Pariisi ja Tallinna kooslusest, nende linnade vahel liikumisest. Mind kindlasti inspireerib loodus, aga ka arhitektuur ja dokumentaalfotograafia ning -film, mida võib lugeda välja ka kollektsiooni piltidest. Lõpuks on oma brändi loomisel mulle olnud kõige rohkem andnud see keskkond, milles meid siin ümbritseb. Eesti loodus. Ja muidugi Eesti inimesed.

Kas oleksid ka ise Ennose klient? Mis on su enda lemmikesemed sellest kollektsioonist?

Kersti Pohlak (paremal) ja moeblogija Getri Mitt Ennose mantlis

Ma ei tee Ennost kindlasti ainult ennast silmas pidades. Näiteks sellest kollektsioonist kannan ise igapäevaselt ühte mantlit ja kleiti. Eks ma selga võiks muidugi kõik panna.

Ehkki see, et meil on mantlid nii olulisel kohal, tuleb kindlasti sellest, et mulle endale väga meeldivad suured, rasked mantlid ja et head mantlit on nii raske leida. Tihti võib selle isegi leida pigem second handist, kui on hea lõige ja kangas, siis kestab mantel tegelikult väga kaua.

Kui seda kollektsiooni vaadata, siis niimoodi stangel tundub mantel üsna klassikaline, aga kui selga paned, siis tulevad välja suured õlad, selline oversized lõige. Sama on kleidiga. Siin on erinevalt lõigatud kangas – kui kangaga niimoodi mängida, siis läheb see kleit selga pannes kohe elama. Teine asi mantlite juures on see, et kuna mantel on tehniliselt nii keeruline, siis neid tehakse vähem. Ühest küljest on see mantel minimalistlik, aga kui meie rõivad teistpidi keerata, siis on näha, kui detailne see töö kõik on, kui palju on nüansse.

Just mantleid küsiti juba enne, kui avalikult üldse brändiga välja tulime, jutud olid liikvele läinud. Ma ei osanud inimestele veel isegi hinda öelda.
Ennose lansserimise ürituse kõige ilusam osa oli see, et kõik erineva stiili, vanuse ja ametiga naised leidsid endale mantli. Mida rohem tahta? Tagasiside oli nii postiivne, et voodisse läksin suure naeratusega.

Alustad kapselkollektsiooniga ainult naistele. Milline on Ennos aasta pärast, paari aasta pärast?

Tegelikult on ka suvekollektsioon juba valmis, see on suurem, paarikümne esemega. Ja tuleme just Pariisist kangamessilt, mõtted on järgmise talve juures. Kollektsioonid lähevad kindlasti suuremaks.

Selles olen ma kindel, et mantel jääb Ennose kollektsioonides väga olulisele kohale. Kevadsuveks tuleme välja kergemate mantlitega, tegelikult on meil kevaded ju väga külmad, aga tahaks ikka midagi heledamat, uut. Võtame praegu aega, et oodata tagasisidet esimestelt klientidelt ja vaadata selle kollektsiooni müüki. Ma arvan, et toome järgmisel aastal populaarsemad mantlid kuidagi uuendatud kujul tagasi, mängime kas värviga, kangaga.
Mõttes on ka meestekollektsioon, aga seda kohe praegu kindlasti ei jõua, ehk mõne aasta pärast.

Silvia Pärmann

Silvia Pärmann on Edasi kaasautor, fotograaf ja ajakirjanik, kes on viimased kümme aastat toimetanud mitut arhitektuurile, disainile või moele keskenduvat ajakirja. Loe artikleid (259)