Ilmar Raag: äärmuse saatanlik olemus

Jacob Peter Gowy maal "Ikarose lend" I Foto: Wikipedia

Lennukis, mis tõi mind Kesk-Aafrika Vabariigi missioonilt tagasi Eestisse, püüdsin vastata küsimusele, mida ma sellelt reisilt õppisin. Umbes nii, et „Kui sa ei suuda kontrollida omaenese kogukonna äärmusi, saad sa igal juhul kaose.“ Veidi edasi mõeldes, meenus ootamatult Ikarose müüt. Ja korraga tekkis tunne, nagu oleks üks maailma suurtest seaduspärasustest avanenud. Te veel ei aima? Mis ühendab Ikarost ja kaost?

Ikarose müüt räägib meile loo noormehest, kes tahtis isa valmistatud tiibadega lennata päikeseni, aga kuna päikesele liginedes hakkas sulgi kooshoidev vaha sulama, siis kukkus Ikaros merre ja uppus. See lugu on ajaloos saanud vastukäivaid tõlgendusi. Romantiline oli ju ülistada nooruse tulisust, mis hoiatustest hoolimata aina püüdles kõrguste ja absoluudi poole.  Sellest ajast saadik on inimeste kultuurides loendamatul hulgal lugusid, mis kõik ülistavad mõtet, et oma unistustes tuleb minna lõpuni. Toksige Googlisse sõnad: „Never give up“ ja te näete, et vastuseid tuleb tuhandetes.

Ilmar Raag

Ilmar Raag on otsija ja filmilavastaja. Aga ta on olnud ka Riigikantselei Strateegilise kommunikatsiooni nõunik, kus ta tegeles peamiselt kriisikommunikatsiooniga. Loe artikleid (66)